LEEUWARDEN – Door een grote brand in een bovenwoning in de Sweelinckstraat, moesten in de nacht van zaterdag op zondag zeven woningen worden ontruimd.

Rond één uur in de nacht werd er melding gemaakt van brand in een bovenwoning. Bij aankomst van de brandweer was er al sprake van een uitslaande brand aan de voor en achterzijde van de woning. De brandweer kwam bij de eerste melding al direct met twee tankautospuiten en een hoogwerker ter plaatse.

Omdat de brand moeilijk onder controle te krijgen was werd er opgeschaald naar grote brand om een derde tankautospuit en het groot watertransport ter plaatse te krijgen. Niet lang na de opschaling kreeg de brandweer toch goed grip op de brand en was deze snel onder controle. Rond kwart voor twee werd het sein brand meester gegeven.

Zeven aangrenzende woningen zijn ontruimd in verband met rook en waterschade. Er wordt tijdelijke huisvesting gezocht voor deze bewoners. In de aangrenzende woningen zijn metingen verricht naar CO om te bepalen of het veilig is om terug te keren naar de woning. In drie woningen is het uitgesloten dat bewoners terug kunnen naar hun woning. Deze mensen gaan naar familie of krijgen een hotelkamer aangeboden voor de nacht.

De bewoner van de woning waar mogelijk de brand is ontstaan is in verband met rookinhalatie per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie gaat als de hitte uit het pand is onderzoek doen naar de oorzaak van de brand.