Politieberichten van zaterdag 4 september.

Auto te water
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdag rond 17.00 uur assistentie verleend bij de afhandeling een ongeval waarbij een 29-jarige inwoonster van Sneek ernstig gewond is geraakt. De vrouw had haar auto geparkeerd in de omgeving van de Lange Marktstraat vlak bij de Verlaatbrug. Toen ze het parkeervak wilde verlaten reed zij in plaats van achteruit vooruit het water in. Omstanders zagen dat de bestuurster via het portierraam uit de auto klom en dat zij in de raamopening ging zitten. Ze riep ze naar omstanders dat alles goed was. Getuigen zagen vervolgens dat de vrouw, kennelijk om nog iets te pakken, de auto weer in ging. Op dat zelfde moment zonk de auto vrij snel en kwam de vrouw niet meer uit de auto. Een omstander is in het water gesprongen en heeft nog geprobeerd het slachtoffer uit de auto te halen wat niet lukte. Duikers van de brandweer hebben de 29-jarige uit de auto gehaald waarna zij in kritieke toestand over is gebracht naar het MCL ziekenhuis in Leeuwarden.

Heerenveense komt bij verkeersongeval om het leven
LEMMER – Bij een ernstig verkeersongeval op de A-6 is een 48-jarige inwoonster van Heerenveen om het leven gekomen. Zaterdag rond 07.30 uur reed de vrouw vanaf het verkeersplein Joure in de richting van Emmeloord. Vlak bij de afrit naar Lemmer kwam ze met haar auto in de berm. Toen zij probeerde om de auto weer op de weg te krijgen, is de auto geslipt en enkele malen over de kop geslagen. De bestuurster is door het ongeval overleden. Drie kinderen die bij haar in de auto zaten raakten lichtgewond en zijn voor behandeling overgebracht naar het Tjongerschans ziekenhuis. Diverse hulpdiensten hebben geassisteerd bij het ongeval. De A-6 is bij de afslag Oosterzee afgezet en het verkeer is tot 11.00 uur omgeleid.

Man scheurt over A31
SCHALSUM – De politie heeft vrijdag rond 21.00 uur op de A 31 ter hoogte van Schalsum een 36-jarige inwoner van Werga staande gehouden die bij een snelheidscontrole met 208 kilometer over de A 31 reed. De bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en ook moest hij nog een openstaande geldboete betalen. De man is overgebracht naar het politiebureau en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak woning
APPELSCHA – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Van Emstweg. Een bewoner kwam vrijdag rond 18.00 uur thuis en zag dat er ingebroken was. De inbreker had de scharnierpennen van een uitzet raam verwijderd en was naar binnen geklommen. Kennelijk is de dief door de bewoner gestoord want de televisie die klaar was gezet om mee te nemen bleef achter. Uit de woning was een laptop computer van het merk Hewlett Packard gestolen. De politie is op zoek naar getuigen van deze inbraak. Hebt u iets gezien of heeft u informatie over deze inbraak? Bel dan met de politie bereikbaar via 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan naar de Stichting Meld Misdaad Anoniem, bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Man bedreigd agent
HEERENVEEN – De politie heeft vrijdag rond 19.00 uur een 29-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor belediging en bedreiging. Een surveillerende agent hield de Heerenvener staande omdat hij zijn veiligheidsgordel niet om had. De bestuurder was het hier niet mee eens en terwijl de bekeuring uitgeschreven werd reed de man weg en stak zijn middelvinger op naar de agent. Op de Crackstraat is de verdachte aangehouden. Hij verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en probeerde hierbij de agent te mishandelen en tevens bedreigde hij de agent. De 29-jarige is geboeid en overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak woning
Leeuwarden – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaats heeft gevonden in een woning aan de Jornsmastate. Rond 05.00 uur werd de bewoonster wakker en liep naar beneden. Ze zag dat er ingebroken was en dat de televisie, een laptop en haar handtas gestolen waren. De inbreker(s) is/zijn vermoedelijk via de achterdeur binnengekomen. De politie is op zoek naar getuigen van deze inbraak. Hebt u iets gezien of heeft u informatie over deze inbraak? Bel dan met de politie bereikbaar via 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan naar de Stichting Meld Misdaad Anoniem, bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Man aangehouden voor bedreiging
Leeuwarden – De politie heeft zaterdag een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor bedreiging. Rond 02.00 uur werd bij de politie een melding ontvangen dat een portier van een horecagelegenheid in de Oude Doelensteeg door een lastige klant bedreigd was. Surveillerende agenten troffen de man aan waarna hij aangehouden en over is gebracht naar het politie bureau. Hier is hij voor nader verhoor ingesloten.

Vernieling verkeersborden
Appelscha – De politie heeft in de nacht van vrijdag 3 september op zondag 4 september rond middernacht twee 16-jarige en een 15-jarige inwoner van Appelscha, twee 16-jarige inwoners van Langedijke, een 16-jarige inwoner van Oosterwolde en een 16-jarige inwoner van Makkinga staande gehouden op verdenking van het vernielen van verkeersborden. Een getuige zag dat een groep jongeren op de Sanatoriumweg met verkeersborden in de weer waren. Door agenten is de groep aangetroffen in een keet op het Beatrixoord. Zij bekenden dat ze betrokken waren bij het weg halen van de verkeersborden. Ze hadden de verkeersborden meegenomen voor versiering van de keet. De borden zijn in beslaggenomen.

Vernieling ruit
NIJLAND – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 02.00 uur een 15-jarige jongen van Sneek aangehouden op verdenking van het vernielen van een ruit. Getuigen zagen dat de Sneker een ruit vernielde van het dorpshuis en hielden hem aan. De verdachte was hierdoor gewond geraakt en is door agenten overgebracht naar het Antonius ziekenhuis in Sneek. Hier is hij aan zijn verwondingen geholpen en na behandeling voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Alcohol in het verkeer
In de afgelopen nacht is er door de politie in de gehele provincie gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. Diverse bestuurders hebben een blaastest moeten ondergaan. Twee bestuurders hadden zoveel gedronken dat hun rijbewijs ingevorderd werd.

Een 23-jarige beginnend bestuurder van Kollumerzwaag werd gecontroleerd omdat hij met hoge snelheid over de Foarwei in Kollumerzwaag reed. Hij blies 475 ug/l en zijn rijbewijs werd ingevorderd.
Een 27-jarige bestuurder van Terwispel werd gecontroleerd op de A-7 terhoogte van Heerenveen gecontroleerd. Hij blies 585 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

112Fryslan