Fryslân, 04-07-2009 • Politiebericht van vrijdag 3 juli 07.00 uur t/m zaterdag 4 juli 11.00 uur

Menaldumadeel: politie houdt snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft vrijdag op twee locaties in de gemeente Menaldumadeel op twee locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer, gecontroleerd op snelheid. Van 07.30 uur tot en met 11.00 uur passeerden op de Ljouwerterdyk 631 voertuigen de controle. Hier geldt een maximum toegestane snelheid van 80 kilometer per uur. 86 bestuurders overschreden deze maximum snelheid waar de snelste 127 kilometer per uur reed. Op de middag werd de controle gehouden op de Wythusterwei in Stiens waarbij 722 voertuigen de controle passeerden. 79 reden daarbij boven de toegestane maximum snelheid van 50 kilometer per uur. De snelste reed hier 84 kilometer per uur.

Sneek: politie houdt verdachten aan voor vernieling
De politie heeft woensdag een 17-jarige, een 18-jarige en een 19-jarige jongen uit Joure en een 19-jarige jongen uit Terkaple aangehouden op verdenking van het plegen van een vernieling. Vrijdag werd een vijfde verdachte, een 21-jarige jongen uit Uitgeest, aangehouden. Op zaterdag 23 mei deed aan 43-jarige man uit Scharsterbrug aangifte van vernielingen aan het afdeksysteem van het buitenzwembad. Uit onderzoek en op basis van verklaringen van getuigen kon de politie het vijftal aanhouden. Zij bekenden de vernieling gepleegd te hebben. Alle verdachten werden na verhoor en een proces-verbaal heengezonden.

Oudehaske: brand bij Ecopark de Wierde (1)
Even na 17.00 uur werd vrijdag de melding gemaakt van brand bij Ecopark de Wierde te Oudehaske. Om tien voor zes werd de melding opgeschaald naar middelbrand waarbij de gezamenlijke hulpdiensten (brandweer, geneeskundige hulpdiensten en politie) en de gemeente de coördinatie in handen hebben. Op dat moment was het impact en de duur van de brand onduidelijk. Daarom is er opgeschaald.

De brand is ontstaan in het betonnen deel op het terrein van De Wierde. In dit deel ligt grof huishoudelijk afval zoals matrassen, banken en vloerbedekking. Op dat moment was daar niemand aan het werk.

In het gebied ten oosten van Ecopark de Wierde waar de rook zichtbaar en merkbaar was, zijn meerdere metingen verricht. Uit deze metingen is gebleken dat er geen gevaar voor de volksgezondheid was. Uit voorzorg werden bewoners van een deel van de Leeuwarderstraatweg door de politie opgeroepen ramen en deuren gesloten te houden. Rond half negen konden de ramen en deuren weer open.

Dit bericht is opgesteld in samenwerking met de gemeente Skartserlân, gemeente Heerenveen en de voorlichting van de hulpdiensten.

Oudehaske: opnieuw brand op Ecopark de Wierde (2)
Op zaterdag 4 juli is om half twaalf ’s ochtends opnieuw brand gemeld op Ecopark de Wierde te Oudehaske. De brand is ontstaan op de plek naast de vuurhaard van een dag eerder, vrijdag 3 juli. Wederom ging het om grof huishoudelijk afval. Een uur later, om half een, was duidelijk dat de brandweer de brand onder controle had.

De meetploegen zijn uitgereden in het gebied waar de wind de rook naar toe blies. Nergens was echter noodzaak tot meting, omdat er veel minder rookoverlast was dan een dag eerder. Net als bij de brand van vrijdagavond, was er ook zaterdag geen gevaar voor de volksgezondheid. Inwoners zijn dan ook niet opgeroepen om ramen en deuren te sluiten.

Op zaterdagochtend is naar aanleiding van de brand van vrijdagavond door de gemeenten Skarsterlân en Heerenveen een huis-aan-huis brief verspreid langs de Leeuwarderstraatweg (vanaf het viaduct) en in Nieuwebrug. Dit was het gebied dat op vrijdagavond last had van de rookontwikkeling.

Hoe de brand opnieuw kon ontstaan is niet helemaal duidelijk. Erg waarschijnlijk is het echter dat bij het uit elkaar halen van de brandende afvalbult op vrijdagavond laat, hete materie aan de rand van de andere bult is komen te liggen. Net als bij hooibranden kan de brand dan vele uren na het blussen van de eerste brand opnieuw ontstaan.

Door de Omrin zal onderzoek gedaan worden naar het ontstaan van de brand op vrijdagavond.

Dit persbericht is opgesteld door de gemeente Skarsterlân in overleg met de voorlichting van de hulpdiensten.

Gytsjerk: auto in de brand na ongeval
De politie heeft vrijdagmiddag een eenzijdig ongeval afgehandeld op de Canterlandseweg. Een 48-jarige automobilist uit Hallum reed in de richting van Leeuwarden toen hij, door weersomstandigheden, zijn snelheid aanpaste. Door het remmen raakte hij in de slip en belandde tegen een boom aan de linkerzijde van de weg. De auto begon direct te branden. Door omstanders werd de automobilist weggehaald van de brandende auto en enkele meters verderop buiten de gevarenzone verzorgd. De brandweer bluste de auto. De bestuurder is per ambulance met letsel aan zijn hoofd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: scooterrijder gewond
De politie heeft vrijdagmiddag een ongeval op de Zuiderdwarsvaart afgehandeld waarbij een 53-jarige scooterrijder uit Drachten gewond raakte. Een 63-jarige automobiliste Oosterwolde reed op de Zuiderdwarsvaart toen zij en haar inzittende erachter kwamen dat de kofferbak nog openstond. Nadat zij op de fietsstrook hun auto tot stilstand hadden gebracht bleek dat er iemand met een scooter was gevallen. De scooterrijder is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Leeuwarden: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft vrijdagmiddag een hennepkwekerij ontmantelt aan de Keetwaltje. Naar aanleiding van een tip is de politie naar binnen gegaan. In de woning bevonden zich in diverse kamers met apparatuur voor een hennepkwekerij. Daarbij werden 164 planten aangetroffen. De politie heeft de zaak in onderzoek. Er werd niemand in het pand aangetroffen; ook is er geen verdachte aangehouden. De planten en kwekerij zijn vernietigd.

Harich: brand in boerderij door blikseminslag
De politie heeft vrijdagmiddag de brand geassisteerd bij een brand in een boerderij aan de Harichsterdyk. De brandweer kwam ter plaatse om het bluswerk te starten waarbij de politie het gebied rondom het bedrijf afzette. Het aanwezige jongvee werd door de bewoners in samenwerking met de hulpdiensten veilig gesteld. Het bedrijfsgedeelte is volledig uitgebrand. Vermoedelijk ontstond de brand door blikseminslag.

A7: politie controleert recreatieverkeer
De politie heeft vrijdagmiddag- en avond op de A7 tussen de afslagen Witmarsum/Makkum en de N31 een verkeerscontrole gehouden. De controle was met name gericht op recreatieverkeer (caravans, auto’s met aanhangwagens). Uit de 37 combinaties die gecontroleerd zijn werden drie bekeuringen uitgeschreven voor het onjuiste gebruik van de losbreekreminrichtingen. Twee bestuurders reden zonder het verplichte rijbewijs E. Een bestuurder had geen gordel om.

Heerenveen: motorrijder overlijdt na onwelwording
Een 55-jarige man uit Haule is overleden na een onwelwording tijdens zijn motorrit op de A32. De politie en ambulancepersoneel ging ter plaatse nadat de melding was gekomen van een mogelijk eenzijdig ongeval van een motorrijder. Ter plaatse bleek het niet om een ongeval te gaan maar dat de man onwel was geworden. Er werd direct gestart met reanimatie en de traumahelikopter werd opgeroepen. Om de traumahelikopter te kunnen laten landen werd de gehele rijbaan ter hoogte van de toerit naar Oranjewoud afgezet. Dit leidde al snel tot file. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen waar hij overleed.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagvond en de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in negen processen-verbalen en rijverboden. In een geval was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]01.08 uur, A32 ter hoogte van Oudeschoot, 45-jarige man uit Weidum, 780 ug/l, de automobilist viel surveillerende agenten op door slingerend rijgedrag.[/li][/ul]
[ul][li]08.09 uur, Groeneweg in Leeuwarden, 41-jarige man uit Dronrijp, 685 ug/l.[/li][/ul]

Leeuwarden: schedel afkomstig van vermist persoon
De politie heeft het onderzoek naar de schedelvondst op de Froskepôlle zaterdag grotendeels afgerond. De afzetting, waarmee de vaarroute naar en rondom de Froskepôlle gestremd was, is volledig opgeheven. Het recreatiegebied werd vrijdagochtend afgesloten om een onderzoek in te stellen na de vondst van een schedel, afgelopen donderdagavond, door jeugdige voorbijgangers.

Om zo zorgvuldig mogelijk te werk te kunnen gaan was het noodzakelijk waterrecreanten en vaarverkeer om te leiden via andere routes. Schippers van boten en ander vaarverkeer dat aanwezig was in het afgezette gebied werd verzocht het gebied te verlaten.

Uit forensisch onderzoek is gebleken dat het schedel behoort bij het lichaam van een vermiste man uit Leeuwarden. Vorige maand werden al zoekacties gehouden naar deze man in de Grote Wielen. Tijdens de zoekactie gisteren op de Froskepôlle werd het eiland, de omgeving en de vaarwegen door de waterpolitie, politiehonden en een groep van twintig ME-ers doorzocht. Nabij de Alddiel werd het andere deel van het lichaam gevonden. Sectie wees uit dat beide lichaamsdelen behoren bij het lichaam van de vermiste man. Er zijn geen aanwijzingen die duiden op een misdrijf.

Het volledige gebied is inmiddels vrijgegeven en kan weer betreden worden.

112Fryslan

})