WOLVEGA – In de nacht van dinsdag brak er een felle brand uit bij een schrootbedrijf aan de Schuttevaerstraat in Wolvega. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand.

De eerste brandweerploeg trof een loods aan, waar vanuit alle kanten rook het pand op een, volgens de brandweer ‘pulserende’ manier uit kwam zetten. Op basis daarvan is besloten snel groots op te schalen. In de loods zou schrootafval liggen opgeslagen.

De brandweer heeft groots opgeschaald (zeer grote brand en GRIP 1) en is met in ieder geval vier blusvoertuigen en een tweetal hoogwerkers ter plaatse gegaan om de brand te bestrijden. Ook is er een grootschalig watertransport opgeroepen om water over grote afstand naar de brand toe te krijgen. De omliggende wegen werden vanwege de brand en de mogelijke bijkomende gevaarzetting door de politie afgesloten. Vanwege de rookontwikkeling is er in de omgeving van de brand een NL-Alert afgegeven, waarin omwonenden werd opgeroepen ramen en deuren te sluiten vanwege de brand.

Volgens brandweerwoordvoerder Jan Kees Toxopeus van brandweer Fryslân was het in eerste instantie niet veilig om het pand te betreden. Vanwege de rookontwikkeling, kon er volgens Toxopeus sprake zijn van een gevaarlijke situatie indien één of meerdere deuren werden geopend. Aanvankelijk is er voor gekozen om te zorgen voor voldoende slagkracht aan water, voor men deuren ging openen. Uiteindelijk wisten de brandweerlieden een zijdeur te openen om zo toch water het pand in te krijgen.

Het is volgens Jan Kees Toxopeus onbekend wat er in de loods stond en wat er precies vlam zou hebben gevat. Ook is het nog onbekend hoe groot de schade was. De brand zou volgens hem zijn ontdekt door buren, er was op dat moment niemand in het pand aanwezig.

Zie ook het live item wat wij vannacht bijhielden tijdens de brand: Zeer grote brand in loods van schroothandel in Wolvega

})