Politieberichten van zaterdag 8 januari.

Fietsverlichtingcontroles
FRYSLAN – De politie heeft vrijdagochtend op diverse locaties in Fryslân gecontroleerd op het voeren van fietsverlichting. Op de Ureterpvallaat in Drachten kregen negen fietsers een bekeuring voor het niet voeren van verlichting. In Dokkum op de Hiausterdyk waren dit er vijf en op de Middelweg-west in Sint Annaparochie kregen zes fietsers een bekeuring. Kijk voor meer informatie over fietsverlichting op [url=http://www.valopmetjefiets.nl]www.valopmetjefiets.nl[/url].

Ontmanteling hennepkwekerij
HURDEGARYP – De politie heeft vrijdagochtend in een woning aan de Rijksstraatweg een inwerking zijnde hennepkwekerij ontmanteld. Agenten kwamen de kwekerij na tips op het spoor en troffen op de zolder van de woning een hennepkwekerij met 194 planten aan. De 53-jarige eigenaar van de woning werd aangehouden en voor verhoor ingesloten. De planten en de apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijden onder invloed
WOLVEGA – De politie heeft vrijdagmiddag op de A32 het rijbewijs ingevorderd van een 55-jarige automobilist uit Lunteren vanwege het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder passeerde met 152 kilometer per uur een snelheidscontrole met de laser waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Hierop werd de man staande gehouden waarna de agenten het vermoeden kregen dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. De bestuurder werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 615 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het overschrijden van de maximum snelheid.

Man steelt emballagebonnen
OOSTERWOLDE – De politie heeft vrijdagmiddag op de Oostenburg een 34-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van diefstal van emballagebonnen. De emballagebonnen lagen in een kartonnen doos in een supermarkt en waren ten behoeve van een goed doel. Winkelpersoneel zag dat de man een aantal bonnen uit de doos haalde en deze vervolgens in zijn zak stak. Toen hij de winkel wilde verlaten, werd hij aangesproken door het winkelpersoneel waarna de politie werd gewaarschuwd. De verdachte werd door de ter plaatse gekomen agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen de 34-jarige werd proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontroles op klachtlocaties
OPSTERLAND – De politie heeft vrijdag in de gemeente Opsterland op drie locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer met de radar gecontroleerd op snelheid.

[bullets]Gorredijk, Badweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1403, aantal overtredingen: 170, hoogst gemeten snelheid: 76 kilometer per uur, maximum toegestane snelheid: 50 kilometer per uur.
Langezwaag, Hegedyk: aantal geregistreerde voertuigen: 396, aantal overtredingen: 45, hoogst gemeten snelheid: 115 kilometer per uur, maximum toegestane snelheid: 80 kilometer per uur.
Beetsterzwaag, Gedyksterwei: aantal geregistreerde voertuigen: 480, aantal overtredingen: 60, hoogst gemeten snelheid: 127 kilometer per uur, maximum toegestane snelheid: 80 kilometer per uur.[/bullets]

Op deze drie klachtlocaties zal binnenkort weer gecontroleerd worden.

Eenzijdig ongeval tijdens rijden onder invloed
SUMAR – De politie heeft vrijdagavond op de Joute van der Meerweg het rijbewijs ingevorderd van een 66-jarige automobiliste uit Burgum vanwege het rijden onder invloed van alcohol. Agenten kregen de melding dat een auto in de greppel zou liggen. Ter plaatse bleek dat de bestuurster al uit het voertuig was. Vanwege het vermoeden dat zij onder invloed van alcohol was, werd de Burgumse overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies zij 645 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Naast de invordering van haar rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

In bezit van harddrugs en inbrekerswerktuig
TERWISPEL – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de A7 een 24- en 30-jarige man uit Hilversum aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van harddrugs en inbrekerswerktuig. Surveillerende agenten zagen een personenauto rijden in de richting van Gorredijk en besloten deze te controleren. Bij navraag bij de meldkamer Fryslân bleek dat de 24-jarige bestuurder antecedenten had op het gebied van diefstal en inbraak. Daarnaast had hij nog een aantal boetes open staan. Toen de bestuurder de boetes direct wilde betalen bleek hij in het bezit van veel geld. Daarnaast zagen de agenten schroevendraaiers in de auto liggen en maakten beide mannen een nerveuze indruk. Daarom werd besloten de auto verder te onderzoeken waarna twee laptops een navigatiesysteem en harddrugs werden aangetroffen. Hierop werd het tweetal aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier zijn de verdachten voor nader onderzoek ingesloten.

Bromfietser onder invloed van alcohol
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Dotingastate een 25-jarige bromfietser uit Wirdum staande gehouden vanwege het vermoeden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. De man viel op omdat hij, net als zijn bijrijder, geen helm droeg. Aan het politiebureau blies hij 835 ug/l, goed voor een rijverbod van tien uur. Tevens bleek hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Tegen de 25-jarige werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs en het niet dragen van een helm.

112Fryslan