Politieberichten van vrijdag 4 december 07.00 uur t/m zaterdag 5 december 11.00 uur.

Marssum en Stiens: politie houdt snelheidscontrole
De politie heeft donderdag een onopvallende verkeerscontrole gehouden. Op de ochtend passeerden op de Ljouwerterdyk in Marssum 871 bestuurders. Daarbij overtraden 73 de maximum snelheid van 80 kilometer per uur. De snelste reed hier 119 kilometer per uur. Op de middag passeerden op de Wythusterwei in Stiens 639 bestuurders. De maximum snelheid betrof hier 50 kilometer per uur. De snelste overtreder reed 72 kilometer per uur. In totaal reden 39 bestuurders hier harder dan de maximum toegestane snelheid.

Leeuwarden: rustig verloop bij wedstrijd Cambuur – Go Ahead Eagles
De politie kijkt met tevredenheid terug op het verloop rondom de wedstrijd Cambuur tegen Go Ahead Eagles in Leeuwarden. Daarbij was het door een uitgevaardigd noodbevel van burgemeester Crone verboden voor Go Ahead supporters om zich naar Leeuwarden te begeven. Omdat er informatie aanwezig was dat Cambuur en Go Ahead Eagles aanhangers elkaar wilden opzoeken was de politie zowel in de stad als op mogelijke ontmoetingsplaatsen en bij de invalswegen van de provincie volop aanwezig. Aan het einde van de middag probeerden een grote groep Go Ahead Eagles aanhangers op het station van Deventer de trein naar het noorden te nemen. Door de politie daar werden zij gewezen op de gevolgen van hun reis naar Leeuwarden. De groep keerde weer naar huis. Door een goede samenwerking met de politie in Deventer, de spoorwegpolitie en de samenwerking met gemeente Leeuwarden en de voetbalclubs zijn incidenten in Leeuwarden en daarbuiten uitgebleven.

Leeuwarden: burgernetactie bij vermissing jongetje
De politie heeft dankzij een Burgernetactie de 7-jarige Jonas teruggevonden. Jonas, die autistisch en een geestelijke beperking heeft was vrijdag omstreeks 14.00 uur weggelopen van zijn woning aan de Heslingastins. De politie werd gealarmeerd en de Meldkamer Fryslân startte direct een Burgernetactie op waarbij 1142 deelnemers naar het jongetje uitkeken. Daarbij maakte de politie een grote zoekslag rondom zijn woning en in de wijk Camminghaburen. Rond 16.30 uur kwam bij de politie de melding binnen dat een voorbijgangster het jongetje bij de speeltuin in de Groene Ster had gevonden. Zij trof hem hier enkel met alleen zijn regenjasje aan. Het jongetje was onderkoeld en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. In alle gevallen doet de politie grondig onderzoek of er sprake is van een misdrijf. Na uitgebreid onderzoek vrijdagavond, wijst er in dit geval niet op dat er sprake is van een misdrijf. Het jongetje is uit eigen beweging naar de Groene Ster gelopen. Enkele weken geleden werd Jonas, ook dankzij een burgernetactie na anderhalf uur teruggevonden. Door Jonas zijn beperking mag hij zich graag verstoppen en wil hij nog wel eens weglopen. In stresssituaties ontdoet hij zich dan van zijn eigen kleding.

Herbaijum: snelheidscontrole op A31
De politie heeft vrijdagavond een snelheidscontrole op de A31 gehouden. Daarbij werd het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige man uit Stiens die bij het passeren van de controle 176 kilometer per uur reed. Op de A31 geldt een maximum toegestane snelheid van 120 kilometer per uur. Daarnaast mocht een Engelsman door te passeren met 165 kilometer per uur, zijn boete van 280 euro, ter plaatse contant betalen.

Engwierum: eenzijdig verkeersongeval
De politie heeft vrijdagavond een eenzijdig verkeersongeval op de Dodingawei afgehandeld waarbij een 19-jarige vrouw uit Joure gewond raakte. Een 20-jarige bestuurder uit Sint Nicolaasga, vergezeld van de 19-jarige vrouw uit Joure en een 20-jarige plaatsgenootje van de bestuurder, raakte met zijn voertuig van de weg en belandde via de linkerkant van de weg, in een naastgelegen sloot. Het voertuig is daarbij totalloss geraakt. De inzittenden konden zelf de auto verlaten. De bestuurder en zijn 20-jarige plaatsgenote hadden geen letsel. De 19-jarige is mogelijk met letsel aan haar hand per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Er werd een blaastest van de bestuurder afgenomen. Daaruit bleek dat hij niet boven de toegestane limiet had gedronken.

Leeuwarden: pizzabezorger en fietsster botsen
De politie heeft vrijdagavond een aanrijding tussen een pizzabezorger en een fietsster afgehandeld. Op de oversteekplaats nabij het Drachtsterplein wilde een 19-jarige bromfietser uit Leeuwarden komende vanaf de Drachsterweg en gaande in de richting van de Aldlansdyk oversteken. Daarbij reed hij een 51-jarige fietsster uit Leeuwarden aan die op het zelfde moment wilde afslaan. De vrouw kwam ten val en is met letsel aan haar hoofd overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De pizzabezorger kwam met de schrik vrij.

Lemmer: gestolen fiets op internet te koop aangeboden
De politie heeft vrijdagavond een 51-jarige man uit Lemmer aangehouden op verdenking van heling. Een vrouw uit Joure had afgelopen donderdag aangifte gedaan van diefstal van haar fiets. Speurend op het internet zag zij vrijdag dat haar fiets op Marktplaats aangeboden werd. Aan de hand van het telefoonnummer kwam de vrouw achter het adres van de verkoper. De politie werd gealarmeerd die op de Kadijk in Lemmer een kijkje ging nemen op het betreffende adres. Daar troffen zij de gestolen fiets aan. De 51-jarige huurder van het pand op de Kadijk werd achterhaald. Hij verklaarde donderdag voor enkele tientallen euro’s de fiets te hebben gekocht. De Lemster werd aangehouden op verdenking van heling waarna hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Surhuisterveen: eiergooiende jeugd maakt ramen zelf schoon
De politie surveilleerde vrijdagavond te voet door het centrum van Surhuisterveen waarbij op de Slotstraat een groepje van vijf personen opviel. Het was niet meteen duidelijk wat zij aan het doen waren. De politie bleef de groep volgen waarbij zij op de Dr. Van Kammenstraat een klap hoorden en de jeugd zagen wegrennen. Tegen de ramen van de school werden eieren gegooid. De jongeren werden aangeroepen dat ze moesten blijven staan. Echter zij gingen ervandoor. De agenten zetten het ook op sprinten waarbij een 12-jarig meisje uit Surhuisterveen al snel opgaf. Daarnaast vatte de agenten twee jongens, een 14-jarige uit Opende en een 14-jarige uit Harkema, op de Kerk aan de Jan Binneslaan in de kraag. De andere twee jongeren, een 13-jarige jongen uit Surhuisterveen en een meisje meldde zich later ook bij de agenten. De jeugd verklaarde met eieren te hebben gegooid. Naast de school waren in de Dr van Kammenstraat drie huizen met eieren bekogeld. De jongeren hebben bij de bewoners van de woningen excuses aangeboden en de ramen schoongemaakt. In de Slotstraat was eveneens een woning geraakt. Ook dit hebben zij opgeruimd. De benadeelden vonden het zo een uitstekende oplossing. Alle ouders zijn ingelicht.

Beetgum: ruit van woning vernield door vlinderbom
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 24-jarige man uit Beetgum aangehouden op verdenking van vernieling. Omstreeks 04.30 uur hoorde een 62-jarige vrouw Beetgum een harde knal en glasgerinkel. In haar woning aan de Fearswal bleek dat een ruit van de woonkamer was vernield door middel van een vlinderbom die helemaal ingetapet was. Omdat bekend was bij de politie dat de verdachte al vaker in het bezit was van illegaal vuurwerk, startten de agenten bij hem het onderzoek. Mogelijk dat hij bij dit incident betrokken was. De verdachte was nog wakker en in de woonkamer troffen zij de tape aan die ook was gebruikt bij deze vernieling. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek is ingesloten. In zijn woning werden nog 3 vlinderbommen en 13 nitraatbommen aangetroffen. Dit illegaal vuurwerk is in beslag genomen.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in 11 processen-verbalen en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]21.25 uur, Dr. Dreeslaan in Wolvega, 51-jarige man uit Wolvega, 535 ug/l, de bestuurder was tegen een paaltje opgereden en had flinke schade opgelopen aan zijn auto. Een getuige had het kenteken van de veroorzaker genoteerd. Na een controle kwam de politie uit bij de 51-jarige Wolvegaaster. In zijn woning werd hij aangehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Naast de invordering van zijn rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het verlaten plaats na verkeersongeval.[/li]
[li]21.35 uur, Het Meer in Heerenveen, 71-jarige man uit Heerenveen, 740 ug/l, de bestuurder raakte tijdens zijn rit de auto van een medeweggebruiker. Lichte schade. Omdat de Heerenvener mogelijk onder invloed van alcohol was alarmeerde de benadeelde de politie.[/li]
[li]22.20 uur, Hearewei in Hantum, 22-jarige man uit Brantgum, 550 ug/l, bestuurder viel surveillerende agenten op door het voeren van een hoge snelheid zowel binnen als buiten de bebouwde kom van Dokkum. In Hantum werd hij staande gehouden. Daar bleek dat hij naar alcohol rook en werd een blaastest afgenomen. Bij de ademanalyse op het politiebureau bleek de beginnende bestuurder met de uitslag van 550 ug/l zes maal de toegestane limiet te hebben overschreden. [/li]
[li]01.41 uur, Hoitebuorren in Oudemirdum, 34-jarige man uit Lemmer, 625 ugl. [/li]
[li]05.00 uur, Wommels, een 57-jarige vrouw was wakker geworden van een harde klap, waarbij haar auto die stond geparkeerd op De Tsjerne, was aangereden. De auto bleek zwaar beschadigd. Omdat de vrouw direct de politie alarmeerde zijn de agenten gaan zoeken naar de veroorzaker. Even verderop in de straat vinden de agenten de betreffende auto, ook met schade, aan. Na een controle van de gegevens werd de eigenaar getraceerd. Daarbij bleek dat de 17-jarige jongen uit Wommels het voertuig had gebruikt en op stap was geweest samen met een 20-jarige man uit Easterein. Beide heren zijn van hun bed gehaald en overgebracht naar het politiebureau. Omdat beide heren behoorlijk onder invloed waren heeft er nog geen verhoor plaatsgevonden. Zij slapen eerst hun roes uit en daarna wordt onderzocht hoe een en ander heeft plaatsgevonden.[/li][/ul]

Tekst: © Politie Fryslân

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan