HEERENVEEN – Bij Peugeot autogarage aan de Beurtschip woedde woensdagmiddag een zeer grote uitslaande brand. Er werd opgeschaald naar grip 1.

De brand brak iets na half drie in de middag uit en werd al snel opgeschaald naar zeer grote brand. Voor een goede coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten en andere instanties, is opgeschaald naar grip 1. De brand is mogelijk ontstaan in een auto in de werkplaats.

Diverse wegen rondom Beurtschip zijn afgesloten. De brandweer is druk bezig met het bestrijden van de brand. De brand zit al in het dak en is uitslaand.

Bij de brand komt veel rook vrij. Daarom is een NL-Alert verstuurd. Rook is altijd schadelijk. Blijf uit de rook! Heb je last van de rook? Sluit ramen en deuren en schakel de ventilatie uit. Vanwege de rookontwikkeling zijn twee meetploegen ingezet om metingen de verrichten en te monitoren welke kant de rook optrekt.

Voor de brand zijn vier tankautospuiten, twee hoogwerkers, het groot watertransport en waterbakwagen ingezet. Brandweerlieden uit Heerenveen, Tjalleberd, Joure, Sneek, Akkrum, Witmarsum en Drachten zijn ingezet boor het blussen van de brand. Met een groot watertransport kan de brandweer water halen tot een afstand van zo’n anderhalve kilometer van de brand.

Op een foto bij Grootheerenveen is goed te zien dat de brand begonnen is in een auto in de werkplaats.

Rond vier uur was de brandweer nog steeds druk met het blussen van de brand, het sein brandmeester is nog niet gegeven.

Dit is de tweede zeer grote brand op de woensdagmiddag, ook in Rottevalle was het raak: Grote uitslaande brand in woonboerderij met rieten kap in Rottevalle

Update 17:20 uur
De NL Alert is rond half vijf ingetrokken omdat de rook zodanig verminderd is dat er voor de omgeving geen gevaar meer is. Er zat nog wel brand in het plafond van het pand. De brandweer heeft gaten in het dak gemaakt om zo beter bij brandhaard te kunnen.

Rond vijf uur is het sein ‘brand meester’ gegeven. De brandweer verwachte op dat nog wel even bezig te zijn met nabluswerkzaamheden. Stichting Salvage is ter plaatse om de eigenaren te helpen met het afhandelen van de schade.

Foto’s 1 tot en met 3 Ditisfryslan