Fryslân, 08-08-2009 • Politieberichten van vrijdag 7 augustus 07.00 uur t/m zaterdag 8 augustus 07.00 uur

Damwâld: Burgernetactie na winkeldiefstal
De politie heeft donderdagmiddag met 277 deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een winkeldief. Rond 15.30 uur pleegde een nog onbekende man een winkeldiefstal bij een winkel aan de Conradi-Veenlandstrjitte. Het winkelpersoneel ontdekte dit en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De winkeldief ging er in een blauwe Renault Megane vandoor. De goede omschrijving van de auto was voor de Meldkamer Fryslân aanleiding om een Burgernetactie te starten. Met 277 deelnemers werd uitgekeken naar de auto. De winkeldief werd niet aangetroffen. Wel is inmiddels het kenteken van de auto bekend. De politie stelt een nader onderzoek in.
Kijk voor meer informatie op [url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url]

Terschelling: politie neemt zeventien plaatsnaamborden in
De politie heeft de afgelopen zomerperiode op het eiland zeventien plaatsnaamborden van onder andere Gieten, Uffelen, Hattem, Kuddelstaart, Haarlem en Zevenaar ingenomen. Deze zogenaamde komgrensborden werden door jeugdige vakantiegangers meegenomen naar het eiland. De politie trof de borden aan op campings bij tenten, maar ook bij de veerboot. De borden werden ingenomen omdat ze zonder toestemming, in veel gevallen van een gemeente, door de jongeren naar het eiland waren gebracht. De komgrensborden worden in overleg met de betreffende gemeente onder rembours teruggezonden.

Leeuwarden: politie lost negen graffiti-zaken op
De politie heeft met de aanhouding van een 23-jarige inwoner van Oentsjerk en van een 24-jarige inwoner van Leeuwarden negen vernielingen opgelost. De vernielingen vonden plaats in de nacht van 27 op 28 juli. Surveillerende agenten zagen dat de twee bezig waren “tags” aan te brengen op een pand aan de Oude Doelesteeg. Toen het duo de agenten zag, gingen zij er vandoor. Na een korte achtervolging konden de beide mannen in de Grote Kerkstraat worden aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau, waar zij voor verhoor werden ingesloten. Daar bekenden de mannen de vernielingen. Uit onderzoek bleek dat zij op diverse locaties in de binnenstad met graffiti “tags” hadden aangebracht. In totaal kwamen negen aangiften bij de politie binnen. Tegen de mannen werd proces-verbaal opgemaakt. De kosten voor het verwijderen van de graffiti zal door de mannen moeten worden vergoed.

Grou: politie zoekt eigenaren van vernielde fietsen
De politie zoekt eigenaren van vier vernielde fietsen. De vernielingen vonden woensdagavond tijdens diverse festiviteiten in Grou plaats in een zijsteegje van het Halbertsmaplein. De eigenaren van de fietsen kunnen via 0900-8844 contact opnemen met de politie zodat de aangifte kan worden opgemaakt. Door de aanhouding van twee verdachten, een 19 -en 20-jarige inwoner, kan de schade op deze mannen worden verhaald.

Wouterswoude: valse kentekenplaten brommer in beslaggenomen
De politie heeft vrijdag een snorfiets van een 18-jarige inwoner van leeuwarden in beslag genomen. Agenten zagen de man op zijn snorfiets op de Trekweg rijden. Toen zij de kentekenplaat controleerden, bleek deze niet te zijn afgegeven voor de snorfiets waarop de man reed. Uit onderzoek bleek ook nog dat de bestuurder nog voor andere verkeersovertredingen moest worden gehoord. De man werd aangehouden en werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Drachten: snelheidscontroles 438 overtredingen
De politie heeft vrijdagmorgen op de Badweg in Gorredijk een radar snelheidscontrole uitgevoerd. Daarbij werd 276 overtredingen geconstateerd. Eén bestuurder reed 85 kilometer per uur daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan. In Beetsterzwaag op de Gerdyksterwei, buiten de bebouwde kom, werden totaal 43 overtredingen geconstateerd. Eén bestuurder reed 119 kilometer per uur daar waar 80 kilometer is toegstaan. Vrijdagmiddag werd een controle uitgevoerd op de Postlaan in Drachten. Hier werden 119 overtredingen vastgelegd waarvan de snelste bestuurder 79 kilometer per uur reed daar waar 50 kilometer is toegestaan. Bij alle drie controles werden totaal 3234 auto’s op snelheid gecontroleerd.

Leeuwarden: aanrijding motorrijder met auto twee gewonden
Bureau Verkeersongevallen Analyse van politie Fryslân onderzoekt de oorzaak van een aanrijding die vrijdagmiddag op het Noordvliet plaatsvond. Door nog onbekende oorzaak, botsten een motor, welke bestuurd werd door een 27-jarige inwoner van Groningen en een auto tegen elkaar. Daarbij raakte de motorrijder aan zijn pols en enkel gewond, terwijl de passagier van auto, een 25-jarige inwoner van Leeuwarden, klachten had over duizeligheid en nekklachten. Beide personen zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De kentekenbewijzen van beide voertuigen zijn in verband met de schade ingevorderd.

Harkema: aanrijding met brommers, één gewonde
De politie onderzoekt de aanrijding tussen twee bromfietsen, die vrijdagavond plaatsvond op de Boukewyk. Op de kruising ter hoogte van de Stuken raakten beide bromscooters tijdens het passeren met de zijkant elkaar en kwamen ten val. Een 16-jarige inwoner van Drogeham moest met buikklachten worden overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De andere bestuurder, een 24-jarige inwoner van Harkema liep schrammen op.

Nes (A): politie houdt golfkar dief aan
De politie heeft vrijdagavond een 16-jarige inwoner van Zuidlaren op de Strandweg aangehouden voor de diefstal van een golfkarretje welke voor reclame doeleinden werd gebruikt. De eigenaar zag twee knapen in zijn eigendom wegrijden en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De agenten die in de buurt waren, zagen in de buurt de twee knapen op het voertuig rijden waarna zij de achtervolging inzetten. Eén verdachte die het voertuig bestuurde kon direct worden aangehouden. De andere man wist te ontkomen. De eigenaar, een 34-jarige inwoner van Nes, deed aangifte. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van straatroof
De politie onderzoekt een gewelddadige overval die vrijdagavond rond middernacht plaatsvond in de fietstunnel nabij het Kalverdijkje. Daarbij werd een 39-jarige inwoner door twee mannen van zijn fiets geduwd waardoor hij ten val kwam. De mannen die bivakmutsen droegen, bedreigden het slachtoffer door een op een vuurwapen gelijkend voorwerp op hem te richten om zijn eigendommen af te geven. Vervolgens gingen de beide mannen op zijn groene heren fiets, van het merk Gazelle, in de richting van Camminghaburen er vandoor. Het slachtoffer deed aangifte. De politie zoekt getuigen die iets van deze laffe overval hebben gezien. Zij kunnen via 0900-8844 contact opnemen met de politie of wanneer anoniem wenst te blijven, via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Damwoude: woning in brand door brandende sigaret
De politie heeft vrijdagavond de brandweer geassisteerd bij een woningbrand aan de Wyger Martensstraat. Daarbij liep de bovenverdieping van de woning brand en waterschade op. De brand is vermoedelijk ontstaan doordat de bewoner met een brandende sigaret in slaap was gevallen waardoor de lakens vlam vatten. De bewoner, een 48-jarige inwoner van Damwoude, kon zich samen met zijn hond in veiligheid brengen. De man die behoorlijk overstuur was, beledigde en bedreigde mensen van de woningbouw vereniging die hem hulp wilden bieden. De man is aangehouden en voor verhoor in gesloten in het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: aanrijding met letsel
De politie heeft een aanrijding met letsel die vrijdagmiddag plaatsvond op de Roerdomplaan afgehandeld. Daarbij raakte een 23-jarige inwoonster van Heerenveen aan haar been gewond. De oorzaak van de aanrijding was dat de fietsster die uit een steeg kwam fietsen, geen voorrang verleende aan een 28-jarige automobilist uit Heerenveen. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Franeker: rijden onder invloed rijbewijs kwijt
De politie heeft rond middernacht op de Harlingerstraatweg het rijbewijs van een 59-jarige inwoner van Harlingen ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto rijden, waarna zij hem een stopteken gaven. Toen zij hem aanspraken bleek hij alcohol te hebben gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 585 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van zes uur.

Nes (A): man zet gaskraan open bij discotheek
De politie heeft een 17-jarige inwoner van Damwoude aangehouden voor het veroorzaken van een gevaarlijke situatie. De man draaide een gasfles open waarin nog 25 liter gas zat. De gasfles stond vlak naast een discotheek in de Kerkstraat . Een getuige die dit zag gebeuren, belde direct via 1-1-2 de politie waarna de man werd aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Nes (A): aangehouden wegens belediging
De politie heeft afgelopen nacht een 20-jarige inwoner van Damwoude aangehouden omdat hij zich vervelend en baldadig gedroeg. Agenten die de man op zijn gedrag aanspraken, vroegen hem naar zijn identiteitsgegevens waarna de man zich vervelend ging gedragen. Vervolgens meende de man de agenten te moeten beledigen. Tijdens de aanhouding verzette de man zich hevig. Hij is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: mannen aangehouden voor openlijke geweldpleging
De politie heeft vanmorgen twee mannen, een 20-jarige inwoner van leeuwarden en een 21-jarige inwoner van Drachten, aangehouden voor het plegen van vernielingen. Een getuige zag dat de mannen fietsen omver schopten en een buitenspiegel van een auto vernielden. Door direct via 1-1-2 de politie te bellen konden de agenten de mannen op de Zuidkade aanhouden. De Drachtster gedroeg zich zo vervelend dat hij agenten bedreigde, bespuugde en beledigde. Daarnaast trapte hij een agent in zijn gezicht. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar van de auto moet nog aangifte komen doen.

Brantgum: man bekneld in aardappelrooi machine
De politie heeft de brandweer personeel geassisteerd bij een beknelling die plaatsvond op de Fjil.dbuorren. Een 22-jarige inwoner van Ternaard raakte vrijdagmiddag tijdens zijn werkzaamheden met zijn hand bekneld in een aardappelrooi machine. Na enige tijd kon de man door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijdt en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: drie coniferenheggen in brand gestoken
De politie onderzoekt de brandstichtingen van drie coniferenheggen die vrijdagmorgen op drie locaties in Drachten plaatsvonden. In de Meerkoetstraat, Dwarswijk en op de hoek van de Vogelzang met de Noorderdwarsvaart werden de heggen in brand gestoken. De politie wil graag in contact komen met mensen die mogelijk iets gezien hebben. Zij kunnen via 1-12 contact opnemen met de politie.

Leeuwarden: man aangehouden voor mishandeling
De politie heeft vanmorgen vroeg een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden, die ervan wordt verdacht een eigenaar van een horecabedrijf te hebben mishandeld. De aangever, een 44-jarige inwoner van leeuwarden, kreeg van de verdachte een “kopstoot” waarna hij direct via 1-1-2 de politie belde. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Wommels: aanrijding auto met fietsster
De politie heeft een aanrijding afgehandeld die vrijdagmiddag plaatsvond op de Walperterwei. Daarbij raakte een 68-jarige inwoonster van Wommels gewond. De oorzaak van de aanrijding was, dat de fietsster de auto, die bestuurd werd door een 45-jarige inwoner van Wommels, geen voorrang verleende. Het slachtoffer is met ademhalingsproblemen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Drachten: inbraak in garage quad gestolen
De politie onderzoekt een inbraak in een garage aan De Jerden. De inbraak heeft vermoedelijk de afgelopen nacht heeft plaatsvonden. Daarbij verschafte de daders zich toegang door een deur open te breken. Uit de garage werden diverse goederen zoals een mountainbike, een quad en geluidsapparatuur weggenomen. De eigenaar een 31-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Donkerbroek: aanrijding door hoge snelheid
De politie onderzoekt een aanrijding die vanmorgen op de N381 plaatsvond. Daarbij raakte een 23-jarige beginnende bestuurder uit Drachten gewond. Getuigen zagen dat de automobilist met hoge snelheid uit de bocht vloog waarna hij een markeringsbord raakte en over de kop sloeg. De man raakte licht gewond. Uit onderzoek bleek dat de man had gedronken. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis waar hij na behandeling huiswaarts mocht keren. Ook werd er van hem een bloedproef afgenomen.

Nes (A): man gooit fiets in sloot
De politie heeft een 25-jarige inwoner van Hurderayp proces-verbaal gegeven omdat hij een fiets in de sloot gooide. Een getuige zag de man op Ryksveerdam de fiets in het water gooien en sprak de aanlopende agenten aan. Door een goed signalement door te geven konden de agenten de man even later aanhouden. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan

})