Fryslân, 07-03-2009 • Politieberichten van vrijdag 6 maart 07.00 uur tot en met zaterdag 7 maart 11.00 uur.

Franeker: politie onderzoekt inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Ockingahiem. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal in de winkel werd uit een kassalade een geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 50-jarige inwoner van Franeker aangifte.

Leeuwarden: getuige houdt inbreker aan
De politie heeft in samenwerking met een getuige een 41-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal uit een auto. De getuige zag de inbreker in een auto zitten. De getuige bedacht zich niet en ging gelijk over tot actie. Hij hield de 41-jarige Leeuwarder aan. De man werd overgedragen aan de politie. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.
Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook [url=http://www.112heterdaad.nl]www.112heterdaad.nl[/url]

Drachten: politie zoekt getuigen van mishandeling
De politie zoekt getuigen van een mishandeling van een 34-jarige vrouw uit Drachten. Het slachtoffer werd maandag 2 maart omstreeks 14.30 uur in het winkelcentrum De Wiken plotseling aangevallen door een man. De man duwde de 34-jarige vrouw op de grond en schopte haar vervolgens een aantal keren. Haar belager stopte uiteindelijk, mogelijk omdat een bekende passeerde. De identiteit van de man is inmiddels bekend en hij kan één dezer dagen bezoek van de politie verwachten. Desondanks komt de politie graag in contact met getuigen van deze mishandeling. Heeft u iets gezien of gehoord? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Workum: politie houdt twee verdachten aan na greep in kassa
De politie heeft vrijdagmiddag na een lange achtervolging twee inwoners van Leeuwarden van 33 en 38 jaar aangehouden op verdenking van diefstal uit een bedrijf. De twee Leeuwarders hadden bij een bedrijf aan de Lange Leane een greep uit de kassa gedaan. Het duo was vervolgens in een auto gestapt en er vandoor gegaan. Een omstander stapte eveneens in de auto en besloot de twee mannen te volgen. Via Woudsend reden de twee in de richting van Sneek. Diverse eenheden van de politie gingen ook op zoek naar de auto. Bij een tankstation nabij Jutrijp stopte de auto met daarin de twee Leeuwarders. De agenten blokkeerden de doorgang met een politieauto, maar de twee wisten via een stoep toch te ontkomen. Niet veel later werd de weg wederom door een politieauto geblokkeerd. De agent in de auto zag de twee vluchtende Leeuwarders recht op zich afkomen. Hij besloot dan ook om de blokkade op te heffen. Een passerende buschauffeur probeerde vervolgens met zijn bus de weg te blokkeren. Via de berm wisten de Leeuwarders wederom te ontkomen. Uiteindelijk kwamen de twee tot de conclusie dat vluchten geen zin had. De bestuurder parkeerde de auto in de berm, waarna de twee werden aangehouden. Beide Leeuwarders werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De auto van de vluchtende mannen werd in beslag genomen.

Damwoude: burgernet voor de twee keer ingezet na zakkenrollerij
Vrijdagavond hebben 162 deelnemers van Burgernet in Damwoude samen me de politie uitgekeken naar drie zakkenrollers. De drie werden niet aangetroffen. Een vrouw was vrijdag aan het einde van de middag boodschappen aan het doen in een supermarkt aan de Conradi-Veenlandstraat. De vrouw ontdekte dat haar portemonnee was gerold en sprak drie dames aan die in de buurt van haar liepen. Deze drie bleken verantwoordelijk te zijn voor de diefstal. De vrouw kreeg van de drie een portemonnee terug, maar deze bleek niet van haar te zijn. Na een hoop stampij gooide één van drie zakkenrollers de portemonnee in een schap. Na controle bleek dat er niets uit de portemonnee was gehaald. De geschrokken vrouw sprak vervolgens het winkelpersoneel aan, maar de drie bleken al te zijn gevlucht. Omdat er een goed signalement beschikbaar was van de drie werd door de Meldkamer Fryslân besloten om een Burgernetactie op te starten. Samen met 162 deelnemers van Burgernet heeft de politie uitgekeken naar de drie zakkenrollers. Helaas werden ze niet meer aangetroffen. Het was voor de tweede keer dat Burgernet werd ingezet in Dantumadiel.

Burgernet
Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. De deelnemers bellen alleen met Burgernet wanneer ze bruikbare informatie hebben.


Deelnemen aan Burgernet
Wilt u net als deze 162 mensen van vrijdagavond ook een bijdrage leveren aan de veiligheid in uw wijk of dorp, neem dan deel aan Burgernet. Dit kan op dit moment alleen nog in de gemeenten Leeuwarden en Dantumadiel. De overige Friese gemeenten sluiten eind 2009 aan bij Burgernet. Kijk op [url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url] voor meer informatie en meld je aan!


1-1-2 heterdaad
Ziet u een misdrijf op heterdaad gebeuren, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2 en de politie komt: 1-1-2 daar pak je daders mee! Meer weten? Kijk op
[url=http://www.112heterdaad.nl]www.112heterdaad.nl[/url]


Leeuwarden: politie houdt twee verdachten aan
De politie heeft vrijdagavond op de Kingmastate twee inwoners van Leeuwarden van 16 en 17 jaar aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. Bij een woning aan de Oenemastate werden vrijdagavond twee ruiten ingegooid. De 46-jarige bewoner ging direct naar buiten en zag drie jongens wegrennen. De man zette de achtervolging in en wist één van de jongens vast te pakken. De andere twee jongens stopten ook en kwamen terug. Eén van hen had een fles in zijn handen en probeerde de 46-jarige te slaan. De man pakte de arm van deze jongen vast om zo te voorkomen dat hij met de fles werd geslagen. Eén van de jongens sloeg daarop met zijn hand tegen hoofd van de man. De bril van de 46-jarige sneuvelde en er ontstond een worsteling. Uiteindelijk zagen de drie kans om er vandoor te gaan. De politie werd gewaarschuwd en het slachtoffer ging samen met de agenten op zoek naar zijn belagers. Op de Kingmastate liepen een aantal jongeren. Het slachtoffer herkende de 16 en 17-jarige. Beide jongens werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten. De politie is nog op zoek naar derde verdachte.

Dokkum: beginnend bestuurder raakt tweede punt van zijn rijbewijs kwijt
Een 20-jarige beginnende bestuurder uit Raard is vrijdagavond een tweede punt van zijn rijbewijs kwijt geraakt. De automobilist reed met hoge snelheid door de bebouwde kom van de stad. Op de Holwerderweg passeerde de beginnende bestuurder een controle met de lasergun met 94 kilometer per uur, terwijl 50 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd proces-verbaal opgemaakt. De 20-jarige raakte al eerder een punt van zijn rijbewijs kwijt na een forse snelheidsovertreding.

Scharsterbrug: rijden onder invloed en rijden zonder geldig rijbewijs
De politie heeft vrijdagavond tijdens een alcoholcontrole op de Scharsterrijn een 44-jarige automobilist uit Sint Nicolaasga aangehouden. De bestuurder passeerde de controle en kreeg een stopteken. Na onderzoek bleek dat de 44-jarige niet beschikte over een geldig rijbewijs. Het rijbewijs was namelijk in het begin van dit jaar ongeldig verklaard vanwege het rijden onder invloed van alcohol. Daarnaast bleek dat de auto van de man niet was verzekerd. De bestuurder werd daarom aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor onder andere een ademanalyse. Hier blies de verdachte 940 ug/l, goed voor een rijverbod van 14 uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn auto in beslag genomen.

Kollumerzwaag: bestuurder komt met auto tot stilstand tegen kanon
De politie heeft vrijdagavond op de Sparrewei een eenzijdig ongeval onderzocht. Een 25-jarige automobilist uit Twijzel had de controle over zijn voertuig verloren. De auto vloog uit de bocht, raakte een elektriciteitskastje en kwam uiteindelijk in een tuin van een woning terecht. In deze tuin stond een kanon en daar kwam de auto uiteindelijk tegen tot stilstand. Omdat de bestuurder het elektriciteitskastje had geraakt, viel de kabel tv in de straat uit. Omdat er een vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de verdachte 560 ug/l, goed voor een rijverbod van zes. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Rinsumageest: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Lauwersseewei het rijbewijs van een 58-jarige automobilist uit Dokkum ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met 161 kilometer per uur, terwijl 100 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de Dokkumer ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: wederom brand in kelderbox van flat
De politie heeft zaterdagochtend vroeg met twee brandblussers een brand in een kelderbox van een flat aan het Akkersplein proberen te blussen. Dit lukte grotendeels, waarna de brandweer de bluswerkzaamheden overnam. Door de brand ontstond er grote rookontwikkeling. De brandweer moest dan ook met een ventilator de kelderboxen ventileren. In de nacht van donderdag op vrijdag werd ook al brand gesticht in dezelfde kelderbox. De politie stelt een nader onderzoek in.

Twijzel: baby gewond na val
De politie heeft zaterdagochtend het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval in een woning aan de Tsjerkelan. Een acht maanden oude baby kwam in een onbewaakt moment ten val. Direct werden de hulpdiensten gealarmeerd. Het slachtoffertje werd door het personeel van de ambulance en de traumahelikopter onderzocht, waarna de baby per ambulance ter controle werd overgebracht naar ziekenhuis in Leeuwarden.

112Fryslan

})