GROU – Een grote brand heeft donderdagmiddag een loods aan de Oedsmawei in de as gelegd. In de loods waren meerdere boten aanwezig.

De brand ontstond omstreeks half één in een kruiser in de loods. Het vuur verspreidde zich razendsnel, waardoor al snel de hele loods in brand stond. Toen de brandweer uitrukte vanaf de tegenoverliggende kazerne, sloegen de vlammen al uit het pand. Daarom werd er snel opgeschaald naar zeer grote brand om veel brandweervoertuigen ter plaatse te krijgen. Ook werd er grip-1 afgekondigd voor de coördinatie. Doordat de mobiele commando unit uit Drachten al ingezet was in Leeuwarden, kwam deze uit Groningen.

Door de harde wind was er een grotere kans op een uitbreiding van de brand. Met twee hoogwerkers werd het vuur van bovenaf bestreden. Bij de brand kwam veel rook vrij. De brandweer adviseerde aan omwonenden om ramen/deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen. Ook werd er een NL-alert uitgestuurd om mensen in de omgeving te waarschuwen. Meetploegen van de brandweer hebben onderzoek gedaan naar het eventuele vrijkomen van gevaarlijke stoffen, maar hier bleek geen sprake van te zijn. Wel heeft het Wetterskip olieschermen geplaatst in het water, om het verspreiden van vervuild bluswater tegen te gaan.

De brandweerkorpsen van Grou, Akkrum, Leeuwarden, Burgum, Heerenveen en Mantgum werden uiteindelijk ingezet om het vuur te bestrijden. Twee brandweermensen zijn tijdens het bestrijden van de brand licht gewond geraakt, toen een muur omviel. Ze hadden geen medische behandeling nodig. Een medewerker van het getroffen bedrijf had rook ingeademd en is door ambulancepersoneel gecontroleerd. Hij hoefde niet naar het ziekenhuis. Een hond wordt nog vermist.

Omstreeks half vier kon het sein brandmeester worden gegeven. De brandweer is nog enige tijd bezig geweest met nablussen. De Oedsmawei zal nog enige tijd onbereikbaar zijn voor verkeer.

R. Kiestra