Fryslân, 06-06-2009 • Politieberichten van vrijdag 5 juni 07:00 uur tot zaterdag 6 juni 11:00 uur

Drachten: overval op winkel, getuigen gezocht
De politie onderzoekt een overval donderdagmorgen rond 11:00 uur in een winkel aan de Oosterstraat. Een onbekende jongeman kwam de winkel binnen en sloeg met een hamer de vitrine kapot, en nam vervolgens een aantal sierraden weg. De dader rende daarna de winkel uit in de richting van de parkeerplaats aan de Oosterstraat. De dader was op een scooter bij de winkel komen aanrijden, maar liet deze na de overval bij de winkel achter. De man droeg een meerkleurige helm, een donkere jas en een spijkerbroek. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien hebben. Zij kunnen contact met de politie opnemen via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. De eigenaar van de winkel deed aangifte.

Heerenveen: diefstal auto
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een personenauto van het merk Citroen type C5, kleur zwart, voorzien van kenteken 23-SG-FL. De wagen die geparkeerd stond op een afgesloten bedrijfsterrein van een bedrijf aan de Uraniumweg en werd in de nacht van donderdag op vrijdag weggenomen. De dader(s) konden de auto wegnemen door het slot op hek dat toegang verschaft tot het terrein, kapot te knippen. De eigenaar, een 32-jarige inwoner van Hoornsterzwaag, deed aangifte.

Leeuwarden: brand in keuken
De politie heeft de brandweer geassisteerd bij een brand in een bedrijf aan de Stationstraat. Een werkneemster die een frituurpan aanzette, zag dat de pan direct vlam vatte. Zij waarschuwde via 1-1-2 de brandweer die de brand bluste. Er werd niemand gewond en de schade bleef beperkt.

Appelscha/Oosterwolde: ramen van woningen vernield, getuigen gezocht
De politie onderzoekt een groot aantal vernielingen. De vernielingen werden gepleegd in de nacht van woensdag op donderdag op de Molenweg aan woningen, auto’s, tuinen en winkels die aan het fietspad gelegen zijn. Het spoor van vernielingen loopt van Appelscha tot en met Oosterwolde. Er zijn 20 benadeelden die inmiddels aangifte hebben gedaan. De politie wil graag in contact komen met getuigen. Zij kunnen via 0900-8844 met de politie bellen of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Burum: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagmiddag hulp verleend bij een verkeersongeval op de N355. Een 20-jarige automobilist was daar, nadat hij vermoedelijk achter het stuur in slaap was gevallen, frontaal met een tegemoetkomende auto in botsing gekomen. De man liep daarbij letsel op aan zijn been, waarvoor hij per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum werd vervoerd. De andere automobiliste, een 23-jarige inwoonster van Kollum, bleef ongedeerd. Twee paarden die in een trailer achter haar auto zaten, liepen wel letsel op en werden ter plaatse door een dierenarts behandeld.

Leeuwarden: fouilleeractie
De politie heeft van vrijdagavond 20.45 uur en zaterdagmorgen een fouilleeractie gehouden in de binnenstad van Leeuwarden. Tijdens de actie werden 53 voertuigen en 173 personen gecontroleerd. In totaal werden vier messen, twee schroevendraaiers en een busje pepperspray in beslag genomen. De bezitter van het busje pepperspray, een 37-jarige Leeuwarder, had bovendien nog een hoeveelheid heroïne in zijn bezit. De man werd daarom aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Ook werden van twee personen openstaande boetes geïnd en werd een aantal personen bekeurd voor verkeersovertredingen.

Leeuwarden: aanhouding na brandstichting
De politie heeft vrijdagmiddag twee Leeuwarder jongens van 15 en 14 jaar aangehouden op verdenking van brandstichting in een leegstaand schoolpand aan de Cornelis Trooststraat. Een omwonende had kort daarvoor gemeld dat er twee personen het gebouw waren binnen gegaan. Agenten die een onderzoek instelden, troffen de twee jongen in een lokaal in het gebouw aan, terwijl ze daar net een hoop papier hadden aangestoken. Nadat de jongens het vuur hadden gedoofd werden ze aangehouden en naar het politiebureau overgebracht waar ze werden ingesloten.

Heerenveen: verkeersoverlast
De politie heeft vrijdagavond het verkeer geregeld in en om Heerenveen in verband met het concert van Guus Meeuwis in het Abe Lenstra Stadion. Met name voor aanvang van het concert ontstond vanuit de richting Joure een flinke file. Een aantal bezoekers arriveerde daardoor pas rond 20.30 uur bij het stadion waar het concert om 20.20 uur was begonnen. De politie adviseert daarom bezoekers van het concert op zaterdagavond tijdig van huis te vertrekken.

Leeuwarden: vrouw van tas beroofd
De politie stelt een onderzoek in naar de beroving van een 77-jarige inwoonster van Haarlem. De tas van de vrouw werd op de Tweebaksmarkt door een onbekende man op een fiets van haar schouder getrokken. Het signalement van de dader luidt: man met een getinte huidskleur en een tenger postuur. Hij droeg een zwarte driekwart lange stoffen jas, een hoed met een opvallende rand en hij reed op een zwarte damesfiets. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900 – 8844.

Leeuwarden: brandstichting
De politie stelt een onderzoek in naar de brandstichting bij een woning aan de Prof. Mr. P.S. Gerbrandyweg. Zaterdag rond een 02.00 uur zag de 43-jarige bewoner dat zijn achterdeur en een tafel in zijn tuin in brand stonden. Hij wist de brand grotendeels zelf te blussen, waarna de brandweer de nasmeulende resten doofde.

Kollum: inbraak winkel
De politie onderzoekt de inbraak in een winkel aan de Mr. Andreastraat. Zaterdag rond 03.45 uur werd van de winkel met behulp van waarschijnlijk een bestelwagen een rolluik aan de achterzijde vernield. Vervolgens werd onder andere een nog onbekend aantal LCD-schermen weggenomen. Een 51-jarige inwoner van Oosternijkerk deed aangifte.

Sint Annaparochie: brand sportcomplex
De politie stelt een onderzoek in naar de brand in het sprotcomplex “De Waaie” aan de Statenweg. Zaterdag omstreeks 03.40 uur zag een omwonende rook uit het complex komen en waarschuwde via 112 de hulpdiensten. Toen politie en brandweer ter plaatse arriveerden, sloegen de vlammen al uit het dak. Het kostte de brandweer ruim een uur om het vuur onder controle te krijgen. Niet voorkomen kon worden dat het gebouw vrijwel geheel verloren ging. Aangezien in en om het gebouw sporen van een mogelijke inbraak zijn aangetroffen, en brandstichting daarom niet kan worden uitgesloten, zal de politie de brand nader onderzoeken.

Wons: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagavond geassisteerd bij een ongeval op de Weersterweg waarbij twee automobilisten letsel opliepen. Een 26-jarige automobilist uit Makkum botste daar op een andere auto, die, juist op het moment dat hij deze inhaalde, linksaf sloeg. De Makummer en de bestuurster van de andere auto, een 23-jarige inwoonster van Arum, liepen daarbij letsel op. Beiden werden per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In een aantal gevallen werden bestuurders onder invloed betrapt. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Vrijdag 23.00 uur, Vaart Zuidzijde te Appelscha, 68-jarige automobilist uit Appelscha, 470 ug/l, niet in bezit van een geldig rijbewijs.[/li]
[li]Zaterdag 01.30 uur op de Warmoltsrjitte te Harkema, 18-jarige automobilist uit Harkema, 245 ug/l, was met een auto, die hij zonder toestemming van een kennis had meegenomen, in een sloot naast de weg beland en vervolgens naar huis gelopen. Later in zijn woning aangehouden. Niet in het bezit van een geldig rijbewijs.[/li]
[li]Zaterdag 00.30 uur, Herenweg te Oosterzee, 35-jarige automobilist uit Oosterzee, 445 ug/l, bestuurder ontkende aanvankelijk te hebben gereden en verzette zich tegen zijn aanhouding. Agenten zagen zich daardoor genoodzaakt pepperspray te gebruiken, waarna de man naar het politiebureau werd overgebracht en uiteindelijk vrijwillig meewerkte aan de ademanalyse.[/li]
[li]Zaterdag 03.00 uur, Nijewei te Gorredijk, 42-jarige bromfietser uit Hoornsterzwaag, bloedproef afgenomen. Voorbijgangers zagen de bestuurder gewond op de weg staan en waarschuwden de politie. Bestuurder werd per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht, waar hem de bloedproef werd afgenomen.[/li]
[li]Zaterdag 03.18 uur, Hocqart te Franeker, 26-jarige automobilist uit Harlingen, 645 ug/l, rijbewijs ingevorderd.[/li]
[li]Vrijdag van 22.00 tot zaterdag 03.00 uur werd in de gemeente Ooststellingwerf een alcoholcontrole gehouden. Daarbij werden 647 bestuurders gecontroleerd, van wie er drie (470, 350 en 275 ug/l) te veel bleken te hebben gedronken.[/li][/ul]

112Fryslan