Politieberichten van zaterdag 5 juni.

Inbraak in woning
MARSSUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in de woning aan de Uniastrjitte in de nacht van donderdag op vrijdag. Uit de woning werden een laptop, televisie, papieren en sieraden weggenomen. De 49-jarige bewoonster deed aangifte.

Hennepkwekerij opgerold
OUDESCHOOT – De politie heeft vrijdagavond een hennepkwekerij opgerold in een woning aan de Fahrenheitstraat. Naar aanleiding van diverse tips is de politie gisteren naar binnen gegaan. In de slaapkamers werd een in werking zijnde hennepkwekerij met 465 planten aangetroffen. Een 31-jarige man uit Den Haag werd aangehouden. De planten en kwekerij zijn vernietigd.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging van omgeving en voor de veiligheid van de omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand zonder reguliere baan veel geld uitgeeft, mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen. In het Wetboek van Strafrecht staat namelijk dat iemand schuldig is aan witwassen als zijn geld of goed uit ‘enig misdrijf’ afkomstig is.

Man aangehouden na vernielingen
HARLINGEN – De politie heeft vrijdagavond in de Nicolaas Bauerstraat een 27-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Nadat een melding binnen gekomen was dat een man in die straat ruzie aan het zoeken was, gingen agenten ter plaatse. Een getuige vertelde dat hij ruzie met de verdachte had en dat de verdachte over zijn auto gelopen had. De auto was hierdoor beschadigd. De verdachte kon in een woning in de straat aangehouden worden. Hij werd overgebracht naar het bureau, waar bleek dat de man nog een straf van 41 dagen op had staan.

A7 gestremd door ongeval
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond op de A7 een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij de rijbaan enige tijd geheel afgesloten werd. Niemand raakte bij het ongeval gewond. Een 44-jarige man uit Groningen reed in zijn busje op de A7 vanaf het klaverblad richting Friesche Palen. Hij zag te laat dat de automobilist voor hem langzamer reed en probeerde naar links uit te wijken. Hierbij verloor hij de macht over het stuur. De bus kwam via de middenberm en de rechter vangrail op zijn kant op de rijbaan tot stilstand. Agenten vermoeden dat de man gedronken had, maar de man weigerde een blaastest. Hierop werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van twaalf uur.

Schipper met drank
LEMMER – De politie heeft vrijdagavond in de Zijlroede een 49-jarige schipper uit Lemmer een vaarverbod van tien uur opgelegd. Na klachten dat de schipper zich onbehoorlijk gedroeg, begeleidde agenten samen met de havendienst de man naar de wal. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had, werd hij naar het bureau overgebracht voor een ademanalyse. Hier blies hij 960 ug/l.

Man aangehouden na diefstal wielen
HEERENVEEN/GROU – De politie heeft vrijdagavond aan de Badweg in Heerenveen een 51-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van diefstal. Getuigen zagen dat de man op de carpoolplaats aan de stationsweg in Grou de wielen onder een auto vandaan aan het halen was. Zij noteerden het kenteken van de auto waarin de wielen geladen werden en gaven dit door aan de politie. Hierdoor stonden agenten de verdachte al op te wachten bij zijn woning en kon hij meteen aangehouden worden. Naast de wielen lagen nog andere auto-onderdelen in zijn kofferbak. De man is overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek ingesloten. Een 64-jarige man uit Grou deed aangifte.

Twee mannen aangehouden bij vechtpartij
SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mannen aangehouden bij een vechtpartij op de parkeerplaats aan de Prins Hendrikkade. Na een melding dat op de parkeerplaats gevochten werd, troffen agenten daar een groep van ongeveer dertig personen aan. Ongeveer tien hiervan waren aan het vechten. Met behulp van een diensthond probeerden agenten de groep uit elkaar te halen. Een 19-jarige man uit Sneek werd hierbij aangehouden omdat hij meerdere vorderingen om de parkeerplaats te verlaten negeerde. Een 27-jarige plaatsgenoot werd aangehouden op verdenking van mishandeling. Agenten zagen dat de verdachte een schop tegen het hoofd van een man gaf die op de grond lag. Het 48-jarige slachtoffer uit Sneek werd per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd. De oorzaak van de vechtpartij is niet bekend.

Rijbewijs ingevorderd
HARLINGEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs ingevorderd van een 30-jarige vrouw uit Midlum. De vrouw reed op de Grote Bredeplaats toen agenten haar voor controle een stopteken gaven. Het vermoeden bestond dat de vrouw gedronken had en ze werd overgebracht naar het bureau voor aan ademanalyse. Hier blies zij 610 ug/l. Goed voor de invordering en een rijverbod van zes uur. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan