Politieberichten van vrijdag 3 juni

Vrouw overleden bij ongeval

LEEUWARDEN – Bij een ongeval aan de Heggewinde is vrijdagmiddag een 81-jarige vrouw uit Leeuwarden om het leven gekomen. Rond 13.30 zag een voorbijganger iemand in het water van het Van Harinxmakanaal drijven en belde 1-1-2. Agenten hebben de vrouw uit het water gehaald. De vrouw is waarschijnlijk onwel geworden, waarna ze met haar scootmobiel in het Van Harinxmakanaal terecht gekomen is.

Inbraak woning

SNEEK – De politie heeft een onderzoek in gesteld naar een inbraak die in de nacht van donderdag op vrijdag in een woning aan de Marnezijlstraat plaatsgevonden heeft. De 46-jarige bewoonster merkte ‘s ochtends dat haar tas weggenomen was met daarin sieraden, een telefoon en contant geld. Men is waarschijnlijk via een openstaand raam aan de achterzijde van de woning binnengekomen. De vrouw deed aangifte

Mobiel toilet uitgebrand

WIJNJEWOUDE – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een brand op de Tjalling Harkeswei waarbij tussen donderdag 17.00 uur en vrijdag 09.30 uur een mobiel toilet volledig uitbrandde. De politie gaat uit van brandstichting. Een 58-jarige man uit Oosterzee deed aangifte.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die tussen vrijdag 12.00 uur en vrijdag 23.30 uur plaatsgevonden heeft in een woning aan de Wilgenstraat. Men kwam binnen door het slot en de voordeur te forceren, waarna onder andere een cd- en dvd-speler, een laptop en een videocamera weggenomen werden. De 23-jarige bewoonster deed aangifte.

Man aangehouden na verlaten plaats ongeval

DOKKUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 40-jarige man uit Dokkum aangehouden op verdenking van verlaten plaats ongeval, diefstal/verduistering/joyriding auto, rijden zonder rijbewijs en rijden onder invloed. Om 03.55 uur kwam bij de politie een melding binnen dat een auto bij het talud naar beneden gereden was en nu op het Noorderbolwerk stond. Toen agenten ter plaatse kwamen lag de auto in het water, maar was de bestuurder niet meer aanwezig. Vanaf de kade was een duidelijk loopspoor te volgen in de richting van een woning. In de woning troffen ze de bestuurder van de auto en zijn 51-jarige vriendin aan. De vriendin gaf dat het haar auto was en dat zij de man geen toestemming gegeven had voor het meenemen van haar auto. Zij deed aangifte. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier blies hij 530 ug/l. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Vrouw gewond bij ongeval

DRACHTEN – De politie heeft vrijdagmiddag op de Burmanialaan een ongeval afgehandeld waarbij een 56-jarige vrouw uit Drachten gewond raakte. De vrouw fietste naast haar man vanuit de M. de Boerstraat in de richting van de Burmanialaan. Op de kruising wilde de een linksaf en de ander rechtsaf met een botsing tot gevolg. De vrouw kreeg het handvat van de fiets tegen haar keel en werd voor controle met de ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Twee mannen aangehouden voor baldadigheid

MAKKUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag nabij de Waardwei een 15-jarige jongen uit Sebaldeburen en een 34-jarige man uit Grootegast aangehouden op verdenking van vandalisme/baldadigheid. Rond 02.50 uur kwam een melding binnen dat een dronken groep mannen in de Kerkstraat containers omver aan het schoppen waren. Ter plaatse troffen agenten in de Waardwei drie personen uit de groep aan. Midden op straat lag een stapel hout met brievenbussen en een omver gegooide container. Bij het aanspreken van de mannen gingen twee er vandoor. De 15-jarige verdachte kon snel aangehouden worden en na een korte achtervolging werd ook de 34-jarige man aangehouden. Beiden werden naar het bureau overgebracht. Na verhoor mochten de mannen het bureau weer verlaten. De 34-jarige kreeg een bekeuring voor baldadigheid, de 15-jarige wordt bij bureau Halt aangemeld.

Aanhouding na vechtpartij

SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Kleine Kerstraat een 21-jarige man uit Bennebroek aangehouden op verdenking van verstoring openbare orde. Surveillerende agenten zagen dat de man met twee 21-jarige mannen uit Haarlem en Sneek aan het vechten was en sprongen er tussen. Alle drie kregen een bekeuring voor verstoring van de openbare orde. De man uit Bennebroek was er echter vandoor gegaan en werd na een achtervolging aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij het bureau verlaten.

Twee coniferenbranden in Drachten

DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar twee conifeerbranden die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvonden in De Frisia en Het Noord. Rond 1.45 uur brandde in De Frisia zo’n vijf meter van een conifeerheg af. Een bewoner bluste de brand. Ongeveer een uur later brandde in Het Noord ongeveer tien meter van een heg af voor de brandweer de brand geblust had. De politie gaat uit van brandstichting.

Man aangehouden na vechtpartij

TERSCHELLING WEST – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 20-jarige man uit Muntendam aangehouden op verdenking van mishandeling. In het toilet van een dancing in de Torenstraat was een vechtpartij geweest, waarbij een 19-jarige man uit IJmuiden gewond raakte. Volgens een getuige had de 20-jarige het slachtoffer met een fles geslagen. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. De verdachte verklaarde wel bij de vechtpartij aanwezig te zijn geweest, maar niet de betreffende klap uitgedeeld te hebben. Dat zou een 18-jarige man uit Delfzijl zijn geweest. En getuige die met het slachtoffer naar de dokterswacht was gegaan, bevestigde dit. De 20-jarige verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten. De 18-jarige man zal waarschijnlijk alsnog aangehouden worden. Het slachtoffer deed aangifte en mocht na behandeling van wondjes in zijn gezicht de dokterspraktijk weer verlaten.

Man aangehouden na mishandeling

OOSTERWOLDE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Stationsstraat een 25-jarige man uit Oosterwolde aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 18-jarige man uit Oosterwolde had aangegeven dat hij in een café, uit het niets, twee keer hard door de man geschopt was. Hierop werd de politie gewaarschuwd die de man aanhield en overbracht naar het bureau. Tijdens zijn aanhouding en de rit naar het bureau bedreigde de verdachte de agenten en hij probeerde de chauffeur tijdens het rijden een schop tegen het hoofd te geven. Bij aankomst bij het bureau werd de man voor nader onderzoek ingesloten. De agenten deden aangifte voor bedreiging en zware mishandeling.

Man mishandelt ambulancepersoneel

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling van een hulpverlener. De man was op de Van Loonstraat, waarschijnlijk onder invloed van drank en drugs, onwel geworden. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Tijdens de rit werd de man echter agressief. Hij bedreigde een hulpverlener met de dood en sloeg hem meerdere keren op zijn gezicht en bovenlichaam. Na behandeling in het ziekenhuis werd de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht de man het bureau met proces-verbaal weer verlaten.

Aanhoudingen na geluidsoverlast

DOKKUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op De Zijl een 18-jarige inwoner van Dokkum en een 17-jarige man uit Raard aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan een bevel/vordering. De 18-man bevond zich in een groep die veel rumoer en lawaai op straat veroorzaakten. Agenten verzochten de mensen weg te gaan. Het grootste deel van de groep voldeed hieraan, echter de verdachte kwam terug en weigerde weg te gaan. Nadat de man zeker tien waarschuwingen gekregen had en aan een auto van de politie gehangen had, werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Ook de 17-jarige weigerde, ondanks meerdere waarschuwingen, te vertrekken en werd ook aangehouden. Na verhoor mochten beide mannen met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Man aangehouden na drugsgebruik

DOKKUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Gasthuisstraat een 28-jarige man uit Dokkum aangehouden op verdenking van bezit harddrugs. Beveiligers van een evenement dat daar plaatsvond zagen de man drugs gebruiken en spraken hem aan. Op dat moment liep de man hard weg. Na een achtervolging en korte worsteling werd de man aangehouden en overgedragen aan de politie. Hij werd overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Man aangehouden na overlast

SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Kleine Kerkstraat een 41-jarige man uit De Waal aangehouden voor het veroorzaken van overlast. De man had op een terras klanten lastig gevallen. Toen de eigenaar hem hierop aansprak werd hij agressief naar de eigenaar toe. Portiers van een nabijgelegen horecagelegenheid hielden de man onder controle tot agenten hem konden overnemen en overbrengen naar het bureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Twee gewonden na aanrijding

DONGJUM – De politie heeft vrijdagavond op de Franekerweg een aanrijding afgehandeld waarbij twee vrouwen gewond raakte. Een 21-jarige vrouw uit Franeker kwam uit Leeuwarden en wilde linksaf slaan in de richting van Franeker. Van tegengestelde richting kwam op dat moment een bestelbus met vijf inzittenden. De vrouw verwachte dat de bus af zou slaan in de richting van Harlingen en reed door. De bus reed echter rechtdoor en een aanrijding was het gevolg. Twee passagiers van de bestelbus, een 17-jarige vrouw uit Midwolda en een 18-jarige vrouw uit Minnertsga werden met nek- en rugklachten per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Aanhoudingen na zware mishandeling

HEERENVEEN – De politie heeft vrijdagmiddag op de Kolklaan twee aanhoudingen verricht. Een 19-jarige vrouw uit Rotserhaule reed omstreeks 17.15 uur met hoge snelheid en piepende banden door de straat die zich in een 30-kilometer zone bevindt. Een 36-jarige bewoner moest aan de kant springen om een aanrijding te voorkomen. Volgens de man was het niet de eerste keer dat de vrouw met hoge snelheid door de straat reed. Hij sloeg hierop haar autoruit stuk. De vrouw deed aangifte tegen de man wegens vernieling aan haar auto. De man deed aangifte tegen de vrouw wegens zware mishandeling. Beide verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mochten zij het bureau weer verlaten. Het rijbewijs van de vrouw werd ingevorderd.

Weg tijdelijk afgezet na ongeval

TERWISPEL – De politie heeft zaterdagmorgen de A7 tussen Tjalleberd en Tijnje tijdelijk afgesloten vanwege een ongeval. Een 37-jarige vrachtwagenchauffeur uit Leusden reed hier rond 07.30 uur met aanhanger in de richting van Drachten, toen een 35-jarige man uit De Wijk door onoplettendheid tegen de aanhanger aanreed. Hierdoor schoot de aanhanger los en kwam tegen de middengeleider tot stilstand. In de aanhanger zaten vaten die door de klap gingen lekken. Omdat in de eerste instantie niet duidelijk was wat er precies in vaten zat, werd de brandweer opgeroepen om dit te onderzoeken. Uit voorzorg werd de A7 in beide richtingen afgesloten. Na onderzoek bleek het niet om gevaarlijke stoffen ging. Nadat de voertuigen waren weggesleept, het wegdek schoongemaakt en de middengeleider gerepareerd, werd de weg rond 9.45 uur weer vrijgegeven.

112Fryslan