Voorpagina > Zeer grote brand verwoest woning
Ambulance Brandweer Hoofd Nieuws Leeuwarden E.O. Politie

Zeer grote brand verwoest woning

Zeer grote brand verwoest woning

LEEUWARDEN – Een woning naast beddencentrum ‘Kreeft Bedden’ aan de Azaleastraat is zaterdagavond door een felle brand in de as gelegd. Voor twee personen kwam een ambulance ter plaatse.

De melding kwam rond zes uur in de avond binnen als woningbrand aan de Azaleastraat en werd zeer snel opgeschaald naar het sein ‘zeer grote brand’. De bovenwoning die in brand stond, zit aan de bovenwoning van de beddenzaak vast en bevindt zich tussen de Groningerstraatweg en de Azaleastraat. De brand leek te zijn begonnen op een van de daken of een dakterras. De zwarte rookwolk was van afstand goed te zien en trok dan ook veel publiek. De brandweer schaalde snel op, onder meer om de locatie en de dichte bebouwing.

De brand werd bestreden door de posten Leeuwarden, Leeuwarden-Noord, Stiens en Marssum. Ook een groot watertransport uit Burgum werd ter plaatse gestuurd, maar deze hoefde niet te worden ingezet. Ook de opgeroepen meetploegen zijn voorzover bij ons bekend, niet ingezet. De brand werd vanuit zowel de Azaleastraat als de Groningerstraatweg bestreden, daarom zette de politie ruim af. Zo werd de Groningerstraatweg afgesloten, omdat door de brandweerinzet het verkeer er niet meer langs kon.

Twee personen die in de naastgelegen woning nog getracht hebben om spullen te redden, kregen door verandering van windrichting plotseling veel rook binnen. Zij zijn ter plaatse door ambulancepersoneel gecontroleerd, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. De bewoner en een kind van de brandende woning konden op tijd buiten komen.

Stichting Salvage is ter plaatse gekomen om de bewoners te helpen bij de afhandeling van de schade en het vinden van tijdelijke woonruimte. De showroom van de beddenzaak heeft veel rook- en waterschade opgelopen door de brand.

Over de fotograaf

Michel Stienstra

Over de fotograaf

Edwin Tjallings