Fryslân, 07-02-2009 • Politieberichten van vrijdag 6 februari van 07.00 uur tot zaterdag 7 februari 12:00 uur

Leeuwarden: politie ontmantelt twee hennepkwekerijen
De politie heeft donderdag in twee woningen in de 1e Koestraat en in de Zenegroen twee hennepkwekerijen ontmanteld. De agenten kwamen de twee kwekerijen op het spoor dankzij anonieme tips. Op de bovenverdieping van de woning aan de 1e Koestraat werden 160 hennepplanten aangetroffen. De planten en de apparatuur werden in beslag genomen. De stroom was hier illegaal afgetapt en volgens het elektriciteitsbedrijf leverde dat een zeer gevaarlijke situatie op. De 49-jarige bewoner werd aangehouden. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het politiebureau weer verlaten. Ook in een woning aan de Zenegroen werd een hennepkwekerij met 150 planten aangetroffen. Ook hier was de stroom voor de kwekerij illegaal afgetapt. De planten en de apparatuur weren in beslag genomen. In de woning werden twee Leeuwarders van 52 en 60 jaar aangehouden. Het duo werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Na het verhoor mochten de twee met een proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Oosterwolde: man gewond na val van dak
De politie heeft donderdagmorgen het ambulancepersoneel geassisteerd nadat een man tijdens zijn werkzaamheden van een dak was gevallen. Een 38-jarige Poolse man werkte samen met zijn collega’s op het dak bij een bedrijf aan de Weperpolder. Door nog onbekende oorzaak is man van een hoogte van vijf meter van het dak gevallen. De man is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Harlingen: gaslek na poging kopersdiefstal
De politie heeft vrijdagochtend de brandweer van Harlingen geassisteerd om in een pand aan de Industrieweg een gasmeter te vinden. De hulpdiensten kregen rond 11.30 uur een melding van een gaslek in het betreffende pand. Medewerkers van een naastgelegen bedrijf hoorden gesis en roken gas. Hierop werd direct 1-1-2 gebeld. Eenmaal ter plaatse konden de hulpdiensten de gasmeter niet direct vinden. Pas na het forceren van een deur en het inslaan van een ruit kon de brandweer bij de gasmeter. De gaskraan werd vervolgens dicht gedraaid. Vermoedelijk heeft men geprobeerd om in het pand koperdaad te stelen. Tijdens deze poging werd de gasleiding geraakt, waarna er een lek ontstond. De eigenaar van het pand moet nog aangifte doen.

Harlingen: chauffeur gewond na val van vrachtauto
De politie heeft vrijdagochtend het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval in de Nieuwe Willlemshaven. Door nog onbekende oorzaak was een 35-jarige vrachtwagenchauffeur, tijdens het lossen van de lading, van de vrachtauto gevallen. Het slachtoffer liep hierbij letsel op aan zijn hoofd. De 35-jarige chauffeur werd eerst gestabiliseerd door het personeel van de ambulance en de traumahelikopter. Vervolgens werd het slachtoffer per helikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen.

Leeuwarden: vluchtauto overval aangetroffen, getuigen gezocht
De politie heeft vrijdagavond de auto aangetroffen welke betrokken was bij de overval op de juwelierszaak. Oplettende agenten troffen de zwarte Seat Ibiza 1.4s aan in de Ype Poortingawei.Net voordat de politie de auto aantrof werd burgernet geactiveerd. 2663 deelnemers werden gevraagd om uit te kijken naar het betrokken voertuig. De auto is in beslag genomen en zal door de technische recherche op sporen worden onderzocht. De politie wil graag in contact komen met getuigen die de betrokken auto donderdagmiddag tussen 16:15 uur en 18:00 uur in de omgeving Ype Poortingawei hebben zien rijden en of personen uit de auto hebben zien stappen. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie 0900-8844.

Leeuwarden: winkeldieven bedreigen met mes
In een winkel aan de Centrale zijn vrijdagavond twee mannen op heterdaad betrapt bij het stelen van geluidsapparatuur. Toen de twee mannen in de gaten kregen dat zij in de gaten werden gehouden liepen zij naar de kassa. Daar lieten zij het goed in de winkel achter en namen de benen. Een beveiliger die dit zag gebeuren zette de achtervolging in. Toen zij in de gaten kregen dat zij werden gevolgd, bedreigden zij de beveiliger met een mes. De mannen zijn er vervolgens op een fiets er vandoor gegaan. Opnieuw werd Burgernet geactiveerd en er werd aan 1170 deelnemers gevraagd uit te kijken naar de beide verdachten. Bij de meldkamer kwam één reactie binnen. De deelnemer van Burgernet had beide mannen zien fietsen in de richting van de Emmakade. Na een zoekactie werden de verdachten helaas niet meer aangetroffen.

Leeuwarden: man valt van dak flat
De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de val van een man van een flat aan de Antillenweg. Daar bleek een 26-jarige inwoner van Leeuwarden van de 5e etage van een flat te zijn gevallen. Omstanders zagen een man op straat liggen waarna men direct 1-1-2 belde. De agenten troffen de man liggend op straat aan. Uit onderzoek bleek dat de man nog door onbekende oorzaak van de 5e etage van de flat was gevallen. De man is door de ambulance in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden

Joure: woningbrand, bewoonster naar het ziekenhuis
De politie heeft vrijdagavond de brandweer assistentie verleend bij een woningbrand aan de Maria Louisestraat. De 50-jarige bewoonster heeft vermoedelijk een pan op het vuur laten staan waarna deze vlam vatte. De brandweer had de brand vrij snel onder controle. De vrouw is met ademhalingsproblemen per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Burgum: snorfietser onder invloed van alcohol, veroorzaakt aanrijding
De politie heeft vrijdagavond een 18-jarige inwoner van Burgum op de Kwekerijstrjitte aangehouden omdat hij betrokken was bij een aanrijding. Uit onderzoek bleek dat de man alcohol had gedronken. De bromfietser bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Uit onderzoek bleek ook dat zijn snorfiets niet verzekerd was. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 200 ug/l blies. De man krijgt naast een rijverbod van één uur een proces-verbaal voor het rijden onder invloed, het rijden zonder rijbewijs en voor het rijden zonder geldige verzekering.

Fryslân: rijden onder invloed, één rijbewijs ingevorderd
De politie heeft vrijdagavond en nacht op diverse plaatsen in Fryslân alcoholcontrôles gehouden. Totaal kregen negen automobilisten en één bromfietser proces-verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol. Een beginnende bestuurder, een 32-jarige inwoner van Leeuwarden, die onder invloed op de Ryksstrjitwei bij Menaldum reed, blies tijdens de ademanalyse 420 ug/l. Naast een proces-verbaal en een rijverbod, werd zijn rijbewijs ingevorderd.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan