Politieberichten van zaterdag 9 oktober.

Politie roept getuigen op
DOKKUM – De politie is op zoek naar getuigen die meer kunnen vertellen over een zaak van afgelopen voorjaar waarbij een familie uit Hurdegaryp bedreigd werd. In deze zaak werd een 55-jarige inwoner van Buitenpost aangehouden. Deze verdachte heeft sinds zijn vrijlating anonieme brieven van getuigen ontvangen die zeggen dat hij ten onrechte aangehouden is en bovendien te weten wie de echte daders zijn. De politie wil dan ook graag met deze getuigen in contact komen.

Bedreigingen Hurdegaryp
Vanaf april dit jaar ontving een familie aan de Koaikamp te Hurdegaryp en relaties van deze familie allerlei anonieme brieven en brieven van verschillende niet traceerbare afzenders. Deze brieven hadden een lasterlijke inhoud. In de nacht van 30 op 31 mei 2010 werd bij dezelfde familie een grote steen door een ruit aan de voorzijde van de woning gegooid. De steen was omwikkeld met tape en voorzien van lasterlijke woorden, samengesteld uit losse letters die vermoedelijk uit dagbladen waren geknipt. Dezelfde nacht werd ook de bestelauto van de werkgever van de familie, die naast de woning in de oprit stond, in brand gestoken.

Aanhouding
Op 4 juni 2010 heeft de politie een van deze feiten verdachte 55-jarige inwoner uit Buitenpost aangehouden. Deze zaak zal in de maand november worden behandeld door de Rechtbank Leeuwarden. Sinds de vrijlating van deze verdachte ontvangt hij anonieme brieven van getuigen die melden hem dat hij ten onrechte is aangehouden en dat zij weten wie daadwerkelijk verantwoordelijk is voor deze feiten.

Getuigen
De politie wil in het belang van het onderzoek graag in contact komen met deze getuigen en doet een dringende oproep om zich te melden bij de politie te Dokkum, afdeling recherche, bereikbaar via het algemene nummer 0900-8844.

Meisje aangereden
DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op vrijdagmorgen rond 08.30 uur. Een 33-jarige automobiliste uit Drachten reed het op ’t Leger en zag niet dat een 9-jarige meisje uit Drachten uit een steegje de straat over kwam rennen. De automobiliste kon een aanrijding niet meer voorkomen. Het meisje kwam tegen de linker achterzijde van de auto aan en is met mogelijk letsel aan haar voet overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Aanrijding auto met bromfiets
HEERENVEEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een botsing tussen een bromfietser met een auto op de Leeuwarderstraatweg. De automobilist, een 55-jarige inwoner van Blesdijke, sloeg rechtsaf en zag een rechtdoorgaande bromfietser, een 17-jarige inwoner van Nieuweburg, over hoofd. Een aanrijding kon niet meer worden voorkomen en de bromfietser botste tegen de auto aan. Hij werd met letsel aan zijn knie is deze voor de zekerheid overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Hennepveld ontdekt
MAKKINGA – De politie heeft vrijdagmiddag in een bos aan de N351 onder Makkinga een hennepveld met 220 hennepplanten ontdekt. De planten zijn door Omrin verwijderd en vernietigd. Er konden geen verdachten aangehouden worden.

Man aangehouden na mishandeling
KOLLUMERZWAAG – De politie heeft vrijdagmiddag op de Triemsterloane een 57-jarige man uit Kollumerzwaag aangehouden op verdenking van mishandeling. Het 62-jarige slachtoffer, eveneens uit Kollumerzwaag, had de politie gebeld nadat de verdachte hem aan aantal keren geslagen had toen hij bij zijn woning voorbij liep. De reden voor het geweld is niet duidelijk. Het slachtoffer raakte hierbij gewond aan zijn gezicht. De politie heeft de verdachte aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten.

88 bekeuringen bij snelheidscontroles
STIENS/MARSSUM – De politie heeft vrijdag tussen 08:00 uur en 11:30 uur op de Wythusterwei in Stiens en tussen 11:30 uur en 15:00 uur op de Ljouwerterdyk in Marssum snelheidscontroles gehouden. In Stiens werden in totaal 591 passanten gecontroleerd. 19 hiervan reden sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur, met een maximum van 82 kilometer per uur. In Marssum reden 69 van de 726 passanten te snel. De maximum toegestane snelheid is hier 80 kilometer per uur en hoogste gemeten snelheid was hier 129 kilometer per uur.

Man aangehouden na vernieling politiebus
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Tramweg een 18-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat de verdachte op de politiebus gestaan had en meldde dit bij de agenten die op de Knypstermerke aan het surveilleren waren. Door de actie bleek de ruitenwisser vernield te zijn, waarop de man aangehouden en naar het bureau overgebracht werd. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten.

Man aangehouden na bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Ruiterskwartier een 32-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. Personeel van een horecagelegenheid had de politie gebeld nadat de man, ondanks meerdere verzoeken, weigerde de zaak te verlaten. Op aandringen van de politie verliet de man de zaak alsnog. Dit ging echter gepaard met dreigementen richting de agenten, waarop hij aangehouden werd. De man werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na onveilig rijgedrag
SURHUISTERVEEN – De politie heeft vrijdagavond op de Kolk het rijbewijs van een 31-jarige automobilist uit Buitenpost ingevorderd. Surveillerende agenten zagen ter hoogte van het Torenplein de verdachte zeer hard de bocht om komen en met zeer hoge snelheid door het centrum rijden. Hierop gaven zij de bestuurder een stopteken en werd het rijbewijs ingevorderd.

Man aangehouden na lek steken band
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmorgen vroeg een 32-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De man had eerder die avond op de Nieuweweg een autoband van een politiewagen lek gestoken. De auto stond voor een winkel geparkeerd en via camerabeelden van de winkel werd de verdachte herkend. Later in de nacht kon de man in zijn woning aangehouden worden. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man met harddrugs aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in een horecagelegenheid op de Nieuwestad een 21-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bezit harddrugs. Personeel van de horecagelegenheid hadden de politie gealarmeerd toen zij de verdachte met de drugs aantroffen. De man werd voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij het bureau met proces-verbaal weer verlaten.

Brandstichting
LEMMER – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag samen met 93 deelnemers aan Burgernet uitgekeken naar de daders van een brandstichting op de Tuinstraat. Direct nadat een melding binnengekomen was dat hier een container in brand stond, werd de Burgernetactie opgestart. Helaas leverde dit geen aanhouding op. De brandweer had de brand snel onder controle.

Inbraak in school
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op de Floris Versterstraat een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een school. Een getuige zag tijdens een wandeling verdachte personen rond de school en belde de politie. Een andere getuige zag dat twee mannen met een flatscreen televisie het gebouw verlieten. De mannen konden echter niet aangehouden worden. Aan de achterzijde van het gebouw was een raam ingeslagen waarna de televisie weggenomen kon worden. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Vrouw aangehouden na diefstal kleding
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagmiddag op de Zuidkade een 35-jarige vrouw (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van diefstal. Een medewerkster van een kledingzaak had gezien dat de vrouw met minder kleding uit een pashokje kwam dan dat ze er in gegaan was. Toen de vrouw de zaak wilde verlaten werd zij aangesproken. Ze bleek voor ruim € 1000,- aan kleding in haar tas te hebben en de politie werd gealarmeerd. Uit onderzoek bleek dat de vrouw in haar auto ook nog voor ruim € 1000,- euro aan gestolen kleding had liggen. Dit had zij eerder die dag uit andere kledingzaken weggenomen. De vrouw werd aangehouden, overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor heling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Galileer Kerkstraat een 25-jarige man aangehouden op verdenking van heling. Tijdens een alcoholcontrole op de Keizersgracht kwam de verdachte op een snorfiets zonder verlichting aanrijden. Toen hij een stopteken kreeg, probeerde hij te keren maar kwam in de bosjes terecht. Hierna ging hij te voet er vandoor. Agenten volgden hem en konden hem op de Galileer Kerkstraat staande houden. De man verklaarde weg te zijn gerend omdat hij op een gestolen snorfiets reed die hij gekocht had. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden na mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in een horecagelegenheid op de Nieuwestad een 36-jarige man uit Stiens aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had een 35-jarige vrouw in haar gezicht gebeten, waarna de politie gewaarschuwd werd. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten. De man en vrouw zijn bekenden van elkaar. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Man aangehouden na bedreiging
SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Kruizebroederstraat een 24-jarige man uit Oosthem aangehouden op verdenking van belediging, bedreiging en wederspannigheid. Surveillerende agenten stonden bij een café toen een aantal personen naar buiten kwam. Twee hiervan begonnen de deuren van de politieauto te openen. Ze werden verzocht hiermee op te houden, maar bleven doorgaan, waarna een bekeuring voor baldadigheid uitgeschreven werd. De verdachte begon hierop de agenten te beledigen. Na een duw van een agent, kwam de man ten val en bedreigde de agent vervolgens. Hierop werd hij aangehouden, waarbij de verdachte zich erg verzette. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden na vernielingen
WINSUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige man uit Winsum aangehouden op verdenking van vernielingen. Na een melding van een vechtpartij in een horecagelegenheid aan de Skans, spraken agenten ter plaatse met getuigen. Die hadden gezien dat de verdachte verschillende vernielingen gepleegd had nadat hem verzocht was de kroeg te verlaten omdat hij en zijn vrienden erg vervelend waren. Zo waren stoelen vernield en was een kozijn stuk gemaakt. De verdachte was inmiddels vertrokken, maar bevond zich in de woning van een van de aanwezigen. Hier werd hij aangehouden. Op het bureau werd de man voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaresse heeft aangifte gedaan.

Autobrand slaat over op bedrijfspanden
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond een onderzoek ingesteld naar een brand aan de Zwettestraat. Hier stonden twee auto’s geparkeerd die, vermoedelijk, in brand gestoken zijn. Doordat de auto’s dicht bij twee bedrijfspanden geparkeerd stonden, sloegen de vlammen snel over naar de beide panden. De glazen voorgevel van een van de panden is door de hitte geknapt, waardoor de vlammen naar binnen konden komen. De brandweer heeft de auto’s en bedrijfspanden snel geblust en kon hiermee de schade beperken. Wel hebben beide bedrijfspanden rookschade opgelopen. De 38-jarige eigenaar van een van de panden heeft aangifte gedaan.

Man aangehouden na vernieling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Ruiterskwartier een 40-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat de verdachte een ruit vernield had en belde de politie. Deze kon de man ter plekke aanhouden en hij werd voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht de man het bureau weer verlaten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en –nacht weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Bij een alcoholcontrole in Leeuwarden werden op drie locaties in totaal 1220 personen gecontroleerd. Veertien personen hadden teveel gedronken en kregen een bekeuring. Er werden geen rijbewijzen ingevorderd. In twee andere gevallen in de provincie was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]19:22 uur, Krommezijl in Leeuwarden, een 55-jarige automobiliste uit Hempens, 1275 ug/l, jongeren die onder de Drachtsterbrug stonden zagen dat de vrouw, waarschijnlijk na een poging tot keren, met haar auto vast was komen te zitten in de modder. In een poging los te komen gaf de vrouw gas en schoot achteruit de sloot in.
00:25 uur, Midlumerlaan in Harlingen, een 55-jarige automobilist uit Harlingen, 630 ug/l.[/bullets]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan