Politieberichten van vrijdag 5 februari 07.00 uur tot zaterdag 6 februari 11.00 uur.

Anjum: beginnend bestuurder rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagmorgen het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige beginnende automobilist uit Lioessens wegens te snel rijden. Bij een snelheidscontrole op de Kwelderweg onder Kollumerpomp werd bij de man met een laserpistool een snelheid gemeten van 127 kilometer per uur, waar 80 kilometer per uur toegestaan is. Hierop zetten agenten de achtervolging in en kreeg de man ter hoogte van Dokkumer Nieuwe Zijlen een stopteken. De man bleef echter doorrijden, waarbij zijn snelheid op de Saatsenwei nog verder opliep, hij bij de afslag Anjum een verkeerszuil aan de linkerzijde passeerde en doorreed richting het centrum. Op de Mounebuorren kreeg hij weer een stopteken, waar hij wel aan voldeed. Ter plaatse werd het rijbewijs van de man ingevorderd en proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Leeuwarden: zes woninginbraken opgelost
De politie heeft met de aanhouding op 1 januari van een 14-jarige en twee 15-jarige jongens uit Leeuwarden zes woninginbraken opgelost. Op nieuwjaarsmorgen werden de drie op heterdaad aangehouden nadat een getuige had gezien dat ze inbraken in een woning aan De Fennen. Na deze aanhouding konden uiteindelijk nog vier jongens in de leeftijd van 16 en 17 jaar uit Leeuwarden worden aangehouden. In de periode van oktober 2009 en januari 2010 waren zij in wisselende samenstellingen betrokken bij zes woninginbraken. Deze vonden plaats in de wijken Bilgaard, Westeinde en de Bloemenbuurt. De buit bestond uit computerapparatuur, pinpassen en sieraden. Tegen de zeven jongens werd proces-verbaal opgemaakt.

Ferwert: man met wapen aangehouden
De politie heeft vrijdagmiddag op de Marrumerweg een 20-jarige man uit Ferwert aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Agenten hadden de man staande gehouden, omdat zij dachten dat de man op de Ljouwerterdyk tijdens het autorijden aan het bellen was. Bij de controle werd in de auto geen telefoon, maar wel een paralyzer (stroomstok) gevonden. Hierop werd de man aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek. Het wapen werd in beslag genomen.

Leeuwarden: man aangehouden voor drugsbezit
De politie heeft vrijdagmiddag op de Weaze een 41-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bezit harddrugs. Een agent zag de man staan met een plastic zakje in zijn hand en vroeg de man het zakje te overhandigen. Hier bleken zes bolletjes in te zitten. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het bureau. De bolletjes zijn in beslag genomen. Er wordt nog uitgezocht om welk type drugs het gaat.

Harlingen: drie vrachtwagens overbelast bij verkeerscontrole
De politie heeft vrijdagmorgen bij een verkeerscontrole tussen 10.00 en 12.00 uur op de Zuidwalweg drie vrachtwagenchauffeurs bekeurd wegens een te zware belading. Eén vrachtwagen vervoerde 6% meer dan het maximum toegestane gewicht, een andere 7%. Een Duitse vrachtwagenchauffeur vervoerde 25% meer dan het maximum toegestane gewicht. Hij moest ter plaatse gewicht afladen en een boete van 750 euro betalen.

Leeuwarden: 10 boetes bij verkeerscontrole
De politie heeft vrijdag tussen 16.00 en 17.00 uur op het Zuiderplein een roodlicht controle gehouden op verkeer komende vanaf de Schrans. Naast de zes bekeuringen die uitgeschreven werden voor het rijden door rood licht, werden nog drie bekeuringen uitgeschreven aan automobilisten die onder de dalende spoorbomen doorreden en één voor het niet handsfree bellen.

Lemmer: auto, aanhangwagen en crossmotor gestolen
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een auto, aanhangwagen en crossmotor uit een loods aan de Kadijk tussen donderdag 17.00 en vrijdag 11.00 uur. De zilver/zwart kleurig auto is een replica van een Donkervoort en is voorzien van kenteken 52-PT-DJ. De auto stond op de aanhangwagen met kenteken WT-GT-73. De motor is een rode Honda CR 125 en is niet voorzien van een kenteken. Bij de loods waren geen braaksporen. De 48-jarige eigenaar uit Lemmer deed aangifte.

Drachten: snelheidscontrole op klachtlocatie
De politie heeft vrijdag naar aanleiding van klachten tussen 14.00 en 15.00 uur een snelheidscontrole gehouden op de Kletten. Het gaat hier om een school route en een 60 km/u zone. In het totaal werden ongeveer veertig voertuigen gecontroleerd en werden twee bekeuringen uitgedeeld. Een voor 82 kilometer per uur en een voor 104 kilometer per uur. Op het tijdstip van de controle was er veel fiets(jeugd) verkeer.

Witmarsum/Schettens/Bolsward: snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur radarsnelheidscontroles gehouden op diverse klachtlocaties. Het viel op alle drie de locaties op dat er veel en vooral ook hoge snelheidsovertredingen werden gepleegd.

[bullets]Op de Arumerweg in Witmarsum werden tussen 08.00 en 11.00 uur 430 voertuigen gecontroleerd, waarbij 76 overtredingen werden geconstateerd. De snelste reed 92 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur toegestaan is.[/bullets]
[bullets]Op de Oude Rijksweg in Schettens werden tussen 11.00 en 14.00 uur 350 voertuigen gecontroleerd. Hierbij werden op deze 80-kilometer weg 73 overtredingen geconstateerd. Vijf bestuurders reden sneller dan 110 kilometer per uur en twee reden 120 kilometer per uur.[/bullets]
[bullets]Op de Twibaksdyk in Bolsward werden tussen 14.00 en 17.00 uur 340 voertuigen gecontroleerd. Op deze weg geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur en werden 36 overtredingen geconstateerd. De snelste reed 103 kilometer per uur op een moment dat veel fietsers, vooral scholieren, gebruik van de weg maakten.[/bullets]

Gorredijk: politie zoekt getuigen poging overval
De politie is op zoek naar getuigen van een poging tot overval bij een winkel aan de Badweg. Zaterdagmorgen om 07.00 uur dwongen twee gewapende mannen de winkelier de deur van de winkel te openen. De winkelier weigerde dit en begon te schreeuwen, waarop hij een klap met het vuurwapen kreeg. Hierna renden de donkergeklede overvallers weg in de richting van het centrum. Mocht u iets hebben gezien, dan kunt via 0900-8844 contact met de politie opnemen. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Leeuwarden: man aangehouden na belediging
De politie heeft vrijdagavond op de Insulindestraat een 32-jarige man uit Harderwijk aangehouden op verdenking van belediging. De verdachte liep langs de auto van agenten en stak zijn middelvinger naar hen op. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten.

Grou: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagavond na een snelheidsovertreding op de A32 het rijbewijs ingevorderd van een 24-jarige man uit Sint Johannesga. Agenten zagen dat de man bij de verkeerslichten Werpsterhoek stevig optrok en met een snelheid van 135 kilometer per uur over de kruising bij Wirdum reed. Hier geldt een maximum snelheid van 70 kilometer per uur. Bij Grou kreeg de man een stopteken, waarna zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal tegen hem opgemaakt werd.

Buitenpost: inbraak in school
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in de nacht van vrijdag op zaterdag in een school aan de Prof. Wassenberghstraat. Nadat het inbraakalarm afgegaan was, werd de school door agenten gecontroleerd, maar werd niemand meer aangetroffen. Een ruit was met een steen ingegooid, waarna een aantal systeemkasten en een monitor weggenomen waren. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Sneek: jongen mishandeld
De politie heeft vrijdagmiddag een onderzoek ingesteld naar de mishandeling van een 20-jarige man uit It Heidenskip op het station in Sneek. De man stond hier samen met vrienden op de trein te wachten toen drie jongens, die zij eerder die middag in een kroeg tegen waren gekomen, op hen af liepen en begonnen te slaan. Hierop ontstond een vechtpartij waarbij de 20-jarige man aan zijn gezicht gewond raakte. Toen de trein kwam is de groep vrienden ingestapt en bleven de drie jongens op het perron. De man deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in twee gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zaterdag 00.53 uur, De Lange Baan in Wommels, een 23-jarige beginnende automobilist uit Wommels, 365 ug/l.[/bullets]
[bullets]Zaterdag 03.03 uur, Ratelwacht in Drachten, een 24-jarige beginnende automobilist uit Heerenveen, 415 ug/l.[/bullets]

112Fryslan

})