Politieberichten van zaterdag 7 augustus.

Politie zoekt getuigen
TRIEMEN – De politie is in het onderzoek naar de brand die op donderdag 22 juli in een woning aan De Dolle plaatsvond, op zoek naar getuigen. In dit onderzoek wordt uitgegaan van brandstichting. Op het moment van de brand lagen in de woning drie kinderen en een moeder op de eerste verdieping te slapen. Doordat de moeder wakker werd konden zij de woning op tijd verlaten. De recherche van de politie Fryslân startte vanuit het politiebureau te Dokkum direct met een uitgebreid strafrechtelijk onderzoek. Naar aanleiding van deze brandstichting / poging tot moord-doodslag roept het recherche team getuigen die bijzonderheden hebben gezien op om zich via 0900-8844 te melden. Voor dat doel kan men ook via telefoonnummer 0800 – 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.

Vrouw gewond na aanrijding
FERWERT – De politie heeft vrijdagmorgen op De Stelling een ongeval afgehandeld waarbij een 27-jarige automobiliste uit Dokkum licht gewond raakte. De vrouw kwam vanuit de richting Hegebeitumerdyk en reed in de richting van de Ljouwerterdyk, toen een 39-jarige vrouw uit Burdaard haar van tegengestelde richting tegemoet kwam. Om nog onduidelijke oorzaak raakte de linkerzijde van de auto van de 39-jarige vrouw, de rechterzijde van de auto van het slachtoffer. Hierdoor raakten beide buitenspiegels vernield. Doordat het raam van het slachtoffer open stond, raakte de buitenspiegel de hand van het slachtoffer. Zij werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Inbraak in bedrijf
BURGUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een bedrijf aan de Mr. W.M.O. van Veenweg. In de nacht van donderdag op vrijdag werd hier een ruit geforceerd, waarna uit het bedrijf apparatuur werd weggenomen. De 41-jarige eigenaar uit Suwald deed aangifte.

Diefstal airbags
BRITSUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van twee airbags uit een auto die geparkeerd stond aan de Sillan. In de nacht van donderdag op vrijdag wist men de auto open te maken via het gesloten portier van de auto. Een 49-jarige vrouw deed aangifte.

Vrouw onwel door insectenbeet
LIES – De politie heeft vrijdagmiddag op de Lies ambulancepersoneel geassisteerd toen een 39-jarige vrouw uit Wije in shock geraakt was na een insectenbeet. De vrouw bleek een auto-immuunziekte te hebben en heftig op de steek te reageren. Een traumahelikopter kwam ter plaatse en heeft de vrouw naar het UMCG overgebracht.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Papaverstraat in de nacht van donderdag op vrijdag. Men kwam binnen door een raampje aan de achterzijde van de woning te forceren, waarna een laptop, een camera en een midiset weggenomen werden. De 39-jarige bewoner deed aangifte.

IJscoverkoopster overvallen
BEETSTERZWAAG – De politie heeft vrijdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een overval op een ijscoverkoopster op de Gerdyksterwei. De 20-jarige vrouw uit Groningen gaf aan dat zij rond 13.00 uur vanuit de richting Lippenhuizen in de richting van Beetsterzwaag fietste en er een man langs de kant van de weg stond. Toen de vrouw in de buurt kwam, draaide de man zich om, trok een bivakmuts over zijn hoofd en zwaaide met een pistool en vroeg om geld. De vrouw overhandigde de overvaller het geldkistje. Deze ging er hierna vandoor in de richting van Lippenhuizen. Het signalement van de dader is als volgt:

[bullets]Brede man
Blauw shirt
Driekwart broek[/bullets]

De politie roept getuigen op die bijzonderheden hebben gezien om zich via 0900-8844 te melden.

Inbraak in woning
VEENWOUDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Sukereistrjitte. Vrijdagavond werd hier een achterdeur opengebroken, waarna een kluis met daarin contant geld weggenomen werd. De 53-jarige bewoonster deed aangifte.

Man aangehouden na straatroof en mishandeling
LEEUWRDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Weaze een 23-jarige man uit Dronrijp aangehouden op verdenking van straatroof. Het 41-jarige slachtoffer uit Stiens had zijn fiets geparkeerd op de hoek Ayttasteeg met de Weaze. Toen hij terugkwam en zijn fiets weer wilde pakken, verschenen twee mannen die hem de steeg in duwden. Hier vroegen ze hem om geld. Toen de man aangaf geen geld bij zich te hebben, begonnen de mannen het slachtoffer te slaan en schoppen. Op het moment dat de mannen hem lieten gaan, kwam de inmiddels gealarmeerde politie ter plaatse. Die konden een van de mannen aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Na een piek in juni in het aantal straatroven in Leeuwarden, is daarna dankzij extra recherche-inspanningen en extra toezicht in de binnenstad, een sterke afname te zien. Dankzij dit extra toezicht en verscherpte controle kon de politie ook hier snel in actie komen en één van de verdachten op heterdaad aanhouden.

Man aangehouden na belediging
NES (Ameland) – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Van der Stratenweg een 17-jarige man uit Zuidlaren aangehouden op verdenking van belediging. De man begon uit het niets surveillerende agenten uit te schelden, maar ging er vandoor toen de agenten hem hierop aan wilde spreken. Ondertussen bleef hij de agenten beledigen. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor. Na verhoor mocht de man het bureau met proces-verbaal weer verlaten.

Getuigen steekpartij gezocht
DRACHTEN – De politie is op zoek naar getuigen van een steekpartij die vrijdagavond rond 20.45 uur op de Eems met de kruising Overstesingel plaatsgevonden heeft. Hierbij raakte een 16-jarige jongen uit Nieuw Beerta ernstig gewond. Een getuige had gezien dat het slachtoffer zwalkend over de Eems liep, in het bijzijn van een jongen en een meisje, mogelijk de daders. Hij maande de getuige te stoppen, waarna de getuige 1-1-2 belde. De jongen en het meisje liepen door. Het slachtoffer werd met meerdere steekwonden in zijn borst en rug per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd. Later is hij in kritieke toestand overgebracht naar het UMC Groningen.

Het signalement van de jongen is als volgt:
[bullets]Getinte jongen
16/17 jaar
Kort kroezig haar
Zwart trainingsjasje, mogelijk Adidas
Donkere broek[/bullets]

En van het meisje:
[bullets]Blank meisje
16/17 jaar
Donker lang krullend haar[/bullets]

De politie roept getuigen die bijzonderheden hebben gezien of meer over de jongen en het meisje kunnen vertellen op om zich via 0900-8844 te melden. Voor dat doel kan men ook via telefoonnummer 0800 – 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.

Man aangehouden na mishandeling
NES (Ameland) – De politie heeft vrijdagavond op de M. Janszenstraat een 20-jarige man uit Rinsumageest aangehouden op verdenking van mishandeling. Om nog onduidelijk redenen kreeg de verdachte ruzie met drie mannen. Twee van die mannen kregen van de verdachte een kopstoot, een andere een klap. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor. De politie zal nog meer getuigen horen om duidelijkheid over de vechtpartij te krijgen. Een 20-jarige man uit Haren deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op de Dammelaan na een snelheidsovertreding het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige man uit Leeuwarden. Naar aanleiding van klachten over racende jeugd, werd op de Dammelaan een snelheidscontrole gehouden. Hierbij werden vijf bekeuringen uitgedeeld, in drie gevallen betrof het een beginnend bestuurder. De 44-jarige man reed met een snelheid van 104 kilometer per uur, waar 50 kilometer toegestaan is. Hij kreeg naast de invordering en proces-verbaal een Educatieve Maatregel Gedrag opgelegd.

Inbraak in winkel
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die in de nacht van vrijdag op zaterdag in een winkel aan de Nieuwe Oosterstraat plaatsgevonden heeft. Men is mogelijk binnen gekomen via de platte daken achter het pand. Uit de winkel werd een geldbedrag weggenomen. Een 31-jarige vrouw uit Hallum deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
SINTJOHANNESGA – De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 52-jarige man uit Sintjohannesga wegens het rijden onder invloed. Een getuige had gemeld dat de man dronken achter het stuur was gekropen en het kenteken aan de politie doorgegeven. Deze kon de man op de Streek een stopteken geven, waarna hij voor een ademanalyse overgebracht werd naar het bureau. Hier blies hij 900 ug/l, goed voor een rijverbod van elf uur. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan