HARLINGEN – Na een zeer grote brand op het terrein van afvalverwerker Visser ATR aan de Kelvinstraat is de brandweer momenteel bezig met nablussen.

Iets na half zeven woensdagavond werd de brandweer gealarmeerd voor wat toen nog een klein buitenbrandje leek, er werd een prio 2 urgentie gegeven waar geen spoed bij nodig was. Binnen 5 minuten na de eerste alarmering werd bij de meldkamer duidelijk dat het geen klein brandje was. Er werd opgeschaald naar prio 1 en middel brand, zowel de eerst gealarmeerde wagen als de tweede wagen gingen met spoed ter plaatse.

Er werd uiteindelijk opgeschaald naar zeer grote brand dit onder andere vanwege de omvang van de brand en kans op overslag naar het pand.

 

De rook trekt in de richting van Midlum en Wijnaldum. Meetploegen zijn inmiddels bezig om te bekijken hoe schadelijk de rook is. Uiteraard is het inademen van rook altijd schadelijk, het spreekt dan ook voor zich om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen mocht u op dit moment in de rook zitten.

Update 19:30: omdat er te weinig water voorhanden was, is een grootwatertransport ter plaatse gekomen. Inmiddels kan volop worden geblust.

Update: 19:46: de brand lijkt steeds meer onder controle te komen. Door het nathouden van een pand direct naast de brand kon vooralsnog worden voorkomen dat de binnenkant van dit pand ook vlam zou vatten. Alleen de buitenkant van het pand heeft brandschade opgelopen.

Update 21:00 Medewerkers van het afvalbedrijf zijn met shovels bezig het afval uit elkaar te halen zodat het geblust kan worden. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen gebouwen.

Update 21:30 Brandweer heeft sein brandmeester gegeven. Ze zijn nog wel bezig met het nablussen op het terrein, hierbij kan nog steeds rook vrijkomen.

Nick den Boer