Politieberichten van vrijdag 8 april

Zakkenrollers aangehouden

JOURE – De politie heeft een 35-jarige vrouw en een 37-jarige man, alle twee zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van zakkenrollerij. Het duo werd afgelopen week in Almere aangehouden voor een ander strafbaar feit. Na de aanhouding kwam één van de agenten er achter dat het duo werd gezocht voor zakkenrollerij in Fryslân. De agent zag namelijk foto’s opwww.dadergezocht.nlstaan van twee zakkenrollers. Dit bleek het duo te zijn dat door hem eerder die dag in Almere was aangehouden. Het tweetal had op zaterdag 5 februari 2011 een portemonnee weg genomen uit de tas van een winkelende vrouw in Joure. Dit alles werd gefilmd door een bewakingscamera. De bewakingsbeelden werden vervolgens op de Friese opsporingssite dadergezocht.nl geplaatst. Bij de politie kwamen diverse tips binnen over de twee. Afgelopen week werden ze dan uiteindelijk aangehouden.

Getuigen gezocht van inbraak met geweld

LEMMER – De politie zoekt getuigen van een inbraak met geweld in een woning aan de Fokelinus van der Walstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks 01.00 uur werd ingebroken in de woning. De 81-jarige bewoner overliep de drie gemaskerde inbrekers. De bewoner werd geslagen door één van de mannen. Uiteindelijk verliet het trio de woning. Of ze iets buiten hebben gemaakt is op dit moment nog onduidelijk. De inbrekers renden via de Albert Koopmanstraat naar een steeg in de richting van de Luitje Mulderstraat. Daar stapten ze in auto en reden weg in de richting van de Straatweg. De politie werd gewaarschuwd door buurtbewoners die geschreeuw hadden gehoord. De agenten gingen in gesprek met de 81-jarige bewoner. De man deed aangifte. Ook werd sporenonderzoek verricht in en rondom de woning. In de loop van vrijdagochtend werd buurtonderzoek verricht. De politie komt graag in contact met getuigen. Heeft u in de nacht van donderdag op vrijdag iets verdachts gezien of anderszins informatie over deze inbraak met geweld? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Inbraak in horecagelegenheid

WIJCKEL – De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan deBargerbeck. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden de gokkasten opengebroken. Vanuit hier werd een nog onbekend geldbedrag weggenomenen. Een 55-jarige inwoonster van Wijckel deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Inbraak bij sportvereniging

LEMMER – De politie onderzoekt een inbraak in gebouwen van een sportvereniging aan de Straatweg. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van deuren. Ook in de gebouwen werden deuren en kasten opengebroken. Hier ontstond veel schade. Voor zover bekend is er alleen een laptop weggenomen. Namens de vereniging moet nog aangifte worden gedaan.

Man aangehouden voor inbraakpogingen en bedreiging

HARKEMA – De politie heeft donderdagavond een 30- jarige inwoner van Harkema aangehouden op verdenking van bedreiging en twee pogingen tot inbraak. In de nacht van 5 op 6 maart werd geprobeerd om in te breken in een bedrijfspand aan de Nijebuorren en in een woning aan de Warmoltstrjitte. De eigenaren deden aangifte en de politie stelde dan ook nader onderzoek in. Op 11 en 25 maart vonden ook een aantal bedreigingen plaats in Harkema. Een 30-jarige inwoner van Harkema uitte deze bedreigingen. Het bleek te gaan om een veelpleger uit Noord-Brabant die onlangs in Fryslân was komen wonen. Tijdens het onderzoek naar de bedreigingen, bleek de 30-jarige ook verantwoordelijk te zijn geweest voor de twee pogingen tot inbraak in het dorp. Donderdagavond werd de verdachte aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fietsster gewond na aanrijding

NIAWIER – De politie heeft vrijdagochtend op de Siercksmawei een aanrijding onderzocht, waarbij een 20-jarige inwoonster van Niawier gewond raakte. De vrouw stak de straat over en werd toen geschept door een 25-jarige automobilist uit Amersfoort. De 20-jarige vrouw raakte gewond en werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelde ter plaatse een onderzoek in. Ook werd de betrokken auto onderzocht.

Inbreker aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag een 44-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak in een woning. Surveillerende agenten zagen de Leeuwarder lopen met een grote zware tas op de Nieuweweg. Het was bij de agenten bekend dat de man in het verleden inbraken pleegde. Al snel werd duidelijk dat de 44-jarige in het bezit was van gestolen goederen, zoals laptops, merkkleding en een fotocamera. Na onderzoek bleken de goederen eerder die middag gestolen te zijn uit een flat aan de Valeriusstraat. De 23-jarige bewoner deed dan ook aangifte.De 44-jarige verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. De gestolen goederen gaan weer retour naar de rechtmatige eigenaar.

Twee aanhoudingen na afsteken vuurwerk

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag in een flat aan de Gealanden een 22-jarige inwoner van Leeuwarden en een 37-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden. Bij de Meldkamer Fryslân waren vrijdagmiddag diverse telefoontjes binnengekomen met klachten over geluidsoverlast. Vanaf één van de balkons van de flat zou namelijk zwaar vuurwerk naar beneden worden gegooid. Reden voor de politie om een nader onderzoek in te stellen. In de woning vonden de agenten een partij vuurwerk, deels illegaal, van ruim 30 kilo. Ook werd een kleine hennepkwekerij aangetroffen. Na toestemming van de officier van justitie werd de gehele woning grondig doorzocht. Daarbij werden verboden wapens, zoals busjes met traangas, en een hoeveelheid amfetamine aangetroffen. Ook vonden de agenten een grote partij kleding en parfum, fietsen en een buitenboordmotor. Vermoedelijk allemaal van diefstal afkomstig. Alle goederen werden in beslag genomen. Tevens namen de agenten een groot geldbedrag en elektronica, zoals een tv, in beslag. Dit omdat deze goederen vermoedelijk van de opbrengt van het dealen in drugs dan wel de hennepteelt waren betaald. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Notoire oplichter aangehouden

DRACHTEN – De politie heeft vrijdagmiddag dankzij een alerte winkelmedewerker een 48-jarige inwoner van Gieten aangehouden op verdenking van oplichting. De man had een e-mail naar een elektronicawinkel in Drachten gestuurd. Hij wilde laptops kopen voor zijn bedrijf. Eén van de personeelsleden maakte een afspraak met de 48-jarige man. Toen die vrijdagmiddag in de winkel aan de Noorderbuurt verscheen, werd al snel duidelijk dat de man uit Gieten de laptops graag op rekening wilde betalen. Het personeelslid kreeg hierdoor argwaan en tegen de man werd gezegd dat hij later die middag maar even moest terugkomen omdat de laptops uit een magazijn moesten komen. Nadat de 48-jarige de winkel had verlaten, stelden de medewerkers van de winkel een onderzoek in. Via onder andere de Kamer van Koophandel kwamen ze er achter dat het bedrijf van de man al sinds 2010 failliet was. Ook op het opgegeven adres bleek niemand meer te wonen. Reden genoeg om de politie te waarschuwen. De zaak werd doorgesproken met de agenten en er werd besloten om de verkoop door te laten gaan. Toen de 48-jarige inwoner van Gieten aan het einde van de middag weer in de winkel verscheen om zijn laptops op te halen, werd hij aangehouden op verdenking van oplichting. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Daar bleek dat de man al diverse malen was veroordeeld voor oplichting. Tevens bleek de man nog een gevangenisstraf van 60 dagen te hebben openstaan en ook moest hij nog DNA afstaan. Ook de politie in Drenthe werd geïnformeerd over deze aanhouding, dit omdat de verdachte daar ook nog over oplichtingspraktijken gehoord moest worden.

Straatroof

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een straatroof op de Brandemeer. Vrijdagavond werd daar een 19-jarige fietsster uit Leeuwarden door drie nog onbekende jongens tegen gehouden. Het trio eiste geld van de vrouw. Ze overhandigde een klein geldbedrag, waarop haar belagers er vandoor gingen. De politie werd vervolgens gewaarschuwd en meerdere agenten keken uit naar de daders. In de omgeving werden drie jongeren aangetroffen. Na onderzoek bleken ze echter niets met de straatroof te maken te hebben. Nader onderzoek volgt dan ook. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Man aangehouden voor mishandeling

HEERENVEEN – De politie heeft vrijdagavond in deKornelis de Wildestraat een 25-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten kregen een melding van een ruzie. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten een 19-jarige inwoner van Jubbega met een bebloed hoofd staan. Hij vertelde te zijn geslagen met een fietspomp door een 25-jarige inwoner van Heerenveen. Op aanwijzing van het slachtoffer werd de verdachte aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. In de Kornelis de Wildestraat vonden de agenten ook nog een ploertendoder. Dit verboden wapen werd in beslag genomen.

Vervelende man aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Oude Koemarkt een 19-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van belediging. De 19-jarige liep over de Koemarkt en trok zijn shirt omhoog. Met ontblote buik liep hij tegen passerende vrouwen aan. De agenten spraken hem hierop aan en vroegen of hij zich wilde gedragen. De man verklaarde tegenover de agenten dat hij altijd van dit gedrag vertoonde en zich daarom niet wilde aanpassen. De 19-jarige werd vervolgens gevraagd om zich te legitimeren. Nadat de agenten zijn gegeven hadden genoteerd, gingen ze verder. De 19-jarige bleef om aandacht vragen en schold de agenten uit. De maat was nu vol en hij werd dan ook aangehouden. Na een worsteling word de vervelende Heerenvener aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning

FRANEKER – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan it Ankerplak. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden een tv en een computer weggenomen. De 20-jarige bewoner deed aangifte.

Vernieler aangehouden

HARLINGEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag na een achtervolging een 22-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van vernieling. De man had eerder die nacht een ruit van een restaurant aan de Voorstraat vernield. De eigenaar deed aangifte en wees vervolgens de dader aan. De agenten liepen naar de man om hem aan te houden. Plotseling ging hij er vandoor. De agenten wisten hem na een achtervolging te achterhalen. Hij werd alsnog aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor openlijk geweld

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Dracht een 18-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. Surveillerende agenten werden op de Koemarkt aangesproken door een voorbijganger. Hij wist de agenten te vertellen dat er op de Dracht een vechtpartij gaande was. Toen de agenten daar arriveerden bleek dat de 17-jarige inwoner van Joure door meerdere personen was aangevallen. Het slachtoffer had onder andere kopstoot gehad en was geslagen. Op aanwijzing van het slachtoffer kon een 18-jarige inwoner van Heerenveen worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De Jouster was door meerdere jongeren geslagen. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Man aangehouden voor bedreiging met wapen

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. Op 26 maart had de man bedreigingen geuit in een horecagelegenheid in de binnenstad. Volgens de aangever had de man toen daarbij ook een vuurwapen laten zien. Na de aangifte stelde de politie een nader onderzoek in. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de verdachte gesignaleerd in de stad. Toen hij met een aantal anderen in een auto stapte en de stad verliet, besloten agenten om tot aanhouding over te gaan. Op de Drachtsterweg kreeg de bestuurder een stopteken. Alle inzittenden, waaronder de 36-jarige Leeuwarder, werden overgebracht naar het politiebureau. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten. De overige inzittenden mochten het bureau weer verlaten.

Onderzoek naar autobrand

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een autobrand in de Wilgenstraat. Zaterdagochtend vroeg werd vermoedelijk de auto in brand gestoken. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. De auto liep daardoor veel schade op. De auto werd door een bergingsbedrijf afgevoerd. De technische recherche stelt een nader onderzoek. De eigenaar van de auto moet nog aangifte doen.

Zoektocht naar inbreker

WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag gezocht naar een inbreker. De bewoner van een woning aan de Grindweg werd wakker van lawaai. Hij ging op onderzoek uit en zag nog net een voor hem onbekende man bij zijn achterdeur staan. De inbreker sloeg vervolgens op de vlucht. De politie werd direct via 1-1-2 gebeld. De agenten waren binnen drie minuten in de straat. Ondanks een zoektocht werd de inbreker niet gevonden. Na onderzoek in de woning bleek dat er niets was gestolen. Wel was er eten uit de koelkast gehaald. Maar dit stond nog op de grond in de woning. De

Bromfietser aangehouden

SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 28-jarige bromfietser uit Sneek aangehouden. Surveillerende agenten liepen over de Kruizebroederstraat. Ze hoorden een bromfiets aankomen. Gezien het lawaai moest dan wel met hoge snelheid zijn. Bij het zien van de agenten maakte de bromfietser een noodstop en probeerde te ontkomen. Met een politieauto werd geprobeerd om de doorgang te beletten. De bromfietser reed tegen een aantal terrasstoelen en raakte in zijn vlucht ook nog de politieauto. De man reed vervolgens een steeg in. Hier stonden twee agenten. De twee probeerden de bromfietser tegen te houden. Ze slaagden hier niet in en kwamen ten val. De Sneker zag uiteindelijk kans om te vluchten. Later die nacht werd hij elders in Sneek alsnog aangetroffen en vervolgens aangehouden. Zijn bromfiets werd in beslag genomen. De Sneker werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Hij zal vandaag, zaterdag, worden gehoord over het negeren van een stopteken, het rijden zonder helm, het rijden zonder verzekering, het rijden onder invloed van alcohol, het rijden zonder rijbewijs, poging zware mishandeling, gevaarlijk rijgedrag en het verlaten van de plaats van een ongeval.

Dronken fietser van snelweg gehaald

ZURICH – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 17-jarige fietser uit Franeker van de N31 nabij Zurich gehaald. Diverse automobilisten hadden de politie gebeld nadat ze een fietser waren tegen gekomen op de snelweg. Na enig zoeken zagen de agenten de 17-jarige fietser. Hij vertelde de agenten dat hij op weg naar zijn huis in Franeker was. De jongen fietste echter richting de Afsluitdijk. De 17-jarige werd door de agenten overgebracht naar het politiebureau. Hier kreeg hij een bekeuring voor het fietsen op de snelweg en voor openbaren dronkenschap. De jongen werd door zijn ouders opgehaald van het bureau.

Rijden onder invloed

FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plaatsen in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Zo moesten in Sneek en IJlst 650 automobilisten blazen. In de gemeenten Skarsterlân en Lemsterland werd ook een grote alcoholcontrole gehouden. Daar moesten in totaal 490 bestuurders blazen. Ook elders in de provincie werd gecontroleerd op het rijden onder invloed. In vijf gevallen hadden de bestuurders zoveel gedronken dat zijn rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaatscontrole, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

Vrijdag, 18.00 uur, Brinkstraat in Oosterwolde, een 61-jarige automobiliste uit Oosterwolde, 815 ug/l. De automobiliste had een fietser aangereden en was vervolgens doorgereden. Ook het stopteken van de politie negeerde de vrouw. Uiteindelijk stopte ze bij haar woning;

Zaterdag, 00.30 uur, Geert Wolter Smitweg in Donkerbroek, een 40-jarige automobiliste uit Emmen, 580 ug/l;
Zaterdag, 01.30 uur, De Spoortstraat in Leeuwarden, een 47-jarige automobilist uit Grou. Surveillerende agenten hadden de man eerder die nacht al een rijverbod van 24 uur gegeven. Ze zagen dat hij zwaar onder invloed was en richting zijn auto liep. Van de agenten kreeg hij het nadrukkelijke advies om niet te gaan rijden. Later die nacht deed hij dat toch. Na een achtervolging kon hij op de Spoorstraat worden aangehouden. De man weigerde te blazen. Omdat hij ook agenten beledigde werd hij voor nader onderzoek ingesloten;

Zaterdag, 01.25 uur, de Nieuwburen in Lemmer, een 52-jarige Duitse automobilist uit Hagen, 615 ug/l;

Zaterdag, 02.05 uur, De Binnendyk in Rottum, een 23-jarige beginnende bestuurder uit Rottum, 430 ug/l.

Tijdens de alcoholcontrole in Oosterzee een voertuig in beslag genomen. De bestuurder negeerde het stopteken, waarna hij het voertuig verderop aan de kant zette en uit de auto vluchtte. De bestuurder kon niet meer worden achterhaald. Hierop is de auto in beslag genomen.

112Fryslan