Voorpagina > Zes gewonden bij ongeval tussen vrachtwagen en trein
Ambulance Brandweer Hoofd Nieuws Leeuwarden E.O. Politie

Zes gewonden bij ongeval tussen vrachtwagen en trein

Zes gewonden bij ongeval tussen vrachtwagen en trein

LEEUWARDEN – Vrijdagavond rond kwart voor acht heeft er een ongeval plaatsgevonden tussen een vrachtwagen en een trein bij een bewaakte spoorwegovergang ter hoogte van de Merodestraat.

Op de bedrijfsovergang van Friesland Campina kwam de sneltrein richting Groningen in botsing met de oplegger van een vrachtwagen. Omwonenden die de klap hoorden kwamen in grote getale kijken. De politie zette daarom al snel het gebied af.

Omdat sprake was van meerdere gewonden rukten de hulpdiensten massaal uit. Het incident werd opgeschaald naar GRIP 1. De trein is dwars door de achterkant van een melkwagen gereden, die ten tijde van de botsing gevuld was met lactose poeder (melkpoeder). De vrachtwagen kwam van het terrein van Friesland Campina af. Vele hulpverleners kwamen ter plaatse om de gewonden te behandelen.

In de trein zaten meerdere mensen, zes personen in de trein zijn gewond geraakt, waaronder de machinist. De vrachtwagenchauffeur kwam met de schrik vrij. Het treinverkeer ligt als gevolg van het ongeval stil. De politie is in gesprek met de machinist van de trein.

Uit de laatste officiële berichtgeving blijft de toedracht van de aanrijding nog onbekend. Er wordt door de politie onderzoek gedaan en zij verwachten hier vanavond geen uitsluitsel over te kunnen geven.

Voor de passagiers van de trein kwamen bussen ter plaatse, echter waren de passagiers toen al lopend vertrokken richting het station. Van de gewonde passagiers is niemand naar het ziekenhuis gebracht. Ook de gewonde machinist zou niet naar het ziekenhuis zijn gebracht.

De trein is naast zwaar beschadigd ook gedeeltelijk ontspoord. Hoe groot de schade precies is en hoe lang het duurt om het spoor te herstellen is nog niet duidelijk. Prorail meld dat het herstellen van de schade waarschijnlijk een flinke klus gaat worden.

Ook burgemeester Ferd Crone kwam naar de plaats van het ongeval. De hulpverleningswagen van de brandweer en de commando wagen zijn ter plaatse gebleven. Ook Prorail is aanwezig.

De trein van Leeuwarden naar Groningen zal waarschijnlijk voorlopig niet rijden. Tussen Leeuwarden en Hardegarijp worden bussen in gezet. Vanaf Hardegarijp richting Groningen rijden wel treinen.

Bekijk ook onze latere items over dit treinongeval

Ontspoorde trein weggesleept: geen treinen tot 16:20 uur

Video van treinongeval: Prorail doet aangifte tegen chauffeur

 

Over de fotograaf

Michel Stienstra