Politieberichten van zaterdag 9 juni

Scheepsschroef uit tuin gestolen

BLESSUM – De politie onderzoekt de diefstal van een 80 kilo zware scheepsschroef uit een tuin van een woning aan De Wal. Tussen zondag 3 juni en dinsdag 5 juni werd de messing kleurige schroef van een voormalig charterschip gestolen. Op de schroef, die voor de sier in de tuin stond, waren de letters ‘Zuyderzee’ aangebracht. De 36-jarige eigenaresse uit Blessum deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

GARYP – De politie heeft vrijdagochtend het rijbewijs van een 48-jarige automobilist uit Drachten ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de Waldwei een onopvallende politieauto met zeer hoge snelheid. De piek lag daarbij op 180 kilometer per uur. Uiteindelijk werd een gemiddelde snelheid van 164 kilometer per uur gemeten. Agenten hadden moeite om de bestuurder bij te houden. Door het drukke verkeer moest de Drachtster wel afremmen en toen konden agenten hem een stopteken geven. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Watersporters in de problemen door hevige weersomstandigheden

FRYSLAN – Op meerdere locaties in het Friese merengebied zijn vrijdagmiddag waterrecreanten in de problemen gekomen toen zij met hun boot in de hevige regen- en onweersbuien terechtkwamen. De Friese politie op het water, de waterpolitie van het KLPD, de brandweer en passerende schippers hebben mensen uit het water gehaald. Op het Tjeukemeer raakten 2 zeilboten in de problemen. Deze sloegen omstreeks 15.50 uur om waarbij 4 personen in het water terecht kwamen. De brandweer heeft ze er uit gehaald. Op datzelfde moment sloegen 2 boten om op de Fluessen nabij Elahuizen. Medewerkers van de waterpolitie van het KLPD en een helikopter van het KLPD gingen ter plaatse. Daarbij bleek dat de 4 opvarenden zelf aan wal waren gekomen. Niet veel later bleek in de vaargeul nabij Kolderwolde een boot met 3 opvarenden te zijn omgeslagen. Een passerende schipper heeft deze mensen kunnen redden. Omstreeks 15.35 uur werd op het Slotermeer gezien dat 2 boten omsloegen. Van de in totaal 4 opvarenden konden 3 zelf aan wal komen. Door een blusboot van de brandweer werd de laatste persoon uit het water gehaald. In totaal sloegen 7 boten om en raakten 15 personen te water. Zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Waarschuwing

Vanaf 12.00 uur heeft de politie gewaarschuwd voor de hevige en onvoorspelbare weeromstandigheden. Daarbij werden watersporters en recreanten geadviseerd niet het water op te gaan of een haven op te zoeken. Deze waarschuwing werd gedaan via het twitteraccount@toezichttewateren via een Burgernetmelding naar alle deelnemers van Burgernet op het Water. De provincie Fryslân gaf op de matrixborden bij belangrijke vaarwegen de tip om, vanwege het weer, een haven op te zoeken. Deze waarschuwing blijft van kracht; dus bent u van plan het water op te gaan, houd dan altijd het weer en de weersverwachtingen in de gaten.

Voorkom onnodig zoeken door hulpdiensten

De Friese hulpdiensten hebben vrijdagmiddag langer gezocht naar te water geraakte watersporters dan achteraf nodig bleek te zijn. Een aantal van hen was namelijk door andere watersporters in veiligheid gebracht. De hulpdiensten werden hierover niet geïnformeerd en daarom werd voor alle zekerheid doorgezocht. Het verzoek aan watersporters is dan ook om altijd de hulpdiensten te informeren als uzelf of anderen in veiligheid hebt gebracht. U mag hiervoor met 1-1-2 bellen. Dit voorkomt onnodig zoeken en de Meldkamer Noord-Nederland, die zoekacties coördineert, kan vervolgens de hulpdiensten inzetten op plekken waar dat echt nodig is.

Neem geen risico

Ondanks de waarschuwingen voor slecht weer waren vrijdagmiddag toch veel watersporters actief op de Friese meren. Onder hen waren ook diverse zeilboten van zeilscholen. In een aantal gevallen droegen de opvarenden geen reddingsvest. De Friese politie en de waterpolitie van het KLPD roepen dan ook de eigenaren en instructeurs van zeilscholen op om geen onnodig risico te nemen. Verlaat bij slecht weer het water en zoek een veilige haven op. Voorzie daarnaast een ieder aan boord van een reddingsvest.

6 aanhoudingen bij woning drugsdealer

DRACHTEN – De politie heeft vrijdagmiddag zes personen aangehouden voor het bezit en de handel in harddrugs. Bij de politie was informatie binnengekomen dat vanuit een woning aan de Alferhof drugs werd verhandeld en verkocht. Agenten besloten een onderzoek in te stellen. Vanaf 14.00 uur hielden zij de bezoekers in de gaten. De eerste aanhouding betrof een 33-jarige man uit Jubbega. Hij had XTC-pillen en zakjes wiet gekocht. Daarna stopte een personenauto bij de woning. Een van de inzittenden bezocht de woning en reed vervolgens weg. Agenten stopten de auto en hielden de twee inzittenden, een 23-jarige man uit Harkema en een 26-jarige vrouw uit Drachten, aan. In de auto werden gestolen kentekenplaten aangetroffen. Ook liet de 23-jarige tijdens het vervoer naar het politiebureau een zakje speed achter in de politieauto. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten. De vrouw werd na verhoor heengezonden. Daarna bracht een 20-jarige man uit Drachten een bezoek aan de woning. Bij zijn aanhouding bleek hij 6 zakjes speed bij zich te hebben die hij in de woning had gekocht. De agenten ging uiteindelijk de woning binnen en troffen daar de 46-jarige bewoner aan en een 27-jarige man uit Rottevalle. Beide werden zij aangehouden. Van alle drugs werd afstand gedaan en inbeslaggenomen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Eenzijdig ongeval

AKKRUM – De politie heeft vrijdagavond rond 19.10 uur een eenzijdig verkeersongeval afgehandeld waarbij een 42-jarige inwoner van Nes (Boarnsterhim) gewond raakte. De bestuurder was vermoedelijk met zijn auto met aanhanger gaan zwenken waarna hij de controle over het stuur verloor. Met zijn combinatie kwam hij op de Meskenwier tegen een boom tot stilstand. Door brandweer- en ambulancepersoneel is de bestuurder uit de auto gehaald en met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Forse snelheidsovertreding

BREEZANDDIJK – De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige inwoner van Roosendaal. Omstreeks 19.40 uur reed de automobilist over de Afsluitdijk en passeerde ter hoogte van Breezanddijk een lasercontrole met 205 kilometer per uur. Op dit traject geldt een toegestane maximum snelheid van 130 kilometer per uur. De controlerende agent reed achter de 20-jarige aan maar kon hem, vanwege de hoge snelheid, op de N31 nabij de afslag Kimswerd pas staande houden. Naast de invordering werd tegen deze beginnend bestuurder proces-verbaal opgemaakt.

Bedreiging en mishandeling

BOLSWARD – De politie heeft vrijdagavond een 46-jarige man uit Workum en een 24-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden voor bedreiging. Omstreeks 22.05 uur was een 46-jarige eigenaresse van een horecagelegenheid aan de Bargefenne bedreigd en mishandeld. De verdachten wilden achter de bar komen. Een 51-jarige man en een 54-jarige man, beide uit Bolsward, schoten te hulp en wilde de mannen tegenhouden. Hierdoor werden zij ook mishandeld. De politieagenten gingen direct ter plaatse en konden de beide mannen aanhouden. Zij werden voor nader onderzoek ingesloten. Beide heren krijgen in ieder geval een ontzegging van een jaar voor de horecagelegenheid. De slachtoffers hebben aangifte gedaan.

Tanken zonder te betalen

URETERP – De politie heeft vrijdagavond een 41-jarige man uit Norg aangehouden op verdenking van oplichting. Omstreeks 23.10 uur kwam de melding dat de man bij een tankstation aan De Feart had getankt zonder te betalen. Ter plaatse spraken agenten met de melder. De afgelopen dagen had de man meerdere keren geprobeerd te tanken. Hiervoor had hij geregeld dat hij door middel van een tankpas tot een limiet van 1000 liter kon tanken en zou hiervoor rekeningen krijgen. Deze betaalde hij maar trok daarna de machtiging weer in. Zo kon hij voor enkele duizenden euro’s tanken zonder te betalen. De tankpas van de man was vrijdag ingetrokken door de schuld die nog openstond. Vrijdagavond probeerde de man wederom een tank te vullen en had al 30 vaten gevuld. Een medewerker herkende de man en hield hem tegen. De 41-jarige ging er vandoor waarop de politie werd gealarmeerd. Bij de politie was bekend dat de man op diverse plaatsen in de omgeving op bezoek kwam. Deze adressen werden gecontroleerd en later in de avond bleek dat de verdachte zich gemeld had bij een woning in Bakkeveen. De bewoner had daarop de politie gewaarschuwd die hem vervolgens aanhield en voor nader onderzoek op het politiebureau insloot. Het voertuig en de vaten met diesel zijn inbeslaggenomen.

Aanhouding

SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 50-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van doodslag/moord. Eerder die avond had de man in de woning van zijn ex-vriendin een man neergestoken. De politie werd gealarmeerd en kon de 50-jarige in zijn woning aanhouden. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De aanleiding van het incident lag in de relationele sfeer.

Aanhouding na diefstal personenauto

DOKKUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 21-jarige man en een 24-jarige man, beide uit Damwoude, aangehouden op verdenking van diefstal. Omstreeks 04.10 uur kreeg de politie de melding van een 23-jarige inwoonster van Dokkum. Zij was van veel kabaal wakker geworden en keek naar buiten en zag dat op de Boterstraat een aantal jongens in haar auto stapten en wegreden. Meerdere eenheden werden geïnformeerd over de diefstal en keken uit naar het voertuig. Deze werd op de Prakkenstrjitte in Damwoude aangetroffen. De beide inzittenden werden aangehouden voor diefstal van een personenauto. De 21-jarige zat achter het stuur en bleek te veel alcohol te hebben genuttigd. Op het politiebureau werd een ademanalyse afgenomen met 440 ug/l als resultaat. Van de beginnend bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd. De beide mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten. De auto is teruggegeven aan de eigenaresse.

Alcoholcontrole

HET BILDT – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag een alcoholcontrole in de gemeente Het Bildt gehouden. Daarbij moesten in totaal 552 personen blazen. In drie gevallen werd het rijbewijs ingevorderd vanwege een te hoge uitslag bij de ademanalyse. Dat ging om de volgende gevallen (Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, en eventuele bijzonderheden)

§ 23.17 uur, Ryksstrjitwei in Menaldum, 42-jarige automobilist uit Dronrijp, 595 ug/l;

§ 23.50 uur, Pieter Jellessingel in Stiens, 46-jarige automobiliste uit Britsum, 910 ug/l een getuige had via 1-1-2 de politie gealarmeerd nadat hij had gezien dat de vrouw in dronken toestand in haar auto was gestapt en weggereden. De automobiliste wordt bij het CBR aangemeld voor een onderzoek alcohol/drugs waarbij de geschiktheid van de 46-jarige het doel van het onderzoek is;

§ 00.33 uur, Jel Rinckesstrjitte in Tzummarum, 32-jarige inwoner van Tzummarum, 640 ug/l.

Naast het proces-verbaal worden bovenstaande bestuurders aangemeld voor het Alcoholslotprogramma (ASP). Dit programma is bedoeld voor bestuurders die met te veel alcohol op aan het verkeer hebben deelgenomen. Tijdens het programma, dat tenminste twee jaar duurt, krijgen deelnemers in hun auto een alcoholslot ingebouwd. Dat voorkomt dat bestuurders met te veel alcohol op gaan rijden. De kosten voor de cursus bedragen €1000 en dienen door de deelnemer zelf betaald te worden. Daarnaast zijn er nog bijkomende kosten rond het alcoholslot zelf zoals het inbouwen ervan en het aanvragen van een nieuw rijbewijs. Kijk voor meer informatie op [url]www.cbr.nl[/url].

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

OOSTERWOLDE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs ingevorderd van een 33-jarige automobilist uit Haulerwijk. Agenten hielden omstreeks 02.31 uur de man staande voor een alcoholcontrole. Na de blaastest volgde op het politiebureau een ademanalyse met als resultaat; 615 ug/l. Er werd proces-verbaal opgemaakt en de bestuurder wordt bij het CBR aangemeld voor het Alcoholslotprogramma (ASP). Zie hierboven de uitleg van dit programma.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan