KOLLUMERZWAAG – Aan de Foarwei is zondagmiddag een bedrijfsloods volledig door brand verwoest. Omstreeks 14:15 uur brak de brand uit en werden de korpsen van De Westereen en Kollum gealarmeerd.

Van kilometers afstand waren de rookwolken te zien en bij aankomst van de eerste blusploegen bleek de bedrijfsloods al volledig in de brand te staan. Vanwege de waterwinning werd er kort daarop opgeschaald naar ‘grote-brand’ en kwam het groot watertransport en de brandweer met 3-kilometer slang ter plaatse.

Omdat er in de bedrijfsloods veel stro en enkele landbouwmachines waren opgeslagen, heeft de brandweer verder opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. Verschillende korpsen kwamen ter plaatse om de brand te bestrijden. De brandweer van De Westereen en Kollum kregen assistentie van de korpsen uit Buitenpost, Damwald, Burgum en Groningen-stad. Ook kwam de brandweer van Dokkum met een hoogwerker ter plaatse en werden er verschillende meetploegen opgeroepen om te kijken of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen.

De brandweer is de gehele middag bezig geweest om de brand te bestrijden, maar heeft niet kunnen voorkomen dat de loods en het opgeslagen materiaal volledig werden verwoest. Omdat in de loods veel stro lag opgeslagen is de brandweer op dit moment ook nog enkele uren bezig om de brand volledig te blussen. Onder andere een shovel wordt ingezet om het stro uit de loods te halen.

Wat de oorzaak en hoe de brand heeft kunnen ontstaan is niet duidelijk. Bij de brand gingen ook een aantal brandslangen kapot doordat automobilisten over de gevulde slangen heenreed. De brandweer deed dan op twitter ook een oproep om niet over gevulde brandslangen heen te rijden. Waar mogelijk zullen slangenbruggen worden geplaatst door de brandweer, hier kan wel overheen gereden worden.

Foto’s: Ate Atema en Kevin v/d Velde
Video: Ate Atema

Ate Atema