Politieberichten van zaterdag 5 maart.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
SCHARSTERBRUG – De politie heeft vrijdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige man uit Broek op Langedijk. Op de A7, in de richting van Sneek, passeerde de man een snelheidscontrole met 182 kilometer per uur. De maximum toegestane snelheid is hier 120 kilometer per uur. De bestuurder werd in Sneek staande gehouden waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Bromfietscontroles
BOSLWARD / DRACHTEN – De politie heeft vrijdagochtend tussen 07.00 en 09.00 uur op de Hichtumerweg in Bolsward een bromfietscontrole gehouden. Met behulp van de rollenbank werden 6 bromfietsers gecontroleerd op de constructiesnelheid. Daarbij kregen 5 bestuurders een bekeuring omdat hun constructiesnelheid te hoog was. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 70 kilometer per uur. Eén bestuurder, een 16-jarige jongen uit Makkum, probeerde de controle te ontlopen door er vandoor te gaan. Op zijn vluchtpoging via het Trekpad bracht hij door zijn rijgedrag meerdere fietsers in gevaar. Door een agent werd hij al snel in de kraag gevat. Hierdoor kreeg hij niet alleen een bon voor een te hoge constructiesnelheid maar ook voor gevaarlijk rijgedrag. Op hetzelfde tijdstip werd een bromfietscontrole op de Berglaan in Drachten gehouden. Alle bromfietsers, voornamelijk schoolgaande jeugd, hadden de zaken voor elkaar. De rijbewijzen en verzekeringspapieren waren allemaal in orde. Er werden hier geen overtredingen van de constructiesnelheid geconstateerd.

In bezit van harddrugs
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagochtend een 23-jarige man en een 20-jarige man, beide uit Leeuwarden, aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. De verdachten werden gesignaleerd bij een supermarkt op de Emmakade en maakten daar contact met bij de surveillerende agenten bekende junks. Omdat de agenten vermoedden dat er drugsverkoop plaatsvond, werden de verdachten aangehouden. Bij de fouillering van de 23-jarige werd 1 gram cocaïne aangetroffen. De 20-jarige had een paar bolletjes bij zich. Wat er in de bolletjes zit wordt nog onderzocht. De verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

In bezit van harddrugs
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagochtend een 23-jarige man en een 20-jarige man, beide uit Leeuwarden, aangehouden op het bezit van harddrugs. De verdachten werden gesignaleerd bij een supermarkt op de Emmakade en maakten daar contact met bij de surveillerende agenten bekende junks. Omdat de agenten vermoedden dat er drugsverkoop plaatsvond, werden de verdachten aangehouden. Bij de fouillering van de 23-jarige werd 1 gram cocaïne aangetroffen. De 20-jarige had een paar bolletjes bij zich. Wat er in de bolletjes zit wordt nog onderzocht. De verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Zakkenrolsters aangehouden dankzij Burgernet
SNEEK – De politie heeft dankzij Burgernet drie personen (gegevens niet bekend) op verdenking van zakkenrollerij aangehouden. Aan het begin van de vrijdagmiddag hadden drie vrouwen in een supermarkt aan het Normandiaplein een 80-jarige inwoonster van Sneek afgeleid waarna zij kans zagen geld uit haar portemonnee weg te nemen. De politie werd gealarmeerd waarna de Meldkamer Fryslân een Burgernetactie opstartte. Daarbij keken 699 deelnemers uit naar de vrouwen. Dankzij de oplettendheid van Burgernetdeelnemers en politieagenten die ook de melding hadden doorgekregen konden de drie vrouwen aangehouden worden en zijn zij voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Helers aangehouden na Burgernetactie
DRACHTEN – De politie heeft dankzij Burgernet een 23-jarige man uit Drachten, een 36-jarige vrouw uit Ureterp en een 25-jarige man, eveneens uit Ureterp, aangehouden op verdenking van heling. Rond 15.45 uur kreeg de politie de melding dat bij een 64-jarige man op de Fluessen een viool was aangeboden. Deze viool bleek gestolen te zijn en werd de 64-jarige te koop aangeboden. De man vertrouwde het niet en alarmeerde de politie via 1-1-2. Hij gaf daarbij een signalement van de personen en het voertuig waarin zij reden door. 31 Burgernetdeelnemers keken uit naar het voertuig. Dankzij reacties kon de politie op de Weibuorren nabij Ureterp het voertuig en de inzittenden aanhouden. Voor nader onderzoek zijn zij op het politiebureau ingesloten.

Burgernet voor politiemedewerkers
Deze Burgernetactie werd uitgezet in het Burgernetwerk voor politiemedewerkers. Burgernet voor dienders werkt bijna hetzelfde als het reguliere Burgernet. Als er een misdrijf op heterdaad wordt ontdekt en er is een goed signalement van de dader of een vluchtauto, dan krijgen de deelnemers in de omgeving een spraakbericht van een centralist van de Meldkamer Fryslân op hun telefoon. Ze worden dan gevraagd om uit te kijken naar de persoon of het voertuig en te bellen als ze wat zien. Toch is er één verschil tussen Burgernet en Burgernet voor politiemensen. In regulier Burgernet worden de deelnemers aan de actie geselecteerd aan de hand van het door henzelf opgegeven woon- of werkadres. Bij de politieversie worden de te alarmeren deelnemers door de Meldkamer Fryslân geselecteerd aan de hand van hun geografische positie.

In bezit van inbrekerswerktuig
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 51-jarige man uit Oosterwolde en een 22-jarige man uit Donkerbroek aangehouden op verdenking van diefstal/inbraak. Rond 03.07 uur kreeg de politie de melding dat beveilingspersoneel een auto met aanhangwagen op de Amperelaan had zien staan. Gezien het tijdstip en het vermoeden dat het mogelijk om een inbraak ging alarmeerden de beveiligingsmedewerkers de politie en hielden zij de auto in de gaten. Daarbij werd gezien dat de twee verdachten kwamen aanlopen en in de auto instapten. De gealarmeerde agenten troffen het voertuig met de inzittenden nog op dezelfde locatie aan en voerden een controle uit. Daarbij werd in het voertuig inbrekerswerktuig, waaronder een breekijzer, aangetroffen. De mannen werden aangehouden en voor nader onderzoek op het politiebureau ingesloten. Of er sprake is van inbraak en/of diefstal en de betrokkenheid van deze verdachten daarin wordt onderzocht.

Mogelijk brandstichting
ZWAGERBOSCH – De politie stelt een onderzoek in naar een brand die in de nacht vrijdag op zaterdag ontstond in een pand aan de Boskwei. De gealarmeerde brandweer had de brand snel onder controle waarbij de schade beperkt bleef tot de voorzijde van het leegstaande pand. Ter plaatse werd een sporenonderzoek ingesteld waarbij een jerrycan werd aangetroffen. Mogelijk is de brand aangestoken. De eigenaar van het pand is inmiddels in kennis gesteld.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse locaties in de provincie bestuurders gecontroleerd op het rijden onder invloed.

Alcoholcontrole in Smallingerland en Opsterland, Sneek en Harlingen/Franeker en omstreken

[bullets]In de gemeentes Smallingerland en Opsterland werd een alcoholcontrole gehouden op locaties nabij diverse uitgaansgelegenheden. In totaal werden 78 blaastesten afgenomen waarbij twee proces-verbalen werden opgemaakt vanwege de uitslag van de ademanalyse van 250 ug/l en 350 ug/l. Naast de controle op alcohol kregen twee fietsers een bekeuring voor het fietsen zonder verlichting en één automobilist voor het niet dragen van de autogordel.
Op de Lemmerweg en de Leeuwarderweg in Sneek werd eveneens vrijdagavond een alcoholcontrole gehouden. 263 bestuurders ondergingen een blaastest. Geen van hen had een te hoge score.
Tijdens een alcoholcontrole in het gebied Harlingen en Franeker werd rond 22.21 uur op de Burgemeester J. Dijkstraweg in Franeker het rijbewijs ingevorderd van een 36-jarige automobilist uit Harlingen. Het resultaat van de ademanalyse op het politiebureau bedroeg 845 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uren. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt. Enkele uren later, rond 02.13 uur werd op de Zuidwalweg in Harlingen een 67-jarige man uit Leeuwarden staande gehouden nadat hij een stopteken negeerde.Na een blaastest volgde op het politiebureau een ademananlyse. Vanwege de uitslag van 700 ug/l volgde de invordering van het rijbewijs. Er werd proces-verbaal opgemaakt, tevens voor het negeren van een stopteken. Tijdens deze alcoholcontrole ondergingen 475 bestuurders een blaastest en kregen tevens vier automobilisten proces-verbaal vanwege de uitslag van de ademanalyse die in bijna alle gevallen rond de 300 ug/l lag.
Zaterdagochtend, om 08.10 uur, controleerden agenten op de Jeltewei in Hommerts een 22-jarige man uit IJlst op het rijden onder invloed. Na de blaastest volgde een ademanalyse op het politiebureau. Gezien het resultaat van 420 ug/l en het feit dat het om een beginnend bestuurder ging werd zijn rijbewijs ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.[/bullets]

112Fryslan