Fryslân, 05-09-2009 • Politieberichten van vrijdag 4 september 07.00 uur tot zaterdag 5 september 11.00 uur

Dokkum: automobilist raakt tweede punt van rijbewijs kwijt
De politie heeft donderdagavond op de Pier Prinslaan een 20-jarige beginnende bestuurder uit Damwâld een bekeuring gegeven. Bij de politie waren klachten van ondernemers binnengekomen over straatracen op de Pier Prinslaan en omliggende straten. Tijdens een controle zag een agent een auto snel op zich afkomen rijden. De snelheid werd gemeten en de 20-jarige bestuurder reed op dat moment 90 kilometer per uur. Op de Pier Prinslaan is 50 kilometer per uur toegestaan. Na een stopteken volgde er een goed gesprek. De 20-jarige kreeg een bekeuring en hij raakte een punt van zijn rijbewijs kwijt. Dit was zijn tweede punt dat hij kwijt raakte. Eind februari was de bestuurder ook al eerder bekeurd voor een snelheidsovertreding. Wanneer de 20-jarige nog een punt verliest, zal hij opnieuw rijexamen moeten doen.

Harlingen: politie zoekt getuigen na verlaten plaats aanrijding
De politie onderzoekt een aanrijding die zaterdag 29 augustus om 02.45 uur plaatsvond in de Hoogstraat. De verdachte kwam in zijn auto met hoge snelheid via de Noorderhaven de Hoogstraat inrijden. Toen de bestuurder de bocht niet meer kon halen, reed hij over het trottoir, ramde een verkeersbord en raakte een tegemoetkomende auto die bestuurd werd door een 66-jarige inwoner van Harlingen. De auto die is doorgereden, is vermoedelijk van het merk Honda, type CRX, Sedan en paarsblauw van kleur. Vermoedelijk heeft de auto een ‘targa dak’ en schade aan de rechter koplamp. Getuigen kunnen zich bij de politie melden via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Oostrum: politie zoekt getuigen van aanrijding twee fietsers
De politie zoekt getuigen van een aanrijding tusssen twee fietsers die vrijdagmorgen omstreeks 10.15 uur plaatsvond op de Tichelwei. Daarbij kwam een 12-jarig meisje, een inwoonster van Oostrum ten val waarbij zij schade aan haar gebit opliep. De dader fietste vervolgens lachend door. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien hebben. Zij kunnen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer zij anoniem wensen te blijven, dan kunnen zij bellen met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Oldeberkoop: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan het Schuinpad. De inbraak is vermoedelijk in de nacht van donderdag op vrijdag gepleegd. De daders kwamen het pand binnen door een raam open te breken. Uit het bedrijf werd een geldbedrag weggenomen. De eigenaar, een 57-jarige inwoner van Oldeberkoop deed aangifte.

Sneek: man steelt flessen wijn
De politie heeft vrijdagmiddag een 38-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige zag dat de man uit een tuin aan Emmastraat enkele flessen wijn en etenswaren had weggenomen. Hierop werd de politie gealarmeerd. Op basis van het signalement werd de verdachte op de Lemmerweg aangetroffen. Hier probeerde hij een fles te ontkurken door meerdere malen met de fles op een betonnen paal te slaan. De Sneker werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau om voor nader onderzoek te worden ingesloten. De gestolen waren konden worden teruggegeven aan de eigenaar.

Wolvega: politie houdt verkeerscontrole
De politie heeft vrijdagmiddag een verkeerscontrole op de Heerenveenseweg gehouden. Tijdens deze controle hadden 9 bestuurders geen autogordel om. Twee bestuurders hielden hun mobiele telefoon vast tijdens het rijden. Daarnaast werden bekeuringen gegeven voor het niet dragen van een helm, geen rijbewijs voor de vereiste categorie BE en een overschrijding van de maximum snelheid. Een 56-jarige man uit Wolvega was een van de bestuurders die geen autogordel droeg. Dit werd gezien door de agenten waarna een stopteken volgde. Dit negeerde hij. Enkele straten verderop konden de agenten hem staande houden. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol was werd een blaastest afgenomen. Op het politiebureau blies hij bij de ademanalyse 300 ug/l. Goed voor een rijverbod van 2 uren. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: eenzijdig ongeval
De politie heeft vrijdagmiddag een eenzijdig ongeval op de Pasteurweg afgehandeld. Een 62-jarige vrouw uit Leeuwarden was, door nog onbekende reden, tegen een stilstaand busje aangefietst. Daarbij was zij ten val gekomen. Met rugklachten is zij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Midsland: fietsster onderuit
De politie heeft vrijdagmiddag een eenzijdig ongeval afgehandeld. Een 75-jarige vrouw uit Joure fietste met haar echtgenoot op de Heereweg toen zij plotseling een tas verloor. Om te kijken wat er aan de hand was remde de fietsster. Vermoedelijk remde zij te hard waardoor haar voorwiel blokkeerde en de vrouw met een val op het wegdek terechtkwam. Hierbij liep zij ernstig knieletsel op en is per traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor poging diefstal en mishandeling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 19-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van diefstal en mishandeling. Een groepje jongeren zag dat de verdachte probeerde op de Stationsweg een bromfiets te stelen. De politie werd gealarmeerd. Ter plaatse bleek dat de verdachte zich ook schuldig had gemaakt aan mishandeling van één van de melders. Hiervoor werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Het 19-jarige slachtoffer uit Drachten heeft aangifte gedaan. Ook had de verdachte een vlag, vermoedelijk afkomstig van een tankstation, had weggenomen. Deze is in beslag genomen.

Drogeham: politie houdt verdachten aan met inbrekerswerktuig en harddrugs
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige man uit Kootstertille en een 21-jarige man uit Opende aangehouden op het in bezit zijn van harddrugs en het vervoeren van inbrekerswerktuig. De twee hielden zich nabij hun voertuig op, in de bossage op de ventweg naast de N-369. Surveillerende agenten besloten een controle uit te voeren. In de auto werd inbrekerswerktuig aangetroffen. Bij de fouillering van beide mannen werd een hoeveelheid, vermoedelijk cocaïne, aangetroffen. De voorwerpen, het voertuig en de drugs zijn in beslag genomen. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in zes processen-verbalen en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]02.34 uur, Westersingel in Leeuwarden, 31-jarige man uit Leeuwarden, 475 ug/l; de man vloog op de Westersingel uit de bocht en botste op een lantaarnpaal. Vervolgens stapte hij uit de auto en liep naar de woning van de eigenaresse van de auto. De eigenaresse belde vervolgens de politie. De bestuurder reed niet alleen onder invloed van alcohol maar was ook niet in het bezit van een rijbewijs. Tevens heeft hij een plaats van een ongeval verlaten. Hiervoor is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.[/li][/ul]
[ul][li]05.05 uur, Hettingawei in Hommerts, 23-jarige man uit Hommerts, 615 ug/l.[/li][/ul]

Drachten: politie houdt alcoholcontrole
De politie heeft vrijdagavond een alcoholcontrole op De Lauwers gehouden. In totaal werden 283 blaastesten afgenomen. Tegen drie bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt omdat zij onder invloed van alcohol reden. De ademanalyses van deze bestuurders hadden als resultaat; 480 ug/l bij een automobilist en bij een bromfietser 475 ug/l. Allen kregen een rijverbod van vier uren. Bij een 28-jarige automobilist uit Drachten werd een blaastest afgenomen. Omdat hij had gedronken werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Een 51-jarige man uit Drachten en een 24-jarige man plaatsgenoot meldden zich vervolgens aan het bureau om verhaal te halen waarom deze bestuurder op het politiebureau was. De mannen gedroegen zich daarbij vervelend en probeerden de schuifdeuren van het bureau open te krijgen. De aanwezige agenten verzochten de beide heren weg te gaan. Hier voldeden zijn niet aan. Daarop zijn ze aangehouden op verdenking van baldadigheid en lokaalvredebreuk. Zij zijn ingesloten. De 28-jarige bestuurder kon weer naar huis. Hij blies 170 ug/l.
Verder werd er, tijdens de controle, een keer een bekeuring uitgeschreven voor het ontbreken van fietsverlichting en twee keer voor het niet vast hebben van de kinband van de helm.

112Fryslan