LEEUWARDEN – Aan de Voorstreek ontstond donderdagmiddag brand in de opslag van een platenzaak. In de loop van de avond werd het sein brandmeester gegeven.

Net voor drie uur kwam de eerste melding bij de brandweer binnen. Bij aankomst sloegen de vlammen al uit het winkelpand, waarin de opslag van een platenzaak is gevestigd. Vanwege de rookontwikkeling werd er een NL Alert uitgegeven met het advies om ramen en deuren te sluiten.

Er werd snel opgeschaald naar zeer grote brand en er werd grip 1 afgekondigd. Wat de oorzaak van de brand is, is nog niet bekend. In het begin was niet duidelijk of er nog mensen in het pand of de bovengelegen woningen zaten. Een aantal bewoners van een paar woningen verderop konden tijdig uit hun woning komen.

Er werden tankautospuiten uit Leeuwarden, Burgum, Marssum, Menaldum en Stiens ingezet. Ook werd het groot watertransport uit Burgum ingezet en een tweede hoogwerker uit Harlingen bestreed de brand vanaf de achterzijde.

Vanwege de brand werden de Voorstreek, Kelders, Tuinen en Tweebaksmarkt en diverse omliggende straten afgesloten. De Tuinen en een deel van de Voorstreek werden in de avond weer vrijgegeven.

Er bleken geen personen meer in het pand aanwezig te zijn en niemand is gewond geraakt. Ook de naastgelegen panden zijn betrokken bij de brand, zij hebben voornamelijk water- en rookschade, maar stonden niet in brand.

Aan het begin van de avond kon de brandweer melden dat de brand onder controle was, maar het sein brandmeester konden ze nog niet geven. De gasleiding stond rond zeven uur nog in brand. Liander was ter plaatse druk bezig om de gasleiding op te graven en vervolgens af te sluiten. Rond half acht werd het sein brandmeester gegeven.

Salvage is ter plaatse gekomen om getroffen omwonenden te helpen. De brandweer is ondertussen nog met veel brandweerwagens aanwezig voor nablussing en nacontrole.

Het pand betreft de opslag van de platenzaak, door de snelle inzet van de brandweer kon overslag naar de winkel en de kapperszaak worden voorkomen. De schade is echter groot, het pand kan als verloren worden beschouwd.

Rond 9 uur in de avond was de brandweer klaar met nablussen en konden ze retour naar de kazerne. Alle afzettingen zijn opgeheven, alleen de weg voor het pand blijft nog enige tijd afgesloten.

Redactie