Politieberichten van zaterdag 9 juli

Vissers op de bon

RAARD – De politie heeft vrijdagochtend twee sportvissers uit EE van 27 en 38 jaar een bekeuring gegeven. Tijdens een controle langs de Dokkumer EE bleken de twee mannen gebruik te maken van levend aas. Dit is niet toegestaan en daarom kregen beide mannen ook een bekeuring. De 27-jarige viste daarnaast ook nog eens met te veel hengels. Ook hiervoor

kreeg hij een bekeuring.

Aanhoudingen tijdens ontmanteling hennepkwekerij

TZUMMARUM – De politie heeft vrijdagochtend in een schuur naast een woning aan de Hoarnestreek een hennepkwekerij ontmanteld. Tijdens de ontmanteling werden de twee bewoners, een man 60 jaar en een vrouw van 51 jaar , aangehouden. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij anonieme tips. In de schuur werden 821 hennepstekjes en 287 hennepplanten aangetroffen. De planten en de apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht het duo het bureau weer verlaten. De agenten gaan nog een ontnemingsrapportage opmaken, dit omdat er voldoende bewijs werd gevonden dat er eerder was geoogst.

Wielrenner gewond na ongeval

DOKKUM – De politie heeft vrijdagmiddag op de Rondweg-noord een ongeval afgehandeld, waarbij een 20-jarige wielrenner uit Gytsjerk gewond raakte. De man stond met zijn fiets stil voor de haaientanden op het fietspad. Hij liet een auto met aanhanger passeren en wilde vervolgens oversteken. De wielrenner schatte echter de lengte van de aanhanger verkeerd in. De 20-jarige raakte dan ook met zijn fiets de aanhanger en kwam daardoor ten val. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Jongens aangehouden voor fietsendiefstal

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag op De Ruyterweg een 16-jarige inwoner van Lekkum en een 15-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Een getuige had gezien dat de twee met een bromfiets waren gekomen. Vervolgens probeerden ze een gestalde fiets te stelen. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd. Agenten gingen ter plaatse en niet veel later kwam het duo voorbij met de gestolen fiets. Het slot bleek te zijn geforceerd. De twee werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De fietst werd in beslag genomen. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de avond mochten ze het bureau weer verlaten.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

MAKKINGA – De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs van een 20-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De Leeuwarder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 105 kilometer. Op de N351 zijn momenteel wegwerkzaamheden en daarom geldt er een snelheid van 50 kilometer per uur. Na een stopteken werd het rijbewijs ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Bromfiets in beslag genomen

YSBRECHTUM – De politie heeft vrijdagmiddag de bromfiets van een 40-jarige bromfietser uit Easterein in beslag genomen. Tijdens een controle op het Tolhek bleek dat de bromfietser zijn rijbewijs was ingevorderd. Ook de kentekenplaten bleken vals en de bromfiets was niet verzekerd. De brommer werd in beslag genomen. Tegen de 40-jarige werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden in gestolen auto

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Een 20 jarige inwoonster van Hallum zag haar gestolen auto rijden in de Vivaldistraat. De auto was buit gemaakt bij een inbraak in een woning in Hallum op 27 juni 2011. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Meerdere agenten keken uit naar het voertuig. Op de Gerbrandyweg kreeg de bestuurder van de gestolen auto een stopteken. Hij werd vervolgens aangehouden. De auto werd voor sporenonderzoek in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Jongen aangehouden voor heling

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag in de Leeuwerikstraat een 16-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. De 16-jarige kwam een fiets ter reparatie aanbieden bij een winkel. De medewerkers kwamen tot de ontdekking dat de fiets als gestolen stond geregistreerd. De politie werd gewaarschuwd en de verdachte werd overgedragen aan de agenten. De jongen werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten. De fiets bleek 14 april 2011 gestolen te zijn op de Nieuwestad in Leeuwarden. De fiets is vrijdagmiddag nog opgehaald door de 56-jarige eigenaar uit Britsum.

Twee aanhoudigen na verkeersruzie

HEERENVEEN – De politie heeft na een ordinaire verkeersruzie twee inwoners van Heerenveen 35 en 44 jaar aangehouden. De twee kregen op het Meer met elkaar ruzie na een voorrangsfout. De automobilist van 35 jaar verleende zijn 44-jarige plaatsgenoot, die op een motorscooter reed, geen voorrang. De twee scholden op elkaar en net voor de stoplichten bij de K.R. Poststraat kwam het tot een handgemeen. Het overige verkeer kwam dan ook tot stilstand. De ruziënde mannen werden uit elkaar gehaald door een omstander. Niet veel later kregen de twee wederom ruzie. De 35-jarige pakte een stuk gereedschap en sloeg daarmee zijn plaatsgenoot tegen zijn hoofd. Die moest vervolgens naar het ziekenhuis om zijn verwondingen te laten hechten. De twee werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Auto in beslag genomen

HARLINGEN – De politie heeft vrijdagavond de auto van een 37-jarige inwoner van Antwerpen in beslag genomen. De bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, zijn auto was niet verzekerd en hij had ook geen geldige APK. Daarnaast had de man nog een boete van 120 euro openstaan. Deze openstaande boete kon de man betalen. De overige boetes niet, daarom werd in overleg met de officier van justitie besloten om de auto van de man in beslag te nemen. De Belg krijgt deze auto pas terug als hij de openstaande boetes heeft betaald.

Inbraak in boerderij

RINSUMAGEEST – De politie onderzoekt een inbraak in een boerderij aan de Klaarkampsterwei. Vrijdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd het gehele woongedeelte doorzocht. Daarbij werd onder andere een laptop en een geldbedrag weggenomen. De 42-jarige bewoner deed aangifte.

Man aangehouden voor vuurwapenbezit

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Lieuwenburg een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van overtreding van de Wet wapens en munitie. Een getuige had gezien dat de man in zijn broekspand een vuurwapen droeg. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Meerdere agenten gingen ter plaatse en vervolgens werd de 39-jarige man aangehouden. In zijn broeksband vonden agenten een vuurwapen. Ook bleek de Leeuwarder in het bezit te zijn van twee wikkels met daarin vermoedelijk harddrugs. Het wapen en de drugs werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor drugs- en wapenbezit

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs en wapens. De man wilde een horecagelegenheid aan de Grote Hoogstraat bezoeken. Bij de ingang volgde een controle door één van de portiers. Die vond vervolgens in de tas van de man harddrugs en twee messen. De politie werd gewaarschuwd en de Leeuwarder werd overgedragen aan de agenten. De man bleek in het bezit te zijn van zes wikkels met amfetamine, drie xtc-pillen en een zakje met MDNA. Ook had hij twee zakmessen bij zich. De drugs en de messen werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding na containerbranden

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 27-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van brandstichting. In het centrum van Heerenveen, onder andere op de Vleesmarkt, De Dracht en het Molenplein, werden diverse containers in brand gestoken en ook een coniferenhaag nabij een woning. Door snel ingrijpen van de brandweer kon worden voorkomen dat het vuur oversloeg naar de woning. Meerdere agenten gingen opzoek naar de brandstichter. Dankzij verklaringen van getuigen en politieonderzoek kon een 27-jarige inwoner van Heerenveen in zijn woning worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Zo moesten in Grou negentig bestuurders blazen en in Balk en Workum ruim 400. Maar ook op andere plaatsen werd gecontroleerd. Hierbij was in twee gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

*Zaterdag, 00.55 uur, De Leidijk in Drachten, een 24-jarige beginnende bestuurder uit Drachten, 410 ug/l;
*Zaterdag, 01.55 uur, de Brekkenweg in Lemmer, een 19-jarige bromfietsster Oudorp (NH), 425 ug/l.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan