Politieberichten van zaterdag 7 april

Aantreffen lichaam

LIPPENHUIZEN – De politie heeft vrijdag een onderzoek ingesteld naar de verdrinking van een 79-jarige inwoonster van Lippenhuizen. Een voorbijgangster zag rond 08.30 uur een jas drijven in het water bij de Buornsterwyk. Toen ze de jas uit het water wilde halen, werd een gedeelte van een lichaam zichtbaar. De hulpdiensten zijn gewaarschuwd en door politie is een onderzoek ingesteld. Het lichaam is voor een schouw overgebracht naar een mortuarium. Uit de schouw bleek dat er van een misdrijf geen sprake was.

Automobilist overleden na aanrijding

APPELSCHA – Bij een ernstig ongeval op de N381 bij Appelscha is zaterdag rond 06.00 uur een 51-jarige inwoner van Groningen overleden. Het slachtoffer kwam uit de richting van Emmen en reed in de richting van Drachten. Bij Appelscha haalde de 51-jarige een vrachtauto in. Vermoedelijk heeft hij toen niet gezien dat er uit tegenovergestelde richting een auto aan kwam rijden die bestuurd werd door een 55-jarige inwoner van Drachten. Naast de vrachtauto kwam de auto’s met elkaar in botsing. De 51-jarige is aan de gevolgen van deze aanrijding overleden. Het mobiel medisch team is met de traumahelikopter naar de plaats van het ongeval gevlogen en heeft (medische) assistentie verleend. De 55-jarige is met onbekend letsel met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Alcoholcontrole

HARLINGEN-FRANEKER De politie heeft tussen vrijdag 20.30 uur en zaterdag 03.00 uur een alcoholcontrole gehouden. Op diverse plaatsen zijn bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. 927 bestuurders hebben een blaastest moeten ondergaan. 4 bestuurders zijn overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Ook de ademanalyse wees uit dat zij te veel alcohol gedronken hadden. Eén bestuurder blies 715 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Tegen alle vier bestuurders is proces-verbaal opgemaakt.

Straatroof

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een poging tot straatroof die plaats vond in de Valeriusstraat. Een 19-jarige inwoonster van Leeuwarden fietste in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03.00 uur over de Valeriusstraat naar huis. Hier werd zij ingehaald door een man op een fiets die naast haar kwam rijden. Het slachtoffer werd vastgepakt en kwam hierdoor ten val. De man kwam bij haar staan en wilde dat ze haar mobiele telefoon aan hem gaf. De 19-jarige was dit niet van plan en maakte dit ook duidelijk aan haar aanvaller. De man zag in dat hij haar telefoon niet kreeg en vluchtte weg.

Signalement:

– blanke man
– leeftijd ongeveer 25 jaar
– lengte rond de 1.70 meter
– droeg een bril met zwart opvallend montuur en een donker grijze muts
– reed op een fiets met twee witte (kranten bezorgers) fietstassen
De politie wil graag in contact komen met mensen die aan de hand van het opgegeven signalement in combinatie met de fiets iemand denken te (her) kennen. De politie is bereikbaar via het telefoonnummer 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven 0800 -7000.

Brandstichting

OLDEBERKOOP – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 02.00 uur een 21-jarige inwoonster van Oldeberkoop, een 26-jarige inwoner van Oldeberkoop en een 55- jarige inwoner van Oudehorne aangehouden voor brandstichting. Agenten zagen dat er op de Stellingenweg achter een woning op twee plaatsen brand was. Onderzoek wees uit dat er een grote hoeveelheid snoeiafval en een silo in brand stonden. Bij het zien van de politie gingen drie personen er vandoor maar zij konden aan worden gehouden. De verdachten zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Inbraak

OUDESCHOOT – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die plaats vond in een woning aan de Schoterlandseweg. Hier werd vrijdag tussen 19.30 uur en 23.30 uur ingebroken. De inbreker(s) kwamen binnen door een ruit kapot te maken. De woning is doorzocht en als buit zijn o.a. geld en sieraden gestolen. De bewoners die rond 23.30 uur thuis kwamen, zagen voor hun woning wel een vrouw staan. De identiteit van deze vrouw is niet bekend geworden en zij is weggelopen. Het ging hierom een blanke vrouw met donker krullend haar tot over de schouders. Zij droeg een donkergekleurde jas en had een blauwe weekendtas bij haar. Het is niet bekend of deze vrouw iets met de inbraak te maken heeft, maar de politie wil wel graag weten wie zij is. De politie wil graag in contact komen met mensen die deze vrouw op vrijdag 6 april tussen 19.30 uur en 23.30 uur ook gezien hebben op de Schoterlandse weg in- of rond Oudeschoot. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven 0800 – 7000.

Diefstal plaatsbewijzen

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdag rond 22.00 uur een 32-jarige inwoner van Minnertsga aangehouden voor diefstal. De 32-jarige wilde met de bus van Leeuwarden naar Minnertsga maar had niet voldoende geld bij zich. De buschauffeur liet hem niet toe. De man greep naar de plaatsbewijzen die bij de chauffeur lagen en ging er met een aantal kaartjes vandoor. Aan de hand van het opgegeven signalement werd de verdachte aangehouden bij de Doelensteeg. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding en is geboeid overgebracht naar het politiebureau. In de politieauto spuwde hij naar de agenten en ook in het politiebureau was de 32-jarige recalcitrant. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Politie zoekt getuigen diefstal rugzak

HARLINGEN – De politie zoekt getuigen van de diefstal van een rugzak. Een 40- jarige inwoonster van Harlingen reed donderdag 5 april over de Achlummerdijk . Hier werd zij ingehaald door een bromfietser. Tijdens het inhalen kwam de fietser ten val en was haar rugzak gestolen. De bromfietser reed door in de richting van de Pollendam. De bromfietser droeg een zwarte helm en was gekleed in een paars kleuring trainingsjack met witte strepen op de mouwen. Op de bromfiets zat een windscherm.

De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige zijn geweest van de diefstal of die de bromfietser ook hebben gezien. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven 0800 – 7000.

112Fryslan