Fryslân, 06-12-2008 • Politieberichten van vrijdag 5 december 07.00 uur t/m zaterdag 6 december 11.00 uur

Rypstjerk: aanrijding
De politie heeft vrijdagmorgen een aanrijding afgehandeld op de kruising Zwartewegseind op de N355. Een 34-jarige vrouw uit Veenwouden reed hier vanuit Hurdegaryp richting Leeuwarden. Bij de kruising moest zij afremmen voor het rode verkeerslicht. Hierbij gleed zij, vermoedelijk door een glad wegdek, door en botste tegen de auto van een 47-jarige vrouw uit Leeuwarden die al voor het rode licht stond te wachten. De vrouw uit Veenwouden is voor observatie door de ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. De andere vrouw bleef ongedeerd.

Rinsumageest: rijbewijs ingevorderd en voertuig in beslag genomen na snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagmiddag op de Klaarkamsterweg het rijbewijs ingevorderd van een 27-jarige man uit Damwoude. Tijdens een snelheidscontrole werd bij de man een snelheid van 125 kilometer per uur gemeten, terwijl op die weg 60 kilometer per uur is toegestaan. De man werd staande gehouden, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Omdat hij meer dan het dubbele van de toegestane snelheids reed is ook zijn auto in beslag genomen.

Stiens/Marssum: snelheidscontrole
De politie heeft vrijdag tussen 08:00 en 17:00 uur in Stiens en Marssum een snelheidscontrole gehouden. Op de Wythusterwei in Stiens werden 351 voertuigen gecontroleerd, waarbij acht overtredingen geconstateerd werden. De hoogste gemeten snelheid was 63 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Op de Ljouwerterdijk in Marssum werden 536 voertuigen gecontroleerd, waarbij 112 overtredingen geconstateerd werden. De hoogste gemeten snelheid was 119 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur is toegestaan.

Drachten: man na achtervolging aangehouden
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag na een achtervolging op De Emma een nog onbekende man aangehouden op verdenking van rijden onder invloed van verdovende middelen. Tijdens een surveillance zagen agenten de auto rijden met gedoofde lichten en wilden de bestuurder het stopteken geven. Voordat zij dit konden doen, zette de bestuurder de auto stil, stapte uit en ging er vandoor. De agenten zetten de achtervolging in en konden de man even later, zich schuil houdend in een sloot, aanhouden. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van verdovende middelen was, is hij meegenomen naar het bureau voor een bloedproef. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: dief of heler van gestolen fiets aangehouden
De politie heeft vrijdagavond een 16-jarige vrouw uit Leeuwarden op heterdaad aangehouden op verdenking van diefstal of heling van een fiets. Toen agenten een bekeuring voor de vrouw uitschreven voor het fietsen zonder verlichting, zagen zij dat het fietsslot geopend was zonder sleutel in het slot. De fiets bleek als gestolen geregistreerd te staan. De verdachte werd aangehouden en ingesloten.

Aldtsjerk: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige man uit Drogeham, nadat deze op de Lauwersseewei bij Rinsumageest met hoge snelheid een onopvallende politiewagen inhaalde. Toen de agenten met een snelheid van 170 kilometer per uur achter hem aanreden, reed de man nog steeds op hen uit. Ter hoogte van Aldtsjerk kreeg de man een stopteken, waarna het rijbewijs van deze beginnende bestuurder werd ingevorderd.

Leeuwarden: man veroorzaakt drie aanrijdingen en rijdt door
De politie heeft vrijdagavond een 26-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van drie keer verlaten plaats ongeval. De man reed eerst met zijn auto op de kruising van de Ossenkop met het Zwitserswaltje een 29-jarige fietser, woonplaats onbekend, van achter aan. De fietser kwam pijnlijk ten val en de fiets werd vernield, maar de man reed door. Even verderop reed de man tegen een geparkeerde auto aan en in de richting van de Schrans reed hij tegen een paaltje aan. Op de Heliconweg heeft de verdachte zijn auto tot stilstand gebracht. Omstanders hebben zijn sleutels uit het contact gehaald zodat de man niet verder kon. De Leeuwarder is aangehouden en meegenomen naar het bureau voor een bloedproef omdat het vermoeden bestond dat man onder invloed van verdovende middelen was.

Leeuwarden: politie houdt verdachten aan voor bezit vuurwapen
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Hollanderdijk drie mannen aangehouden op verdenking van bezit van een vuurwapen. Op de Voorstreek werden surveillerende agenten door een getuige getipt dat op de Weaze een auto stond, van waaruit één van de passagiers iemand met een vuurwapen bedreigd had. Toen de agenten de genoemde auto op de Weaze naderde, reed deze richting het Zaailand weg. Op de Hollanderdijk bracht de chauffeur de wagen weer tot stilstand, waarna de politie de drie inzittende kon aanhouden. De drie mannen van 18, 20 en 41 uit Leeuwarden, zijn voor nader onderzoek ingesloten. Bij onderzoek van de auto werd het genoemde vuurwapen gevonden. Het vuurwapen en de auto zijn in beslag genomen.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en -nacht weer door de hele provincie gecontroleerd op alcohol. Negen bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. In twee gevallen was zoveel gedronken dat naast een rijverbod en een proces-verbaal ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen (achtereenvolgens tijd en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

· Vrijdag 23:55 uur, Stadsrondweg-zuid in Sneek, 24-jarige bromfietser uit Sneek, 620 ug/l, de verdachte reed slingerend over de weg. Op het moment dat de bestuurder de politiewagen zag, ging hij ervandoor, maar kwam ten val in het gras naast het fietspad. Bestuurder wist weer op te staan en vervolgde slingerend zijn weg. Tijdens de achtervolging kwam de man nog een paar keer ten val, waarbij hij uiteindelijk aangehouden kon worden en meegenomen naar het bureau.

· Zaterdag 03:21uur, De Buorren in Lippenhuizen, 30-jarige bestuurder van een personenauto uit Lippenhuizen, 590 ug/l, de bestuurder viel op omdat hij de surveillerende agenten verblindde met zijn groot licht. Bij het zien van de politieauto vermeerderde hij zijn snelheid tot ver boven de toegestane snelheid, doofde zijn lichten en negeerde het stopteken. Uiteindelijk kon de man staande worden gehouden.112Fryslan