Politieberichten van zaterdag 5 februari.

Inbraak in winkel
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel in de Bilgaardpassage. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de winkel werden twee grote kazen gestolen. Surveillerende agenten zagen later die nacht in Bilgaard een auto staan met daarin vier mannen. Bij het zien van de agenten gingen de vier er hard rennend vandoor. In de kofferbak lagen twee kazen. De agenten wisten toen nog niet dat er was ingebroken in de winkel. Omdat de agenten het niet vertrouwden werd besloten om te posten bij de auto. Niet veel later verschenen de vier mannen weer. De twee kazen werden uit de auto gehaald en naar een woning gebracht. Daar werden de mannen, allemaal afkomstig uit Roemenië, aangesproken. Omdat ze geen goede verklaring konden geven over de kazen werden die in beslag genomen. Verder noteerden de agenten alle gegevens van de mannen. Pas in de loop van vrijdagochtend kwam het bericht dat in een winkel in de Bilgaardpassage was ingebroken. Een 48-jarige inwoonster van Leeuwarden deed namens het gedupeerde winkelbedrijf aangifte. De politie gaat de vier mannen alsnog proberen aan te houden.

Auto in sloot
OUDESCHOOT – De politie heeft vrijdagmorgen rond 07.30 uur op de Annebuorren een ongeval afgehandeld waarbij een 53-jarige man uit Heerenveen en een 46-jarige vrouw uit Katlijk gewond raakten. De man reed vanaf de carpoolplaats de weg op en kwam daarbij in botsing met een 39-jarige automobilist uit Wergea die vanaf de afrit vanuit de richting Leeuwarden kwam rijden. Door de klap kwam de auto van de 53-jarige in de sloot terecht en de auto van de 39-jarige tegen een lantaarnpaal tot stilstand. De 53-jarige en zijn 46-jarige passagier werden met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. De vrouw mocht na controle het ziekenhuis weer verlaten.

Fietsendief aangehouden
SNEEK – De politie heeft vrijdagmorgen rond 11.00 uur op het station een 29-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Een agente zag in haar vrije tijd de man op de Meeuwenlaan op een vrij nieuwe damesfiets fietsen. Aangezien de verdachte een bekende van de politie was, attendeerde zij haar collega’s hierop. Op het station kon de verdachte aangehouden worden voor hij in de trein naar Leeuwarden vertrok. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten op het bureau. Aan de hand van de sticker van de rijwielhandelaar op de fiets kon de rechtmatige eigenaar gevonden worden. De fiets bleek de nacht ervoor uit een schuurtje aan de P.S. Gerbrandylaan weggenomen te zijn.

Aanhoudingen na tanken zonder te betalen
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag rond 12.30 uur op het Zuiderplein een 19-jarige man uit Leeuwarden en een 25-jarige man uit Rotterdam aangehouden op verdenking van het tanken zonder te betalen. De mannen hadden eerder die ochtend bij een tankstation op het Haskeruitgang in Heerenveen getankt. De betaling met een creditcard mislukte en vervolgens gingen de twee er met de auto vandoor. Een medewerker van het tankstation waarschuwde vervolgens via 1-1-2 de politie. Hij gaf een goede omschrijving van de auto en het kenteken. Diverse agenten in de provincie keken uit naar de auto. Surveillerende agenten zagen de betreffende auto vervolgens op de Schrans in Leeuwarden rijden. Na een stopteken op het Zuiderplein werd het duo aangehouden. De auto werd in beslag genomen. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd
CORNWERD – De politie heeft vrijdagmiddag om 14.13 uur op de A7 het rijbewijs ingevorderd van een 47-jarige man uit Amsterdam. Agenten zagen de man twee auto’s rechts inhalen, waarbij hij met een snelheid van 169 kilometer per uur reed waar 120 kilometer toegestaan is. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Politie zoekt informatie over geschaad schrikhek
MUNEIN – De politie is naar aanleiding van het verkeersongeval dat dinsdag 1 februari rond 20.00 uur op de splitsing van de Ottemaweg/ Halligenweg plaatsvond, op zoek naar meer informatie over een schrikhek dat op die splitsing staat. In de eerste instantie werd aangenomen dat de 27-jarige automobilist uit Hurdegaryp die bij het ongeval gewond raakte, tegen het rood/wit geblokte hek gereden was. Uit onderzoek blijkt echter dat het hek al eerder beschadigd geraakt moet zijn. De politie komt graag in contact met getuigen die meer duidelijkheid kunnen geven wanneer dit gebeurd is of wie dit gedaan heeft. Heeft u informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
KOLLUMERPOMP – De politie heeft vrijdagmiddag rond 14.00 uur op de Kwelderweg het rijbewijs ingevorderd van een 61-jarige man uit Winsum. De man reed met een snelheid van 147 kilometer per uur waar 80 kilometer toegestaan is. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Vrachtwagen ramt gevel
TERNAARD – De politie heeft vrijdagavond rond 19.45 uur op de Oranjebuorren een ongeval afgehandeld waarbij een 47-jarige vrachtwagenchauffeur uit Segovia (Spanje) de gevel van een woning geramd had. De chauffeur gaf aan dat zijn navigatie hem de straat in geleid had en hij zich te laat realiseerde dat hij er niet langs kon. Hij probeerde te keren, maar bij deze poging raakte hij een tuinhek en de gevel van een woning.

Man aangehouden na mishandeling medewerker stadstoezicht
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling van een medewerker van stadstoezicht. Rond 19.45 uur kwam een melding binnen dat in de Minnemastraat gevochten werd waarbij stadstoezicht betrokken was. Ter plaatste bleken de verdachten weggereden te zijn. De 46-jarige medewerker stadstoezicht uit Leeuwarden verklaarde dat hij en zijn collega aan een bestuurder en zijn bijrijder gevraagd hadden hun auto te verplaatsen om een bekeuring te voorkomen. Toen zij dit niet deden, schreef de man alsnog een bekeuring uit. Hierop werd de verdachte kwaad, begon te slaan en greep de man naar zijn keel. Daarna reden ze weg. De medewerker gaf de gegevens van de auto en een signalement van de mannen aan de agenten door. Niet veel later werd de auto geparkeerd op het Vliet aangetroffen, waarna deze in de gaten gehouden werd. Rond 20.45 kwam een man die aan het signalement van de chauffeur voldeed bij de surveillerende politieauto. Hij wist dat hij gezocht werd. De man werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten op het bureau.

Twee mannen met cocaïne aangehouden
FRANEKER – De politie heeft vrijdagavond rond 21.30 uur een 22-jarige man uit Franeker en een 26-jarige man uit Dronrijp op de Jan Piebengastraat aangehouden op verdenking van handel in harddrugs. Agenten zagen de 22-jarige man bij de andere verdachte in de auto stappen en wegrijden. Omdat ze zich verdacht gedroegen werd de auto staande gehouden. De mannen bleken in totaal bijna 13 gram cocaïne bij zich te hebben. Ze werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten. De cocaïne werd in beslag genomen.

N31 tijdelijk afgesloten
GOUTUM – De politie heeft vrijdagavond rond middernacht de N31 tijdelijk aan beide zijden afgesloten vanwege gevaar door stormschade. Bij een benzinestation waren spaanplaten op het dak losgeraakt en het gevaar bestond dat deze op de weg zouden waaien. Ook de bewoners aan de overzijde van de weg, waar de platen eventueel door het raam zouden kunnen waaien, werden gewaarschuwd. Nadat een bouwbedrijf was gekomen om de platen vast te zetten, werd de weg weer vrijgegeven.

Man aangehouden na mishandeling
BOELENSLAAN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 30-jarige man in zijn woning aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had zijn 28-jarige partner mishandeld en bedreigd. De vrouw was daarna door haar vader opgehaald en naar de woning van haar ouders in Kootstertille gegaan. Niet veel later stond de verdachte daar met zijn ouders voor de deur en wilde naar binnen. Hierbij vielen over en weer klappen. Uiteindelijk ging de man met zijn ouders terug naar Boelenslaan, waar hij door agenten aangehouden werd. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man tweemaal aangehouden met drank op
SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag tweemaal een 46-jarige man uit Uitwellingerga aangehouden omdat hij met drank op achter het stuur zat. De eerste keer werd hij rond 02.30 uur tijdens een controle op de Lorentzstraat staande gehouden. Hij blies 840 ug/l, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Zijn auto moest hij laten staan. De auto werd daarna tijdens de surveillance door agenten in de gaten gehouden. Rond 04.45 uur zagen zij het voertuig slingerend richting Oppenhuizen rijden. De chauffeur werd staande gehouden en het bleek dezelfde 46-jarige man te zijn. Hij werd aangehouden voor het rijden met een ingevorderd rijbewijs en overgebracht naar het bureau. Hier blies hij 600 ug/l en werd voor nader onderzoek ingesloten.

Getuigen houden man aan na vernieling
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmorgen rond 10.00 uur op de Hendrik van Deventerstraat een verdachte man van getuigen overgenomen die hem hadden aangehouden na het vernielen van een buitenspiegel van een auto. De twee getuigen belden daarna onmiddellijk de politie die de 19-jarige man uit Wergea overbrachten naar het bureau en voor nader onderzoek insloten. De verdachte gaf aan de schade te willen vergoeden.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook [url=http://www.112heterdaad.nl]www.112heterdaad.nl[/url]

112Fryslan