Politieberichten van zaterdag 6 november.

Vlees buitgemaakt bij inbraak
TERNAARD – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Nijbuorren. In de nacht van donderdag op vrijdag zijn enkele honderden kilo’s aan vlees weggenomen. Men kwam binnen door een deur te forceren. Een 34-jarige man uit Ternaard heeft namens het bedrijf aangifte gedaan.

Hennepkwekerijen opgerold
De politie heeft de afgelopen dagen op diverse locaties hennepkwekerijen opgerold. Door nader onderzoek en naar aanleiding van anonieme tips stelde de politie op de onderstaande locaties een onderzoek in;

[bullets]MAKKUM – Vrijdagmiddag trof de politie een volledig in werkingzijnde hennepkwekerij aan in een pand aan de Markt. Daarbij werden ruim 500 planten inbeslaggenomen en vernietigd. Een 42-jarige man uit Hidaard werd als verdachte aangehouden.
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag een 34-jarige man uit Leeuwarden, een 24-jarige man uit Grou en een 39-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor overtreding van de Opiumwet. In een woning aan de Pieter Stuyvesantweg waar de verdachten zich ophielden werd een ontmantelde wietplantage aangetroffen. Na verhoor werden de drie mannen heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.
GROU – Woensdagochtend is de politie een pand aan de Jister binnengetreden. In de loods was een kwekerij opgebouwd met in totaal 260 planten. Er werd niemand in het pand aangetroffen; ook is er geen verdachte aangehouden.[/bullets]

Intensieve rood licht controles bij werkzaamheden
GOENGA/SCHARNEGOUTUM – De politie heeft donderdag en vrijdag gecontroleerd op de Blankendalwei. Op die locatie worden werkzaamheden uitgevoerd waarbij stoplichten zijn geplaatst om het verkeer te begeleiden. Wegwerkers hadden bij de politie aangeven dat veel bestuurders het rode licht negeerden. Hierdoor kwam de verkeersdoorstroming in de problemen. Ook kwamen er veel klachten binnen over te hoge snelheden. Tijdens deze twee dagen werden 74 bestuurders bekeurd voor het rijden door rood licht. De komende weken zal er vaker gecontroleerd worden op het negeren van rood licht en op de maximale snelheid.

Twitterende buurtagenten
Vanaf vrijdag 5 november zijn er 15 buurtagenten uit de teams Leeuwarden en Noordoost Fryslân actief op twitter. [url=http://www.politie.nl/friesland/nieuws/politiefryslnheefttwitterendebuurtagenten.asp]Lees hier meer over.[/url]

Ongeluk rondweg
LEMMER – De politie heeft vrijdagmiddag op de Rondweg N359 ter hoogte van de oprit van de A6 in de richting van de Joure een verkeersongeval afgehandeld waarbij twee voertuigen waren betrokken. Een 19-jarige bestuurder uit Bantega kwam vanuit Lemmer en ging in de richting van Bantega en moest remmen nadat een 22-jarige automobilist uit Lemmer komende vanaf de A6 vanuit stilstand de t-splitsing opreed en vervolgens remde. De voertuigen raakten elkaars flank. De hulpdiensten kwamen ter plaatse waarbij één bestuurder bekneld zat in zijn voertuig en door de brandweer werd bevrijd. De 22-jarige werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Na enkele hechtingen in zijn gezicht kon hij weer naar huis. De 19-jarige werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Achteraf bleek zijn letsel mee te vallen. De op/afrit Lemmer is tijdelijk afgesloten geweest in verband met het onderzoek door Bureau Verkeersongevalsanalyse.

Burgernetactie na winkeldiefstal
HURDEGARYP – De politie heeft vrijdagmiddag een Burgernetactie opgestart na de melding van een winkeldiefstal bij een drogisterij aan de Fuormanderij. Rond 15.40 uur kwam een man de winkel binnen en deed enkele doosjes met cosmetica-artikelen in een tas. De man werd hier door het winkelpersoneel op aangesproken waarna hij niet kon worden tegengehouden en de winkel verliet. Het personeel alarmeerde de politie die vanuit de Meldkamer een Burgernetactie opstartte. 103 Burgernetdeelnemers keken met de politie uit naar deze verdachte maar hij werd niet meer aangetroffen. Een 22-jarige man uit Dokkum heeft namens de winkel aangifte gedaan.

Fietser ten val na aanrijding
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagmiddag een verkeersongeval op het Moleneind afgehandeld waarbij een fietser en een bestelbus, door nog onbekende oorzaak, met elkaar in aanrijding waren gekomen. De 34-jarige fietsster uit Drachten kwam daarbij ten val en werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Nije Smellinghe. De 36-jarige bestuurder van de bestelbus, eveneens uit Drachten, kwam met de schrik vrij.

Bromfietsster aangereden
DOKKUM – De politie heeft vrijdagavond een verkeersongeval op de Woudweg afgehandeld. Een 61-jarige automobiliste uit Dokkum had, op het moment dat zij de rotonde op wilde rijden, een 21-jarige bromfietsster uit Dokkum over het hoofd gezien. Dit met een aanrijding tot gevolg waarbij de 21-jarige ten val kwam. Per ambulance werd zij met letsel aan haar heup en hoofd ter controle overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Auto raakt voetganger bij achteruit rijden
AKKRUM – De politie heeft vrijdagavond een verkeersongeval op de Tsjerkebreed afgehandeld. Op de kruising met de Kanadeeskestrjitte wilde een 33-jarige automobilist uit Akkrum achteruit rijden en zag daarbij een 37-jarige vrouw uit Akkrum die met haar fiets op de stoep stilstond niet. Dit met een aanrijding tot gevolg waarbij de 37-jarige ten val kwam. Met letsel aan haar been is zij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Auto in beslaggenomen
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond een 38-jarige man uit Drachten aangehouden voor het rijden tijdens een rijontzegging. De man werd gezien op De Kaden door surveillerende agenten. Bij de agenten was bekend dat voor de eigenaar van het voertuig een ontzegging van de rijbevoegdheid gold. Het voertuig werd staande gehouden op de Gauke Boelensstraat. De bestuurder bleek ook de eigenaar te zijn. Er werd proces-verbaal opgemaakt in verband met de rijontzegging maar ook voor rijden zonder verzekering. In verband met openstaande vorderingen heeft de Belastingdienst/Douane de auto inmiddels in beslaggenomen.

Gestolen auto aangetroffen
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 28-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Surveillerende agenten besloten de man te controleren op het gebruik van alcohol. Op de Willem Lodewijkstraat werd hij staande gehouden. Er werd een blaastest afgenomen en na het rijbewijs gevraagd. De man bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Tevens was hij geen eigenaar van de auto en hij verklaarde dat hij de auto had gestolen. De 28-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Bij de fouillering op het bureau werd een lege en een volle wikkel speed aangetroffen. Daarnaast bleek de verdachte behoorlijk onder invloed te zijn van verdovende middelen, waaronder GHB en alcohol. Er werd een bloedproef afgenomen. De personenauto is inbeslaggenomen en er wordt onderzocht wie de eigenaar is en of er aangifte is gedaan. De Leeuwarder is ingesloten.

Snelheidsovertreding
GOUTUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs van een 42-jarige man uit Leeuwarden ingevorderd. De agenten hielden naast controles op alcohol in het verkeer ook enkele snelheidsmetingen. Deze bestuurder passeerde met een snelheid van 151 kilometer per uur terwijl op de Overijsselseweg 80 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 25-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Op de Groningerstraatweg reed de 25-jarige zonder aanleiding in op een 22-jarige plaatsgenoot die daar met zijn vriendin fietste. De man kon nog net voorkomen dat hij viel. Hij gaf aan dat de 25-jarige moest uitkijken. Hierop trok de verdachte de 22-jarige van zijn fiets waarna hij hem begon te schoppen en te slaan. De vriendin van het slachtoffer riep om hulp en een voorbijganger kon de Leeuwarder vastpakken waarna de politie werd gealarmeerd en de 25-jarige overgedragen werd aan de agenten die hem direct aanhielden. De Leeuwarder is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer heeft inmiddels aangifte gedaan.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Een overzicht:

854 blaastesten
SMALLINGERLAND/OPSTERLAND – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse locaties in de gemeentes Smallingerland en Opsterland een grote alcoholcontrole gehouden. Op de Loswal in Drachten werden 382 voertuigen gecontroleerd waarbij een 61-jarige bromfietser uit De Wilgen 485 ug/l blies bij de ademanalyse. Op de Feart in Ureterp werd bij 211 bestuurders een blaastest afgenomen. Geen van de bestuurders had op die locatie te veel alcohol op. Later op de avond/nacht stond de controle op De Lange West in Drahcten waarbij 216 voertuigen werden gecontroleerd. Een 72-jarige automobilist uit Drachten blies 300 ug/l en een 16-jarige bromfietser uit Houtighehage 150 ug/l. In totaal werden tijdens deze controle 854 blaastesten afgenomen. Tegen de bestuurders die in overtreding waren werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd
In de onderstaande vijf gevallen werd zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]17:35 uur, A7 ter hoogte van Breezanddijk, een 42-jarige man uit Ureterp, 760 ug/l, de bestuurder kwam uit de richting van Noord-Holland. Een medeweggebruiker had op de Afsluitdijk gezien dat de auto van de 42-jarige slingerde en zonder verlichting in de richting van Fryslân reed. Via 1-1-2 alarmeerde hij de politie zowel in Noord-Holland als in Fryslân. Agenten uit Noord-Holland konden de man op de Afsluitdijk aanhouden waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau in Bolsward waar een ademanalyse volgde. Gezien het resultaat van 760 ug/l werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.
18.25 uur, A7 ter hoogte van Joure, een 39-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats, 615 ug/l; de politie was gealarmeerd nadat de man een bezoek had gebracht aan een tankstation. Het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol reed. Net na het verkeersplein Joure, in de richting van Sneek kreeg de bestuurder bij de afslag Joure-West een stopteken. Agenten constateerden een alcoholgeur en er werd een blaastest afgenomen. Op het bureau volgde een ademanalyse met als resultaat 615 ug/l. Op het bureau werden de papieren van de bestuurder gecontroleerd. Hierbij bleek dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard en ook kon hij geen identiteitsbewijs tonen. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, rijden terwijl het rijbewijs ongeldig is en het niet kunnen tonen van een identiteitskaart. De 39-jarige werd vervolgens ingesloten omdat er nog een gevangenisstraf van 40 dagen open stond en omdat hij nog DNA moest afstaan.
00.45 uur, Gedempte Molenwijk in Heerenveen, een 57-jarige automobiliste uit Heerenveen, 675 ug/l.
02.18 uur, Pieter Stuyvesantweg in Leeuwarden, een 43-jarige man uit Joure, 695 ug/l.
04.35 uur Polderboskdyk in Joure, 19-jarige automobilist uit Joure, 450 ug/l, beginnend bestuurder.[/bullets]

112Fryslan