Politieberichten van zaterdag 6 augustus

Diefstal boot

LEMMER – De politie heeft een onderzoek ingesteld na de diefstal van een vaartuig. Tussen woensdagavond 3 augustus en donderdagavond 4 augustus is een Spitfire motorboot die was gelegen aan de Plattedijk, ten noorden van de Prinses Margrietsluis, gestolen. De boot en de 6pk Johnson buitenboordmotor lagen onder een afdekzeil. Het bootje was donkerblauw en de achterkant van de zijkant was zwart. Het gaat om een oud bootje. De 23-jarige eigenaar uit Lemmer heeft aangifte gedaan.

Brommobielbestuurder pleegt verzet bij aanhouding

DOKKUM – De politie heeft vrijdagochtend een 23-jarige man uit Twijzel aangehouden. Getuigen hadden rond 09.00 uur de melding gemaakt dat de man in zijn brommobiel, vermoedelijk onder invloed van alcohol, tussen Damwoude en Dokkum reed. Op de Murmerwoudsterweg traceerden agenten het voertuig. Hierin zaten twee inzittenden. De bestuurder voldeed aan het stopteken. De 23-jarige kon geen rijbewijs overhandigen. Agenten zagen dat in de auto een geopend flesje bier lag en onder de passagiersstoel een kratje bier stond. Hierop werd de bestuurder aangehouden en verzocht uit het voertuig te stappen. Hieraan voldeed hij niet. Meerdere malen werd hem gevorderd mee te werken. Agenten haalden hem vervolgens uit de auto en legden hem op de grond waarna hij geboeid kon worden. Tijdens het boeien schopte hij meerdere malen in de richting van de agenten. Uiteindelijk kon de bestuurder in de politieauto worden gezet waarna hij werd overgebracht naar het bureau. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Na verhoor werd hij vrijdagmiddag heengezonden. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, het rijden zonder rijbewijs en het plegen van verzet bij de aanhouding.

Bromfietsers ten val

BERLIKUM – De politie heeft vrijdagmiddag een eenzijdig verkeersongeval afgehandeld. Rond 17.00 uur reed een 36-jarige scooterrijder uit Snakkerburen met zijn 20-jarige bijrijder uit Berlikum op de Bitgummerdyk in de richting van de Hofleane. In de bocht van de Hofleane klapte vermoedelijk de standaard van de brommer uit. De bestuurder raakte hierdoor een betonnen paal en verloor de macht over het stuur. Beide mannen kwamen ten val. De 36-jarige bestuurder is met letsel aan zijn been en borst per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Zijn bijrijder is met rugklachten naar hetzelfde ziekenhuis overgebracht.

Auto over de kop

SNEEK – De politie heeft vrijdagavond een eenzijdig verkeersongeval op de Stadsrondweg afgehandeld. Een 61-jarige automobilist uit Scharnegoutum was met zijn auto op de kop in de sloot terechtgekomen. Door toegesnelde omstanders werd het slachtoffer boven water gehouden. Zij kregen hulp van scooters van de waterpolitie die snel ter plaatse waren. Ook ambulance en brandweer werden gealarmeerd. Samen met de omstanders konden politieagenten de man uit het voertuig halen. Agenten constateerden dat de man rook naar inwendig gebruik van alcohol. Tevens troffen zij in de auto blikjes bier en een fles drank aan. De man werd voor controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Daar werd hem gevraagd mee te werken aan een bloedproef. Dit weigerde hij. Ook na het vorderen tot medewerking aan de bloedproef wilde de 61-jarige niet meewerken. Hierop is zijn rijbewijs ingevorderd.

Rijtuigen weggenomen

WOLVEGA – De politie heeft een onderzoek ingesteld na een inbraak in de nacht van vrijdag op zaterdag bij een bedrijf aan Heirweg. Na het forceren van het toegangshek en de staldeuren werden uit het pand twee sulky’s (rijtuigen) en tuingereedschap weggenomen. Een 42-jarige man uit Wolvega heeft namens het bedrijf aangifte gedaan. De politie komt graag in contact met getuigen die bijzonderheden hebben gezien of meer informatie hebben. Dit kan via het telefoonnummer 0900-8844. Ook kan men contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem viatelefoonnummer 0800 – 7000.

Overtreding van verbod

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag en in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mannen aangehouden voor het niet voldoen aan bevel/vordering. Rond 16.40 uur werd een 43-jarige Leeuwarder op het Blokhuisplein aangehouden voor het overtreden van een aan hem opgelegd omgevingsverbod. In de nacht daarop zagen agenten op de Berlikumermarkt een 28-jarige Leeuwarder staan. Bij de agenten was bekend dat de man een gebiedsverbod had. Ook hij werd overgebracht naar het politiebureau. Beide mannen zijn na verhoor weer heengezonden. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Brand in garage

TZUMMARUM – De politie stelt een onderzoek in na een brand die vrijdagavond plaatsvond nabij een woning aan de Evert Sybesmastrjitte. Door onbekende oorzaak was in een garage achter de woning brand ontstaan. De brandweer kon het geheel snel blussen. In de schuur waren onder andere kampeer- en duikspullen opgeslagen. Door de brandweer is direct een persluchtfles uit de garage gehaald om ontploffing te voorkomen. De technische recherche stelt een sporenonderzoek in..

Vernieling en mishandeling

NES (AMELAND) – De politie heeft tijdens het Roggefeest toezicht gehouden. Daarbij was sprake van een gezellige drukte en goede sfeer. Er werden drie personen aangehouden. Een 19-jarige man uit Leunen voor een mishandeling in een uitgaansgelegenheid op de Molenweg en een 19-jarige man uit Venray voor mishandeling in een uitgaansgelegenheid op de Reeweg. Beide mannen werden na verhoor heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. In de vroege zaterdagochtend werd een raam van een bushokje vernield. Agenten gingen op aanwijzing van een getuige ter plaatse en troffen een groepje jongeren aan. Uiteindelijk bleek een 19-jarige jongen uit Leeuwarden het raam te hebben vernield. Hij is aangehouden en zal op het politiebureau worden verhoord.

Mishandeling agent

VLIELAND – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 17-jarige jongen uit Amsterdam aangehouden op verdenking openlijke geweldpleging tegen personen. De 17-jarige jongen, in het gezelschap van nog twee mannen, viel op bij surveillerende agenten. Regelmatig veroorzaakt uitgaanspubliek in een steeg grenzen aan de Dorpsstraat. Ook deze jongeren maakten zich daar schuldig aan. Zij schreeuwden luid. De agenten sommeerden het drietal de steeg te verlaten. Het schreeuwen bleef doorgaan waarop de agenten een bekeuring wilden uitschrijven voor het verstoren van de openbare orde. Tijdens het uitschrijven van de bekeuring aan de 17-jarige gedroeg de verdachte zich verbaal zeer vervelend en weigerde mee te werken aan het geven van adresgegevens. De andere twee mannen bemoeiden zich met de situatie maar konden op afstand worden gehouden. De Amsterdammer hield niet op met zijn vervelende gedrag en pakte de agent bij de keel. De andere twee mannen wilden naar hun 17-jarige vriend toe. Dit kon worden voorkomen door de andere agent en toegesneld beveiligingspersoneel. Opnieuw probeerde de 17-jarige de agent bij de keel te grijpen. Het lukte om de man vervolgens te boeien en aan te houden voor mishandeling van een ambtenaar in functie. Andere politie-eenheden werden gewaarschuwd en hebben de andere twee mannen uit de buurt van de verdachte kunnen houden. De Amsterdammer is op het politiebureau voor nader onderzoek ingesloten.

Beroving van ketting

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond op het Reigerplein. Een 36-jarige inwoner van Leeuwarden wilde een uitgaansgelegenheid binnenstappen en werd zonder reden geschopt en geslagen door een groep personen die het pand verliet. Daarbij werd een gouden ketting van de nek van de Leeuwarder getrokken. Hij heeft aangifte gedaan.

Alcoholcontroles op het water en de weg

FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag in de gehele provincie op het rijden en varen onder invloed van alcohol gecontroleerd.

Controles op schippers

SNEEK – Tijdens de eerste dag van de Sneekweek hebben de politie Fryslân en de waterpolitie van het KLPD (Korps Landelijke Politie Diensten) gezamenlijk een alcoholcontrole op het water uitgevoerd. Daarbij werden 92 blaastesten afgenomen. Twee schippers, waaronder een 17-jarige jongen uit Den Haag, kregen proces-verbaal. Dit omdat de uitslag van de ademanalyse 400 ug/l en 500 ug/l betrof. Ten tijde van de controle werd ook gelet op andere overtredingen. Tien bekeuringen werden uitgeschreven voor snelvaren, geluidsoverlast en het ontbreken van vaarbewijs en zwemvesten. Agenten assisteerden bij de hulpverlening van een mevrouw die tussen de wal en een schip was gevallen. Met ernstig beenletsel is zij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Controles op de weg

LEMMER – De politie heeft tijdens een alcoholcontrole op de Plattedijk en de Sluisweg 236 personen laten blazen. Zes bestuurders gingen mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. De uitslagen betroffen 95 ug/l voor een beginnend bestuurder en tussen de 295 ug/l en 365 ug/l voor de overige 5 bestuurders. Zij kregen een rijverbod en tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd

FRYSLAN – Ook op andere plaatsen in de provincie werden weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in vijf gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden).# 20.25 uur, Buorren in Goutum, 59-jarige inwoonster van Leeuwarden, 755 ug/l, bestuurster had een aanrijding met een geparkeerde auto veroorzaakt en reed daarna weg.

# 00.40 uur, Voorstreek in Leeuwarden, 21-jarige man uit Leeuwarden, 540 ug/l, betrof een beginnend bestuurder.

# 02.00 uur, Ids Wiersmastrjitte in Brantgum, een 37-jarige man uit Holwerd, 685 ug/l.

# 06.40 uur, Ljouwerterdyk in Marrum, een 40-jarige man uit Holwerd, 890 ug/l, de man had in Leeuwarden van agenten eerder die nacht een rijverbod opgelegd gekregen. Vervolgens was hij toch gaan rijden. Meerdere eenheden keken uit naar het voertuig. Net na Hallum traceerden agenten de verdachte die met hoge snelheid reed en meerdere voertuigen inhaalde. Ter hoogte van Marrum kon de man staande worden gehouden. De 40-jarige kon geen rijbewijs overhandigen. Tegen hem wordt dan ook proces-verbaal opgemaakt voor het rijden tijdens een rijverbod, het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs.

112Fryslan