Politieberichten van vrijdag 5 maart 07.00 uur tot zaterdag 6 maart 11.00 uur.

Leeuwarden: tweede verdachte aangehouden in koperdiefstal van graf
De politie heeft woensdagmiddag een tweede verdachte, een 43-jarige inwoner van Leeuwarden, aan gehouden op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal van koper van graven. De diefstallen vonden in de periode van 1 februari tot en met 26 februari plaats op de Huizumerbegraafplaats en de Noorderbegraafplaats. Dor een tip van en ijzerhandelaar kwam men de eerste verdachte, een 57-jarige inwoner van Leeuwarden op het spoor. De tweede verdachte kwam tijdens het onderzoek in beeld. Hij werd na zijn aanhouding voor verhoor ingesloten op het politiebureau. De man zit nog steeds vast. Zoals het eerst leek, werden van 90 graven koper gestolen. Na inventarisatie op beide gemeentelijke begraafplaatsen, blijkt dat er mogelijk van 200 graven koper is gestolen. De politie wil graag in contact met mensen dit koper hebben zien liggen of dat het bij hun te koop werd aangeboden. U kunt de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Harlingen: getuigen poging beroving gezocht
De politie is op zoek naar getuigen van een mogelijke poging tot beroving op de Oosterparkweg. Vrijdag om 00.55 uur fietste daar een 43-jarige inwoonster van Harlingen. Op het moment dat zij een mannelijke voetganger passeerde, werd zij door die man aan haar linkerarm vastgepakt. De vrouw wist zich echter staande te houden en kon wegfietsen.

Het signalement van de man luidt:

[bullets]
getinte huid,
leeftijd ongeveer 40 jaar,
donker zgn. Bomber jack,
geen baard of snor,
donkere kleding,
ongeveer 1,80-1,85 meter lang.[/bullets]

De politie verzoekt eventuele getuigen contact op te nemen via 0900-8844.

Harlingen: politie zoekt getuigen eenzijdige aanrijdingen
De politie zoekt getuigen van twee eenzijdige aanrijdingen die in de nacht van donderdag op vrijdag op de Voorstraat/Simon Stijlstraat en de Zuiderhaven plaatsvonden. Tijdens de surveillance troffen agenten rond 04.00 uur op de hoek Voorstraat/Simon Stijlstraat een scheefstaande lantaarnpaal aan, alsmede glas en onderdelen van een auto. Op de Zuiderhaven zagen ze vervolgens een zwaar beschadigde auto geparkeerd staan en lag een compleet wiel op de weg. Nader onderzoek bracht de agenten naar de Prinses Margrietstraat, waar een beschadigde auto geparkeerd stond die een wiel miste. In een woning werden twee Polen, de 38-jarige eigenaar van de auto en zijn 33-jarige echtgenote, aangehouden. De man bleek dusdanig veel de man te hebben gedronken dat bij een ademanalyse 1105 ug/l werd gemeten. Hij bleek bovendien door justitie in Polen gezocht te worden. De man en vrouw zitten beiden nog vast. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen van de twee aanrijdingen. Zij worden verzocht via 0900 – 8844 contact op te nemen.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor belediging en discriminatie
De politie heeft vrijdag tijdens de voetbalwedstrijd SC Cambuur-FC Zwolle een 37-jarige man uit Harlingen aangehouden voor belediging en discriminatie. Stewards riepen de hulp in van de politie omdat er op de zuidtribune een supporter zat die discriminerende uitlatingen schreeuwde naar een speler van FC Zwolle. Toen de agenten ter plaatse kwamen beledigde de Harlinger de politie. De man is door de stewards van de tribune verwijderd en door de politie aangehouden. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau. Hier gaf de man aan dat hij spijt had van zijn uitlatingen maar dat hij door overmatig alcoholgebruik zich zelf niet meer in de hand had. De Harlinger heeft een boete van € 500,= gekregen en is in vrijheid gesteld.

Drachten: diefstal bij motorzaak
De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van twee mannen en een vrouw die vrijdag rond 16.00 uur een bezoek brachten aan een motorzaak aan de Jade. Zij zagen in de showroom van de winkel een motor staan waarvoor een familielid mogelijk belangstelling had. De persoon in kwestie was gebeld en kwam ook naar de winkel in Drachten. Tijdens het wachten ging de eigenaar van de motorzaak verder met zijn werkzaamheden en de klanten bleven achter in de showroom. Even later bemerkte men dat de klanten zonder iets te zeggen weg waren gegaan. Lader werd duidelijk waarom deze klanten zo haastig waren vertrokken. Vanuit het kantoor hadden ze een portemonnee gestolen. Een getuige had ze haastig weg zien gaan in een oude blauwe Mercedes.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor belediging
De politie heeft in de nacht van vrijdag 5 maart op zaterdag 6 maart een 18-jarige jongen uit Twijzelerheide aangehouden voor belediging. Surveillerende agenten zagen op het Groot Schavernek een groep jongeren lopen. Tijdens het passeren van deze groep maakte een van hen de ‘Hitlergroet’ naar de agenten in de politieauto. De verdachte, die ook nog behoorlijk dronken was, werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt, waarna hij weer werd heengezonden.

Heerenveen/Goes: gestolen auto teruggevonden
De politie Zeeland heeft vrijdag rond 08.30 uur in de omgeving van Goes een Peugeot 308 teruggevonden die op 7 september 2009 gestolen was bij een garage in Heerenveen. Na een melding troffen agenten de Peugeot aan op een grasveld. De auto zat vast in de modder en was zwaar beschadigd. De kentekenplaten waren van het voertuig verwijderd, maar aan de hand van het chassisnummer kwamen de agenten er achter dat de auto gestolen was in Heerenveen. Uit het politieonderzoek kwam verder vast te staan dat er in de omgeving van Rotterdam met de auto snelheidsovertredingen waren gepleegd. Ook wist de bestuurder van de Peugeot tijdens een politiecontrole te ontkomen. Het garagebedrijf is door de politie geïnformeerd.

Leeuwarden: inbreker aangehouden dankzij alerte getuige
De politie heeft in de nacht van vrijdag 5 maart in de op zaterdag 6 maart een 26-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad aangehouden. Via 1-1-2 kwam er een melding binnen van een getuige die zag dat er werd ingebroken in een woning aan de 4e Saskiadwarsstraat. De inbreker had het licht aangedaan en doorzocht de woning. De getuige gaf via de telefoon een gedetailleerd verslag van haar bevindingen. Ook kon zij een duidelijk signalement geven van de inbreker. Hierdoor konden de agenten de inbreker, die de woning net had verlaten, in de 4e Saskiadwarsstraat aanhouden. De door hem gestolen camera en laptop zijn in beslag genomen. De Leeuwarder is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Bernhardus Bumastraat. Men kwam vrijdagavond binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden een laptop en een spelcomputer met bijbehorende spellen weggenomen. De 28-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Workum: onderzoek naar brand in fietsenhok
De politie onderzoekt een brand in een fietsenhok van een basisschool aan It Finster. Vrijdagavond kregen surveillerende agenten een melding dat jongeren brand het gesticht in het fietsenhok. Toen de agenten arriveerden bij de basisschool sloegen de vlammen al uit het fietsenhok. De brandweer kwam ook ter plaatse en het vuur was dan ook snel onder controle. Het fietsenhok liep veel schade op. De politie stelt een nader onderzoek in.

Smallingerland/Opsterland: grote alcoholcontrole
De politie heeft vrijdagavond en vrijdagnacht een grote alcoholcontrole gehouden in de gemeenten Smallingerland en Opsterland. Tijdens de controle moesten 479 bestuurders blazen. Daarvan bleken er 9 te veel te hebben gedronken, waarvan één bestuurder zelfs zoveel dat ook zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tegen hen werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. Tegen één bestuurder werd zelf drie keer proces-verbaal opgemaakt. De man werd in Gorredijk betrapt op het rijden onder invloed. De bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau en verliet met een rijverbod en een proces-verbaal het bureau. Ondanks het rijverbod stapte de man toch weer in zijn auto. Tegen hem werd wederom proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het rijden tijdens een rijverbod. Aan de controle werken 18 agenten mee. Ze werden daarbij ondersteund door een promotieteam van de “Nuchtere Fries”. Alle gecontroleerde bestuurders tot 24 jaar kregen een t-shirt. De overige bestuurders kregen een flesje water.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan