Zaterdag 4 februari

Politieberichten van zaterdag 4 februari

Vernielingen in Menaldum

MENALDUM – De politie onderzoekt een aantal vernielingen die vermoedelijk in de nacht van vrijdag 27 januari op zaterdag 28 januari werden gepleegd. Op de Orxmasingel werden twee fietsen vernield, waarbij de wielen krom waren getrapt. In dezelfde straat werden twee banden van een geparkeerde auto lek gestoken. Op de Jouke Bakkerstrjitte werd ook een band van een geparkeerde auto lek gestoken. Mogelijk dat er die nacht meer vernielingen werden gepleegd waarvan nog geen aangifte is gedaan. De politie verzoekt deze mensen alsnog aangifte te doen. Daarnaast zoekt de politie getuigen en mensen die informatie hebben over deze vernielingen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

12 elektrische fietsen gestolen

DRONRIJP – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan De Alde Mar. Daarbij werden in de nacht van donderdag op vrijdag 12 elektrische fietsen gestolen. De inbraak heeft rond het tijdstip van 03.50 uur plaatsgevonden. De technische recherche zal sporenonderzoek verrichten. Mogelijk dat iemand iets opvallends gezien of gehoord heeft. Die informatie kan worden doorgegeven aan de politie via 0900 – 8844. De 47-jarige winkeleigenaar heeft aangifte gedaan.

Diefstal lasapparaten

SNEEK – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijfspand aan het Oud Kerkhof welke plaats vond tussen donderdagmiddag 16.30 uur en vrijdagochtend 07.00 uur. Men kwam vermoedelijk binnen na het forceren van het toegangshek van het terrein en de deur van het pand. Er werden twee lasapparaten en een compressor weggenomen. Een 33-jarige man uit Gytsjerk deed aangifte.

Controle vervoer gevaarlijke stoffen

FRYSLAN – De politie heeft vrijdag in verband met de weersomstandigheden op diverse plaatsen in de provincie gecontroleerd op het vervoer van gevaarlijke stoffen. Het is verboden om gevaarlijke stoffen te vervoeren wanneer er sprake is van glad wegdek. Op de Afsluitdijk en op de A31 tussen Harlingen en Dronrijp kregen in totaal twee bestuurders van tankauto’s een bekeuring en een rijverbod. Beide chauffeurs vervoerden brandbare stoffen.

Veel materiële schade bij ongevallen

FRYSLAN – De politie heeft vrijdag veel meldingen van ongevallen afgehandeld. In de ochtend maar vooral rondom het middaguur raakten automobilisten door het winterweer van de weg. Over de gehele provincie en op verschillende wegen, zowel de snelwegen als de binnenwegen, kwamen auto’s in de slip en daarna tegen de vangrail of in de berm of (droge) sloot tot stilstand. In bijna alle gevallen konden bestuurders en inzittenden zelf het voertuig verlaten. Ambulancepersoneel is in enkele gevallen ter plaatse gekomen om mensen te controleren/checken. Daarbij bleef het vooral bij blik en soms flinke materiële schade. Diverse auto’s werden afgesleept.

Ook tijdens de avondspits raakte enkele auto’s van de weg. Daarbij ging het ook om uitsluitend materiële schade. Diverse automobilisten moesten uitwijken en door gladde wegen belandden zij naast de weg. In veel gevallen hoefde de politie niet ter plaatse te komen en vervolgden weggebruikers met hulp van anderen hun weg.

Bij ongevallen in Warten en Hurdegaryp raakten wel twee bestuurders gewond. Op de Stukenwei in Warten raakte omstreeks 15.45 uur door de gladheid een auto van de weg en belandde op de zijkant in de sloot. De 26-jarige bestuurder uit Drachten kon zelf uit het voertuig komen waarna hij per ambulance met borstklachten en snijwonden naar het ziekenhuis in Leeuwarden werd overgebracht. Op de Rijksstraatweg in Hurgegaryp zag omstreeks 22.45 uur een 20-jarige automobilist uit Burgum te laat dat de auto voor hem stopte. Deze auto werd bestuurd door een 49-jarige inwoonster van Hurdegaryp die de parallelweg wilde oprijden. Door de gladheid lukte het de Burgumer niet om zijn voertuig tijdig tot stilstand te brengen. De automobiliste werd per ambulance met nek- en rugklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Pas uw rijgedrag aan

De politie blijft automobilisten er op wijzen om bij winterse weersomstandigheden het rijgedrag aan te passen.

Eenzijdige aanrijding

STEGGERDA – De politie heeft vrijdagmiddag een eenzijdige aanrijding op de Ericaweg afgehandeld. Een 28-jarige bestuurster uit Eesveen raakte door onbekende oorzaak van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand. Met letsel aan haar gezicht is zij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Na controle kon zij het ziekenhuis weer verlaten.

Bestuurder weigert ademanalyse

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 21.00 uur op de Zuiderstraat het rijbewijs ingevorderd van een 35-jarige automobilist uit Leeuwarden. Surveillerende agenten zagen dat de bestuurder zijn voertuig parkeerde op een invalidenparkeerplaats en stelden een onderzoek in. Toen zij de bestuurder aanspraken zagen zij diverse lege en volle blikjes bier in de auto liggen. Hierop vroegen zij de Leeuwarder naar zijn rijbewijs die vervolgens te kennen gaf niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De man reageerde apathisch waarop hij gevorderd werd om aan een blaastest mee te werken. Dit weigerde hij waarna hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het overbrengen probeerde de verdachte uit de politieauto te ontsnappen wat niet lukte. Op het politiebureau gedroeg hij zich recalcitrant. De Leeuwarder was dusdanig onder invloed van alcohol dat het niet mogelijk was om een ademanalyse af te nemen. Daarnaast weigerde hij mee te werken aan een bloedproef. Tijdens de fouillering bleek dat de 35-jarige wel in het bezit was van een rijbewijs welke werd ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Onderzoek rijvaardigheid

Vanwege het feit dat de bestuurder eerder onder invloed had gereden waarbij zijn rijbewijs werd ingevorderd, wordt hij ook aangemeld bij het CBR voor een onderzoek rijvaardigheid. De kosten van dit onderzoek, bijna €1000, zijn voor rekening van de automobilist. Wanneer hij dit onderzoek met goed gevolg afrondt, zal hij vervolgens in aanmerkingen komen voor het Alcoholslotprogramma. Wanneer hij weigert mee te werken aan het onderzoek of als hij ongeschikt blijkt, dan zal zijn rijbewijs ongeldig worden verklaard.

Getuigenoproep brandstichting jeugdhonk

SINT JACOBIPAROCHIE – De politie onderzoekt een brand in de opslagruimte van het jeugdhonk aan de Kadal. Omstreeks 01.00 uur werd de brand opgemerkt door een voorbijganger die vervolgens de brandweer inschakelde. Op het moment van de brand was er niemand in het jeugdhonk aanwezig. Vanwege het vermoeden dat het mogelijk om brandstichting gaat, komt de politie graag in contact met getuigen of mensen die informatie hebben over de brand. Zij kunnen bellen met 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan