SNEEK – De Estafette kringloopwinkel van Omrin is vrijdag verwoest door een zeer grote uitslaande brand. Hiervoor is een NL-Alert bericht uitgestuurd.

De brand brak rond twintig over vier uit in het pas verbouwde pand van de kringloopwinkel, die morgen weer heropend zou worden. Bij de brand aan de Professor Zernikestraat kwam veel rook vrij. De brandweer heeft opgeschaald naar zeer grote brand en vervolgens grip-1. Bluswagens en hoogwerkers uit Sneek, IJlst, Heeg, Joure en Bolsward hebben de vlammenzee bestreden. Daarnaast was een meetploeg uit Grou opgeroepen.

De meldkamer Noord-Nederland had een NL-Alert uitgegeven om mensen in de omgeving te waarschuwen dat ze ramen en deuren moesten sluiten.

Update 18:00 uur

De brandweer meldt dat het pand van Omrin als verloren kan worden beschouwd. Er wordt ingezet op het voorkomen van overslag naar naastgelegen panden. Momenteel bestrijden vijf tankautospuiten en twee hoogwerkers de brand. Op foto’s is te zien dat loodsen van aangrenzende bedrijven leeggehaald worden door de brandweer en ondernemers. Vrachtwagens, boten en motoren worden in veiligheid gebracht.

Update 19:45

Het sein brandmeester werd rond half zeven in de avond gegeven, de brand brak rond kwart over vier uit. Het nablussen zal nog enige tijd in beslag gaan nemen. De loods / Estafette kringloopwinkel van Omrin is verloren gegaan, overslag naar naastgelegen panden kon worden voorkomen.

Rond zeven uur in de avond konden drie tankautospuiten weer terugkeren naar hun kazerne. Bij de brand is geen asbest vrijgekomen, wel is er nog lichte rookontwikkeling waarneembaar. Er wordt een kraan ingezet voor sloopwerkzaamheden, waardoor de mogelijkheid ontstaat de laatste vuurhaarden af te blussen.

Bij de brand is veel brand- en rookschade ontstaan aan het naastgelegen bouwbedrijf. Het eerder gegeven advies om ramen en deuren te sluiten is niet meer van kracht. Er blijven nog enige tijd twee blusvoertuigen en een hoogwerker om na te blussen.

Redactie