Politieberichten van vrijdag 8 januari 07.00 uur t/m zaterdag 9 januari 11.00 uur.

Gytsjerk: brandstichters nieuwjaarsdag aangehouden
De politie heeft deze week een onderzoek afgerond naar aanleiding van een autobrand die nieuwjaarsdag heeft plaatsgevonden in Gytsjerk. Op 30 december hadden surveillerende agenten de sloopauto al zien staan op het erf van een 24-jarige bewoner van Gytsjerk. De eigenaar werd gewaarschuwd deze auto niet te gebruiken voor een nieuwjaarsbrand. Tevens werd hem te verstaan gegeven dat eventuele schade op hem verhaald zou kunnen worden wanneer dit toch zou gebeuren. Op nieuwjaarsdag om 21:30 uur bleek het voertuig in de brand te staan op het parkeerterrein achter het winkelcentrum aan de J.H. Riemersmastjitte in Gytsjerk. De brand werd door de brandweer geblust. Uit onderzoek bleek dat behalve de 24-jarige ook een 30-jarige man uit Gytsjerk bij de autobrand betrokken is geweest. Beiden werden deze week aangehouden en er werd proces-verbaal tegen hen opgemaakt. Ze bekenden de auto naar het parkeerterrein te hebben versleept en te hebben aangestoken. Schade aan het wegdek en sleepkosten zullen door de gemeente op de beide verdachten worden verhaald.

Drachten, Gorredijk en Beetsterzwaag: verlichtingscontroles
De politie heeft vrijdagmorgen tussen 7.30 uur en 8.00 uur verlichtingscontroles uitgevoerd in Drachten, Gorredijk en Beetsterzwaag. Dit gebeurde met name op de fietsroutes naar scholen. Over het algemeen was de verlichting goed in orde. In 38 gevallen bleek de verlichting niet in orde te zijn en werd proces-verbaal opgemaakt. Binnenkort zal er door de politie weer worden gecontroleerd.

Leeuwarden: scooterbestuurster gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagmorgen een verkeersongeval afgehandeld op de Slauerhoffweg. Een 54-jarige automobiliste uit Bolsward zag bij het inrijden van een inrit een 44-jarige scooterrijdster uit Leeuwarden over het hoofd. Deze reed op het naast de hoofdrijbaan gelegen fietspad. Ze reed tegen haar aan, waarna de scooterrijdster ten val kwam. Deze werd met letsel aan haar voet per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Grou: bewoner gewond bij woningbrand
De politie heeft vrijdagmorgen hulp verleend tijdens een woningbrand aan het Bregepaad. De 65-jarige bewoner had geconstateerd dat op een slaapkamer een elektrische deken in brand stond. Hij wist de brandende deken uit een raam te gooien, maar liep daarbij wel brandwonden aan een hand op. De brand had zich inmiddels op de bovenverdieping uitgebreid en op het moment dat de brandweer arriveerde was er al sprake van een uitslaande brand. De brandweer had het vuur binnen enkele minuten onder controle. De bewoner, die ook rook had ingeademd, werd per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Leeuwarden: aanhouding
De politie heeft vrijdagmiddag op de Weaze een 19-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden. Agenten in burger hadden de man daar betrapt in het handelen in drugs. Bij zijn fouillering bleek de verdachte in het bezit te zijn een aantal bolletjes en een zakje harddrugs. De man werd na zijn aanhouding naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Bolsward: fietsster gewond bij val
De politie heeft vrijdagavond hulp verleend bij een ongeval op de Koningsbrug. Een passant had daar op het wegdek een 19-jarige fietsster uit Bolsward bewusteloos naast haar fiets aangetroffen. Een ter plaatse geroepen ambulance bracht de fietsster voor onderzoek naar het ziekenhuis in Sneek.

Lemmer: aanrijding met vier gewonden
De politie onderzoekt een aanrijding op de Plattedijk, waarbij vrijdagmiddag vier personen letsel opliepen. Door nog onbekende oorzaak waren daar twee auto’s frontaal met elkaar in botsing gekomen. Bij de aanrijding raakten een 46-jarige inwoner en 47-jarige inwoonster van Ens, een 25-jarige inwoner van Emmeloord en een 43-jarige inwoner van Oegstgeest gewond. Zij werden allen per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Sneek: aanhouding na mishandeling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige inwoner van Beesd aangehouden. De man wordt er van verdacht in een horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat tijdens een vechtpartij een 21-jarige inwoner van Uitgeest te hebben mishandeld. Deze liep daarbij een bloedende hoofdwond en een dichtgeslagen oog op. De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Leeuwarden: man vermist
[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/bootsma_tcm7-536744.JPG[/img]
De politie onderzoekt de vermissing van de 66-jarige Gerard Bootsma. De heer Bootsma is vrijdag omstreeks 12.30 uur weggelopen uit een verzorgingstehuis aan de J.H. Knoopstraat. Hij was daar opgenomen omdat hij dementerend is en nauwelijks meer kan communiceren. Vrijwel onmiddellijk na de melding is een Burgernetactie opgestart waarbij in eerste instantie ruim 1200 deelnemers ingeschakeld werden. Later is de actie nog uitgebreid naar geheel Leeuwarden. Helaas is de heer Bootsma nog niet aangetroffen. Rond middernacht zag een bewoner van een woonboot aan het Smitspaed een hem ombekende man. De bewoner sprak de man aan, maar die zei niets en liep daarna weg. Gezien het signalement van deze onbekende man zou het om de heer Bootsma kunnen gaan. De bewoner heeft de volgende ochtend dit voorval bij de politie gemeld, die onmiddellijk daarop in het gebied rondom de woonboot een zoekactie is gestart. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van de helikopter van het KLPD met een warmtebeeld-camera. De heer Bootsma is een blanke man van 66 jaar met een normaal postuur en een lengte van 1,75 meter. Hij heeft kort grijs haar en droeg een donkerblauw windjack met strepen op de mouwen, een gestreepte blauw/beige sjaal en vermoedelijk een donkere pantalon. Niet duidelijk is of de heer Bootsma een muts op heeft. Indien u deze vermiste man ziet of meent te hebben gezien, wordt u verzocht onmiddellijk contact op te nemen met de politie via 0900 8844.

112Fryslan

})