Fryslân, 09-05-2009 • Persberichten van vrijdag 8 mei 09:00 uur tot zaterdag 9 mei 11:00 uur

Leeuwarden: frontale aanrijding, één dode, één gewonde
De politie onderzoekt een ernstige aanrijding die vrijdagmiddag rond 12:30 uur plaatsvond op de provinciale weg, de N31, tussen de Werpsterhoek en afslag Leeuwarden. Een vrachtwagen, welke werd bestuurd door een 19-jarige inwoner van Hylaard, botste door nog onbekende oorzaak frontaal op een bedrijfswagen die bestuurd werd door een 56-jarige inwoner van Neuenhaus (D). De Duitse man kwam daarbij om het leven. De vrachtwagenchauffeur raakte door de aanrijding bekneld. Hij moest door de brandweer uit zijn benaderde positie worden bevrijdt. Hij is met beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevallenanalyse van Politie Fryslân onderzoekt de juiste toedracht van dit ongeval. De N31 werd voor langere tijd afgesloten waardoor het verkeer moest worden omgeleidt.

Drachten: achtervolging, automobilist rijbewijs en auto kwijt
De politie heeft zaterdagmorgen rond middernacht het rijbewijs van een 53-jarige inwoner van De Wilgen ingevorderd. De agenten zagen een auto met hoge snelheid over de Lauwers rijden en wilden de bestuurder controleren. Toen deze de politie in de gaten kreeg, ging de hij er met zeer hoge snelheid er vandoor. Op de Biskopswei haalde de man een andere auto op zeer gevaarlijke wijze in waarna die bestuurder met zijn auto de berm in moest rijden om een aanrijding te voorkomen. Eénmaal in De Wilgen aangekomen drukte hij nog een automobilist van de weg om maar niet in de handen van de politie te komen. De snelheden die werden gemeten liepen op tot 140 kilometer per uur op een weg waar 30 kilometer is toegestaan. Om ongelukken te voorkomen staakte de politie de achtervolging en hield de vluchtende auto op afstand in de gaten. Om uit de handen van de politie te blijven, doofde de bestuurder de verlichting van zijn auto en parkeerde deze op de Sluswei. Vervolgens maakte hij zich uit de voeten. Toen de agenten in de omgeving een onderzoek instelden, werd de auto aantroffen en werd de hulp ingeroepen van de speurhondengeleiders van Politie Fryslân. De speurhond trof de man aan en hij werd aangehouden. Toen de agenten de man aanspraken, bleek hij onder invloed van alcohol te zijn. De man is voor ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar 460 ug/l blies en is voor verhoor ingesloten. De man kreeg proces-verbaal voor gevaarlijk rijgedrag en voor het rijden onder invloed van alcohol. Daarnaast moest hij zijn rijbewijs inleveren en zijn auto werd in beslag genomen.

Leeuwarden: vernieling van ramen, man aangehouden
De politie heeft zaterdagmorgen een 43-jarige inwoner van Leeuwarden op het Noordvliet aangehouden. De agenten kregen een melding dat een manspersoon zich vervelend gedroeg bij een horeca bedrijf. Toen zij arriveerden en met de man in gesprek wilden gaan, bleef de man zich vervelend gedragen. Toen men de man vroeg om weg te gaan, voldeed hij niet aan dit bevel en werd hij aangehouden. Uit onderzoek bleek dat hij ook nog twee ramen van het bedrijf had vernield. De man is overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. Daar bleek, dat hij ook nog een boete open had staan.

Sloten: man aangehouden voor vernieling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 26-jarige inwoner van Lemmer aangehouden voor vernieling. De man die behoorlijk onder invloed was van alcohol, gedroeg zich erg vervelend in een horeca bedrijf aan de Schoolstraat. Toen hij het bedrijf moest verlaten en op straat kwam te staan, trapte hij de buitenspiegel van een geparkeerde auto stuk. Ter plaatse is de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Hij kreeg proces-verbaal voor vernieling.

Lemmer: rijden onder invloed, boete en rijbewijs kwijt
De politie heeft vrijdagavond een 23-jarige inwoonster van lemmer op de Plattedijk aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Tijdens een controle bleek dat de automobiliste alcohol had gedronken. Zij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar zij 760 ug/l blies. Omdat de mevrouw de Poolse nationaliteit bezit werd in overleg met officier van justitie een boete opgelegd van 800 euro. Ook werd haar rijbewijs ingevorderd.

Lemmer: niet voldoen aan bevel of vordering, verdachte aangehouden
De politie heeft vrijdagavond op de Plattedijk een 57-jarige inwoonster van Lemmer aangehouden omdat zij niet voldeed aan een vordering van de politie. De vrouw zat als passagier in een personenauto, waarvan de bestuurder een blaastest moest ondergaan. Omdat zij het met de gang van zaken niet eens was, ging zij zich met de situatie bemoeien. Toen de agenten haar meerdere keren op haar vraag uitleg hadden gegeven, werd zij vervelend. Toen zij toch door bleef gaan vorderden de agenten meerder keren dat zij moest vertrekken. Toen zij opnieuw door bleef gaan, werd zij aangehouden. Zij is overgebracht naar het politie en voor verhoor ingesloten. De vrouw kreeg proces-verbaal.

Tjerkgaast: auto met caravan over de kop, bestuurder onder invloed
De politie heeft vrijdagavond een 62-jarige inwoner van Sneek op de Strjitwei aangehouden die ervan wordt verdacht een éénzijdige aanrijding te hebben veroorzaakt terwijl jij onder invloed van alcohol reed. De man die in zijn auto met daar achter gekoppeld zijn caravan reed, raakte door nog onbekend oorzaak de macht over het stuur kwijt en sloeg over de kop. De automobilist raakte daarbij gewond. Toen de agenten ter plaatse kwamen, roken zij dat de bestuurder onder invloed van alcohol was. De man is met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Daar is een bloedproef van de man afgenomen. Daarnaast moest hij zijn rijbewijs inleveren en kreeg een rijverbod. Ook kreeg de bestuurder proces-verbaal voor het rijden onder invloed. De auto en caravan raakten zwaar beschadigd

Garyp: bestuurder rijdt te snel, rijbewijs kwijt
De politie heeft rond middernacht het rijbewijs van een 23-jarige inwoner van Assen proces-verbaal gegeven voor het overschrijden van de maximum snelheid. Agenten zagen de man op de Wâldwei ter hoogte de Fonejachtbrug met een snelheid van 170 kilometer per uur rijden daar waar 100 kilometer per uur is toegestaan. De bestuurder kreeg proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Sneek:
De Technische Recherche van Politie Fryslân onderzoekt een ongeval op een jachtwerf aan de Oude Oppenhuizenweg, waarbij een 45-jarige inwoner van Sneek om het leven kwam. De man was bezig met werkzaamheden aan zijn boot die op de wal stond. Door nog onbekende oorzaak is boot omgevallen. De man raakte bekneld en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan