Zaterdag 6 oktober

Politieberichten van zaterdag 6 oktober

Bestelbus gestolen

BURGUM – De politie onderzoek de diefstal van witte Mercedes Sprinter, type 315DCI, met kenteken 40-VKS-6. De eigenaar van een autoverhuurbedrijf aan de Florynwei in Burgum ontdekte donderdag dat de Mercedes niet meer op het terrein stond en waarschuwde daarop de politie. Agenten vonden vrijdag op de Gravinneloane in Sumar een kentekenplaat van het gestolen voertuig. Donderdag had de eigenaar van de bestelbus op de Gravinneloane al belettering gevonden die afkomstig was van de Mercedes. Tevens werd afplakmateriaal en verf gevonden. Mogelijk is de bus in Sumar gespoten. De politie vraagt dan ook getuigen om zich te melden. Heeft u iets gezien op de Gravinneloane of heeft u anderszins informatie over de diefstal van deze bestelbus? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Getuigen gezocht van vernieling

GORREDIJK – De politie zoekt getuigen van de vernieling van een bushokje aan de Hendrik Ringenoldusstraat. Vrijdagochtend tussen 11.30 uur en 12.00 uur haalden een tot nu toe onbekende jongen en meisje een reclameposter uit het bushokje. Om daarbij te komen werden rubbers uit het glas getrokken en ook de klep, waar de poster achter zat, werd door hen vernield. Het betrof een jongen met een licht groene met witte jas en een meisje met een blauwe jas met een rood rugvlak. De twee vertrokken vervolgens met de bus richting Drachten of Heerenveen. De politie komt graag in contact met getuigen van deze vernieling. Heeft u iets gezien of weet u wie deze twee zijn? Bel dan de politie via 0900-8844.

Aanhouding valse 1-1-2 melding

SNEEK – De politie heeft vrijdagmiddag een 49-jarige inwoonster van Sneek aangehouden na een valse 1-1-2 melding. De vrouw had de hulpdiensten gewaarschuwd omdat haar woning in brand zou staan. Eenmaal ter plaatse bleek er helemaal niets aan de hand te zijn. De brandweer en de politie waren dan ook voor niets naar het adres gereden. Agenten hielden de vrouw aan omdat het doen van een valse 1-1-2 melding strafbaar is. De 49-jarige verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Daar zal tevens een arts van de GGZ de vrouw beoordelen, dit omdat ze een erg verwarde indruk maakte.

Fietsster gewond na aanrijding

LEEUWARDEN – Een 20-jarige fietsster uit Leeuwarden is vrijdagmiddag gewond geraakt na een aanrijding op de Prof mr P.S. Gerbrandyweg. De vrouw stak de weg over en werd toen aangereden door een 27-jarige automobiliste uit Noardburgum. De bestuurster kon ondanks krachtig remmen een aanrijding niet meer voorkomen. De fietsster kwam ten val en werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Verwarde man aangehouden

DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond op deZuiderhogeweg een 42-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging. Eerder die avond had de man op de Lange West voorbijgangers lastig gevallen en ook had de man bierflesjes richting passerende auto’s gegooid. Toen de agenten de Drachtster wilden aanspreken, werden ze door hem bedreigd met een fles. De 42-jarige, die een zeer verwarde indruk maakte, liep naar een tuin van een woning aan Zuiderhogeweg. Daar ging hij liggen. Agenten hielden vervolgens de man aan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drie aanhoudingen na diefstal boot

HEERENVEEN – De politie heeft dankzij alerte getuigen een 28-jarige inwoner van Heerenveen, een 30-jarige inwoner van Akkrum en een 27-jarige inwoonster van Akkrum aangehouden op verdenking van diefstal van een speedboot. Getuigen zagen vrijdagavond twee bootjes door de Heerensloot varen. Vanuit één van de boten werden allerlei goederen, waaronder een koelkastje en geluidsboxen, overboord gegooid. Op de Leeuwarderstraatweg kregen de agenten de twee boten in het zicht. De twee mannen en de vrouw werden aangesproken. Volgens de 28-jarige man uit Heerenveen had hij die avond de speedboot gekocht. Dit verhaal werd nagetrokken, maar al snel bleek daar helemaal niets van te kloppen. Hierop werd het trio aangehouden. De speedboot werd in beslag genomen. De twee uit Akkrum bekenden al snel dat ze 28-jarige hadden geholpen om de speedboot te stelen. De boot bleek te liggen in het Heerenveens kanaal en was eigendom van een man uit Den Helder. De eigenaar moet nog aangifte doen. Tegen de twee uit Akkrum werd proces-verbaal opgemaakt, waarna ze het politiebureau weer mochten verlaten. De 28-jarige man uit Heerenveen werd voor nader onderzoek ingesloten.

Drie mannen aangehouden na bedreiging

SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee inwoners van Sneek van 27 en 28 jaar en een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van bedreiging. De drie hadden eerder die avond in de Hein Doekesstraat een 27-jarige inwoner van Sneek bedreigd. Daarbij was volgens de aangever en getuigen gebruik gemaakt van enkele messen. Agenten hielden het trio aan en brachten hen over naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Inbreker aangehouden dankzij alerte buurtbewoner

WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 26-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van een inbraak in een woning aan deSchooldwarsstraat. Een buurtbewoner werd wakker van het openbreken van een deur. Niet veel later zag de man iemand schijnen met een zaklamp bij een leegstaande woning, die momenteel wordt verbouwd. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Meerdere agenten gingen naar de Schooldwarsstraat en in de leegstaande woning troffen ze de 26-jarige man aan. Hij verklaarde tegenover de agenten dat hij aan het schuilen was voor de regen. Gezien de verse braaksporen een niet aannemelijk verhaal. Ook stonden al diverse gereedschappen klaar om ze mee te kunnen nemen. De man werd dan ook aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.De gemeente Weststellingwerf zal de bewoners in de betreffende straat voorzien van een brief met daarin inbraakpreventieadvies. Lees op de website van de gemeente Weststellingwerf alles over deze pilot.

Loslopende koeien in centrum Gorredijk

GORREDIJK – Surveillerende agenten kregen in de nacht van vrijdag op zaterdag een melding van 15 loslopende koeien in het centrum van het dorp. Eenmaal ter plaatse zagen ze op de Langewal de koeien lopen. Eén daarvan was inmiddels te water geraakt. De brandweer moest er dan ook aan te pas komen om de koe uit het water te halen. Samen met de gealarmeerde boer uit Lippenhuizen werden de koeien naar een weiland van een bevriende boer in Gorredijk gebracht.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

DE WESTEREEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs van een 24-jarige automobilist uit Zwagerbosch ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder werd gecontroleerd op deKukhernsterwei in De Westereen. Omdat de agenten het sterke vermoeden dat de automobilist onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 850 ug/l. Goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Het CBR gaat beoordelen of de man in aanmerking komt voor een alcoholslot. De 24-jarige is eerder ook al eens gepakt met het rijden onder invloed van alcohol.

Man aangehouden voor bedreiging en mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 42-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging en mishandeling. De Leeuwarder had eerder die nacht bij een woning aan de Friesburg een ruit ingeslagen en daarbij liep de man letsel op aan zijn hand. Vervolgens bedreigde en mishandelde hij de 37-jarige bewoner. Die deed dan ook aangifte. Agenten hielden de verdachte aan en brachten hem voor behandeling naar het ziekenhuis. Vervolgens werd de verdachte overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. De 42-jarige Leeuwarder zal in de loop van vandaag weer terug moeten naar het ziekenhuis. Een plastisch chirurg zal dan naar de verwondingen van de man kijken.

Twee inbrekers aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee inwoners van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak en/of insluiping in een winkel aan de Nieuwestad. Een bewoner van een woning aan de Hoedenmakerssteeg hoorde ’s nachts personen over de platte daken lopen en hij waarschuwde dan ook direct de politie. Toen agenten arriveerden bij de steeg zagen ze twee mannen wegrennen. Eén daarvan kon snel worden aangehouden. De ander zette het op een lopen, maar kon door agenten op de fiets worden achterhaald. Ook hij werd aangehouden. Volgens getuigen zouden nog meer personen op de daken moeten lopen. Daar werd dan ook onderzoek gedaan. Agenten ontdekten dat bij een winkel een dakraam openstond. In het pand zelf waren voetstappen te zien. Reden genoeg om het gehele pand door te zoeken. Er werd echter niemand meer aangetroffen. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten. Eén van de Leeuwarders was in het bezit van gereedschap om mee te kunnen inbreken. Dit werd in beslag genomen.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Noordvlietstraat. Toen de bewoner zaterdagochtend vroeg na een avondje stappen thuis kwam, zag hij dat er bij hem was ingebroken. Daarbij waren onder andere een tv en een tas met daarin onder andere een portemonnee weggenomen. Om binnen te kunnen komen, werd een ruit geforceerd. De man deed dan ook aangifte.

Onderzoek diefstal botsautomunten afgerond

SURHUISTERVEEN – De politie heeft het onderzoek naar de diefstal van 1500 botsautomunten bij een kermis in Surhuisterveen afgerond. Na een inbraak in één van de attracties werden op donderdag 27 september maar liefst 1500 munten buit gemaakt. Reden voor de exploitant om eerder dan gepland Surhuisterveen te verlaten. Tijdens het onderzoek werd een 13-jarige jongen uit de gemeente Achtkarspelen al eerste gehoord. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de inbraak in de attractie. Vervolgens zou hij alle 1500 munten hebben uitgedeeld aan zes vrienden. Alle deze zes worden door de politie als verdachte gehoord. Tegen drie meerderjarige verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. Voor de vier minderjarige verdachten zal het openbaar ministerie een beslissing moeten nemen over de eventuele strafrechtelijke vervolging. Alle 1500 botsautomunten zijn inmiddels retour richting de eigenaar.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan