Politieberichten van zaterdag 10 september

Politie zoekt benadeelden dief

FRYSLAN- De politie heeft vrijdagmiddag op de Trambaan een 25-jarige man zonder vaste woon en verblijfplaats aangehouden op verdenking van diverse diefstallen. De man werd aangehouden toen hij vrijdagmiddag een horecabedrijf aan de Oude Koemarkt betrad en door een medewerker van het bedrijf als diegene werd herkend die op 24 augustus 2011een beurs zou hebben gestolen. Toen de man donderdagmiddag het bedrijf wederom binnenkwam, waarschuwde de oplettende medewerkster via 1-1-2 de politie. De gaf een goed signalement en looprichting door waarna de agenten de man konden aanhouden. De man wordt ervan verdacht een portemonnee die achter een de bar lag heeft gestolen. Na zijn daad vertrok de man. Politie denkt met de aanhouding van de verdachte mogelijke meerdere diefstallen te kunnen oplossen. De politie denkt dat de man mogelijk niet alleen in Heerenveen actief is geweest maar in meerdere (horeca)bedrijven in Fryslân en daar slachtoffers heeft gemaakt. De politie wil graag in contact komen met benadeelden of mensen die anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844.

Politie zoekt getuigen in onderzoek mishandeling

SNEEK- De politie is nog volop bezig met het onderzoek naar de mishandeling van een 47-jarige man en zijn 36-jarige vrouw in hun woning aan de Canadezenlaan in Sneek. Maandagavond 5 september omstreeks 22.00 uur belden twee onbekende mannen aan. Toen de bewoner de deur opende, drongen de donkergeklede en gemaskerde mannen de woning binnen en sloegen de man en vrouw. Het duo raakte gewond en moest door het ambulancepersoneel worden behandeld. Na de mishandeling verlieten twee gemaskerde mannen de woning en verdwenen in onbekende richting. Het publiek kan een belangrijke bijdrage leveren in dit onderzoek. De twee gemaskerde mannen verlieten al rennend de straat. Aan de Noardwei (nieuwbouwwijk Harinxmalanden) nabij de rotonde van de Rondweg Noord werd een auto gesignaleerd, model MPV. De recherche wil graag met deze bestuurder in contact komen. Maar ook andere getuigen die maandagavond op en rondom de Canadezenlaan iets verdachts hebben gezien worden opgeroepen om zicht te melden bij de politie. Dit kan via 0900- 8844 of loop anders het politiebureau van Sneek binnen. U kunt uw informatie ook anoniem doorgeven. Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Brand in flat

LEEUWARDEN- De politie heeft de vrijdagmorgen de brandweer geassisteerd bij een woning brand in de Professor mr. P.S. Gerbrandyweg. Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand in de kamer van de bovenverdieping. Nadat de brandweer via 1-1-2 was door de bewoonster de woning was gewaarschuwd, kon de bewoonster de woning tijdig verlaten. De brandweer had de brand snel onder controle. Door de brand ontstond er veel rook en waterschade.

Vrachtwagen chauffeur licht gewond

HARLINGEN- De politie heeft vrijdagmiddag op de Lange Lijnbaan een eenzijdig ongeval afgehandeld waarbij de chauffeur(leeftijd en woonplaats onbekend) licht gewond raakte. De vrachtwagen sloeg om toen de chauffeur een stuurcorrectie moest uit voeren. Uit de vrachtwagencombinatie lekte dieselolie die op en in de bodem kwam. De afdeling Milieu van de gemeente Harlingen zal een onderzoek instellen naar de mate van bodem vervuiling.

Meisje gewond bij aanrijding

JIRNSUM- De politie heeft vrijdagmiddag rond 15.20 uur op de Terp een aanrijding afgehandeld waarbij een 9-jarige inwoonster van Jirnsum gewond raakte. Het meisje stak zonder uit te kijken de weg over en werd geraakt door een auto die bestuurd werd door een 41-jarige inwoner van Jirnsum. Het meisje raakte gewond aan haar been en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Mannen aangehouden voor belediging

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Weaze een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden toen hij in beschonken toestand op straat lag en meende de helpende agenten te moeten beledigen. Rond 07.00 uur beledigde een 27-jarige Leeuwarder op de Oosterkade surveillerende agenten omdat hij meende zijn middelvinger op te moeten opsteken. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. Tegen beide verdachten werd proces-verbaal opgemaakt en kunnen boete verwachten van 500 euro.

Man aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat de man op de Stationsweg een verkeersbord vernielde en belde direct via 1-1-2 de politie. Doordat de getuige een goed signalement en looprichting van de verdachte had doorgegeven, kon deze direct daarna worden aangehouden. De man is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De gemeente doet aangifte. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en zal de schade aan het verkeerbord moeten betalen.

Man aangehouden voor poging inbraak

JUBBEGA- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Siemen Brinksmaweg een 25-jarige inwoner van Diever aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van inbrekerswerktuig en voor mogelijk poging tot inbraak. Een getuige had gezien de man zich verdacht bij een sloopbedrijf ophield en gaf het kenteken en signalement van de verdachte man via 1-1-2 aan de politie door. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten de auto staan. In de omgeving van de sloperij zagen zij de man lopen en spraken hem aan. In de auto troffen de agenten inbrekerswerktuig aan. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Het inbrekerswerktuig werd in beslag genomen. Vandaag zal worden onderzocht of er in de omgeving is in gebroken.

Mannen aangehouden voor vernieling van auto’s

SNEEK- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Harinxmakade twee mannen, een 20-jarige inwoner van Sneek en een 19-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Een oplettende getuige had gezien dat de mannen op de Leeuwenburg fietsen in het water gooiden en belde direct via 1-1-2 de politie. Toen de agenten ter plaatse bij de getuige stonden te praten, kwamen zich nog drie getuigen zich melden. Zij hadden gezien dat de twee mannen een aantal auto’s, die op de Singel stonden geparkeerd hadden vernield. In de omgeving troffen de agenten de beide verdachten aan. Zij werden aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau waar zij werden ingesloten. Uit onderzoek bleek dat de mannen vier auto’s hadden vernield door een deuk in de portier te schoppen. Uit de gracht werden twee nieuwe gehaald. Tegen beide verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Scooterrijder gewond bij aanrijding

LIPPENHUIZEN- De politie stelt een onderzoek in na een aanrijding die vrijdagavond even na tien uur plaatsvond op de Sweachsterwei. Daarbij raakte een scooterrijder, een 18-jarige inwoner van Boelenslaan gewond bij een frontale aanrijding met een auto die bestuurd werd door een 19-jarige inwoner van Drachten. De auto kwam uit de richting van Lippenhuizen en wilde een andere auto inhalen. Toen de Drachtster automobilist de inhaalmanoeuvre inzette kwam op dat moment uit tegenovergesteld richting de scooter aanrijden waarna men frontaal tegen elkaar botste. De scooterrijder raakte gewond aan zijn been en had nekklachten. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten het ambulance personeel heeft de beide inzittenden van de personenauto ter plaatse medisch onderzocht. Zij bleken niet gewond te zijn. De politie wil graag in contact komen met de bestuurder van de ingehaalde auto. Hij/zij kan zich bij de politie melden of telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 0900-8844. De weg raakte een aantal uren voor het verkeer gestremd.

Man mishandeld

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een mishandeling die vrijdagavond plaatsvond in de Huizumerlaan. Daarbij werd een 20-jarige inwoner van Leeuwarden door een 24-jarige plaatsgenoot mishandeld toen hij zijn bezittingen kwam halen. Het slachtoffer werd door de man in zijn gezicht geslagen en liep daarbij letsel op. Hij moest zich in het MCL aan zijn verwondingen laten behandelen. De verdachte ging er na zijn daad ervandoor. Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor dreigen met mes

HEERENVEEN- De politie heeft vrijdagavond een 28-jarige inwoner van Haskerdijken aangehouden in verband met bedreiging. De man was betrokken bij een vechtpartij die vrijdagmiddag op de Gedempte Molenwijk plaatsvond. Toen de agenten ter plaatse waren, bleek de groep weg te zijn. Tijdens de vechtpartij waarbij vier personen waren betrokken, trok de verdachte een mes. Vervolgens is hij weggelopen waarna de politie een onderzoek ingesteld. In een woning in de van Dekemalaan troffen de agenten de verdachte man aan. Hij werd aangehouden en het mes werd in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt. De oorzaak van de vechtpartij ligt in de relationele sfeer.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In vijf gevallen kregen de bestuurders proces-verbaal omdat meer hadden gedronken dan 0,5 promile alcohol. Drie van de vijf gevallen hadden zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

*Vrijdag 19:50 uur, Kootstertille, Van Harinxmastrjitte, een 39-jarige inwoner van Kootstertille, 1200 ug/l.(2.8 promile) Daarnaast bleek de bestuurder rijbewijs ongeldig verklaard te zijn.
*Vrijdag 20:57 uur, Drachten, N31, een 53-jarige inwoner van Hollum, 1040 ug/l (2,4 promile)
*Vrijdag 22:38 uur, Jousterweg, een 72-jarige beginnende automobilist uit Haskerhorne, 500 ug/l.(1,2 promile)

112Fryslan