Fryslân, 07-11-2009 • Politieberichten van vrijdag 6 november 07.00 uur t/m zaterdag 7 november 11.00 uur.

Harlingen: politie houdt drie verdachten aan voor inbraak en diefstal
De politie heeft zaterdagavond drie Harlingers, twee van 26 jaar en een van 33 jaar, aangehouden op verdenking van inbraak en diefstal. In het huis van één van de Harlingers vonden de agenten wapens, munitie, drugs en een hennepkweektent.

Inbraak in hennepkwekerij
Uit onderzoek van de politie bleek dat de drie mannen vrijdagavond betrokken waren bij een inbraak in een bedrijfspand aan de Pompmakker in Heerenveen. Ze braken in om een aanwezige hennepkwekerij te rooien. Alle hennepplanten werden geknipt en vervolgens in zakken gestopt. De zakken met daarin de geknipte henneptoppen werden door mannen per auto naar Harlingen gebracht.

Aanhouding verdachten en huiszoeking
De drie mannen werden zaterdagavond aangehouden op verdenking van inbraak en diefstal. De drie werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De huizen van de drie werden door de agenten doorzocht. In het huis van één van de Harlingers vonden de agenten een geladen revolver, pillen (vermoedelijk drugs), een busje pepperspray, een hoeveelheid munitie, een schouderholster, een werpster en een hennepkweektent. De wapens en de munitie, de pillen en de tent werden voor nader onderzoek in beslag genomen.

Twee verdachten in bewaring
Op vordering van de officier van justitie heeft de rechter-commissaris de verdachten op dinsdag 3 november in bewaring gesteld.

Sneek: politie vordert rijbewijs in
De politie heeft vrijdagmorgen het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige inwoner van Sneek. Agenten zagen de man op de Kleine Palen in een brommobiel rijden en hielden hem staande. Omdat de bestuurder bleek te hebben gedronken werd hij voor een ademanalyse naar het politiebureau overgebracht. Daar blies hij 695, waarop het rijbewijs van de man werd ingevorderd en proces-verbaal werd opgemaakt.

Noordwest Fryslân: verkeerscontrole
De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen in Noordwest Fryslân een verkeerscontrole gehouden. De tien agenten begonnen ’s ochtends op de Ljouwerterdyk in Marssum. Daar werden met behulp van een rollentestbank 28 bromfietsen. Vervolgens verplaatste de controle zich naar de rotonde van de N383 nabij Marssum. Twee motoragenten haalden de te controleren auto’s en vrachtauto’s van de weg. ’s Middags verplaatste de controle zich naar Harlingen. Daar werden onder andere 20 bromfietsen gecontroleerd met behulp van de rollentestbank. De tien agenten schreven 32 bekeuringen uit, waaronder acht voor overschrijding van de maximum constructiesnelheid van een bromfiets, drie keer voor losse lading, negen keer voor het niet dragen van de autogordel en twee voor defecte richtingaanwijzers. Daarnaast werden er nog tien bekeuringen uitgeschreven voor overige verkeersovertredingen.

Wolvega A32: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs van een 24-jarige automobilist uit Nijkerkerveen ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde nabij Oldeholtwolde een snelheidscontrole met de lasergun met 181 kilometer per uur, terwijl op de A32 120 kilometer per uur is toegestaan. Nabij Wolvega kreeg de bestuurder een stopteken. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Drachten: politie onderzoekt brand in portiek flat
De politie onderzoekt een brand in een portiek van een flat aan de Melkkelder. In de portiek van de flat stonden vrijdag aan het begin van de avond twee bankstellen. Onbekenden hebben vermoedelijk de twee banken in brand gestoken. Door de brand kwam de gehele portiek vol rook te staan. Een voorbijganger waarschuwde de bewoners van de flat. De bewoners verlieten vervolgens via de brandtrappen het gebouw. De brandweer was snel ter plaats. De brand was daardoor snel onder controle. Een schoonmaakbedrijf heeft vervolgens de portiek schoon gemaakt. De politie stelt een nader onderzoek in naar de brand.

Ryptsjerk: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Westerdijk. Vrijdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden een mobiele telefoon en twee horloges weggenomen. De 57-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: verkeerscontrole
Twee motoragenten hebben vrijdagavond op diverse plaatsen in de stad het verkeer gecontroleerd. In de binnenstad werden twee bromfietser bekeurd omdat ze niet in het bezit waren van een geldig bromfietsrijbewijs. Op de Drachtsterweg werden zes automobilisten bekeurd omdat ze sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 94 kilometer per uur. Op de Aldlansdyk werden drie automobilisten bekeurd voor de overschrijding van de maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Tenslotte kreeg op de Camminghaburg een automobilist nog een bekeuring. Ook hij reed veel sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Stationsplein een 27-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van mishandeling. De Groninger had bij een horecagelegenheid een 40-jarige inwoner van Leeuwarden geslagen. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn oogkas en zijn bril raakte beschadigd. De verdachte werd door de agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: greep uit kassa mislukt
De politie onderzoekt een poging tot diefstal uit een snackbar aan de Pieter Sipmawei. Vrijdagavond laat kwam een nog onbekende man de snackbar binnen. Hij probeerde een greep uit de kassa te doen. Dit mislukte echter en de man werd door de eigenaar uit de zaak gewerkt.

Leeuwarden: man onwel na GHB-gebruik
Surveillerende agenten zagen in de nacht van vrijdag op zaterdag een 27-jarige inwoner van Leeuwarden over de Groentemarkt zwalken. De Leeuwarder liep tegen gevels en gestalde fietsen aan. De 27-jarige werd aangesproken door de agenten. De man werd naar zijn woning aan de Poststraat gebracht. Hij bleek echter niet in het bezit te zijn van een sleutel. De Leeuwarder zakte vervolgens onderuit en verloor zijn bewustzijn. Er werd een ambulance gewaarschuwd en de 27-jarige werd vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Tevens werd verslavingszorg geïnformeerd.

Joure: politie houdt verdachte aan voor zware mishandeling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in een tuin achter een woning aan de H. van Baerdtstraat een 22-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Surveillerende agenten kregen een melding dat er bij een horecagelegenheid aan het Douwe Egberts Plein iemand was gevallen en daarbij een hoofdwond had opgelopen. Eenmaal ter plaatse bleek dat een 18-jarige inwoner van Sloten was gestoken met een glas in zijn wang. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De agenten spraken met diverse betrokkenen en getuigen. Uit politieonderzoek kwam naar voren dat de 22-jarige Jouster de 18-jarige zwaar had mishandeld. Na een zoektocht in het dorp kon de 22-jarige in een tuin van woning aan de H. van Baerdtstraat worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Lemmer: politie houdt zes verdachten aan
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Vuurtorenweg twee inwoner van Ter Idzard van 18 en 19 jaar en vier inwoners van Wolvega van 16,16,17 en 19 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Een agente in een onopvallende politieauto zag dat het groepje met zilveren bollen over straat liep. Een van de jongeren van het groepje sloeg met een bol tegen een scherm. Hierdoor ontstond er schade. Het groepje werd aangesproken er werd gevraagd wie de schade had veroorzaakt. Omdat niemand van de jongeren dat wilde zeggen, werden ze allemaal aangehouden. De zes werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt verdachte aan vernieling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Zuidkade een 23-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat de man een ruit van een winkel had ingeslagen. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd en er werd een goed signalement doorgegeven. De agenten konden nabij de winkel de 23-jarige aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan

})