Politieberichten van zaterdag 4 december.

Alcohol en drugs in het verkeer
LEEUWARDEN – De politie in de gemeente Leeuwarden heeft in het afgelopen jaar in totaal 142 meldingen bij het CBR gedaan voor cursussen om excessief rijgedrag tegen te gaan. Gedurende de komende feestmaand zal ook weer intensief gecontroleerd worden om het jaar verkeersveilig af te sluiten.

Resultaten 2010
Binnen de gemeente Leeuwarden is het afgelopen jaar gericht gecontroleerd op het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. Ook werd gericht gecontroleerd op grove snelheidsovertredingen en verkeersgevaarlijk rijgedrag. Door team Leeuwarden zijn in de periode van 1 januari 2010 tot en met 1 december 2010 in totaal 142 meldingen bij het CBR Divisie Vorderingen gedaan. Voor de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol (LEMA) werden 6 meldingen ingestuurd. Voor de Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) werden 83 meldingen opgemaakt en voor de Educatie Maatregel Gedrag (EMG) 28 meldingen. Voor de Mededeling rijvaardigheid (MEDED) werden 9 meldingen opgemaakt voor drugs en voor overige zaken werden 16 meldingen opgemaakt.

Cursussen CBR
Om excessief verkeersgedrag een halt toe te brengen, heeft de Divisie Vorderingen van het CBR cursussen ontwikkeld om het gedrag van deze bestuurders te doen veranderen. Met betrekking tot het rijden onder invloed van alcohol, heeft het CBR de LEMA en de EMA ontwikkeld. Voor het rijden onder invloed van drugs is de MEDED ontwikkeld. Voor verkeersgevaarlijk rijgedrag is de EMG ontwikkeld. De kosten van de cursus zijn voor rekening van de betreffende bestuurder. Voor de LEMA komt dit op € 371,-, voor de EMA op € 714,-. De EMG kost € 792,- en de MEDED € 605,-. Men is verplicht de cursus te volgen en de kosten te betalen. Voldoet men aan één of beide van deze eisen niet, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Kijk op de site [url=http://www.cbr.nl]www.cbr.nl[/url] voor meer informatie.

Twee navigatiesystemen weggenomen
BOLSWARD – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van twee navigatiesystemen uit personenauto’s. In de nacht van donderdag op vrijdag werd bij een auto die op de oprit van een woning aan De Wylp geparkeerd stond, de portierruit in zijn geheel verwijderd. Hierna werd het ingebouwde navigatiesysteem gedemonteerd en weggenomen. Bij een auto die geparkeerd stond aan de Fugelleane werd op dezelfde wijze het navigatiesysteem weggenomen. De 39- en 41-jarige eigenaren deden aangifte.

Twee mannen gewond na ongeval
BURDAARD – De politie heeft vrijdagmiddag rond 14.00 uur op de Iedyk een ongeval afgehandeld waarbij een 69- en 72-jarige man uit Ferwerd gewond raakten. Een 35-jarige automobiliste uit Sint Annaparochie reed vanuit Dokkum in de richting van Bartlehiem. Op de kruising met de Hikkaarderdyk werd zij door iets afgeleid en zag zij een auto die van rechts kwam over het hoofd. Het gevolg was een aanrijding waarbij de bestuurder van de andere auto de macht over het stuur verloor en in een sloot tot stilstand kwam. De bestuurder en zijn passagier klaagden over pijn in de borst en zijn per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht. De vrouw bleef ongedeerd.

Drie verdachten overval in bewaring gesteld
LEEUWARDEN – De drie verdachten die deze week aangehouden zijn voor de overval op een bejaard echtpaar in Drachten, zijn vrijdag in bewaring gesteld.

Aanleiding
Op dinsdagavond 16 november werd een bejaard echtpaar door drie gemaskerde mannen in hun woning aan de Schwartzenberghlaan overvallen. Tijdens de overval werd de 87-jarige bewoner geslagen. Nadat de overvallers een geldbedrag gekregen hadden verlieten zij de woning.

Aanhouding
Door de politie werd een uitgebreid buurt- en passanten onderzoek ingesteld. Ook via het publiek kwamen bruikbare tips binnen. Dit leidde ertoe dat dinsdag 30 november de eerste verdachte, een 15-jarige inwoner van Drachten, werd aangehouden. De volgende dag volgde nog de aanhouding van een 13- en 17-jarige stadgenoot.

In bewaring
De drie verdachten werden vrijdag aan de officier van justitie en de rechter-commissaris voorgeleid, waarna ze door de rechter-commissaris in bewaring zijn gesteld.

22 parkeerboetes tijdens wedstrijd Cambuur
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond tijdens de thuiswedstrijd van Cambuur in de omgeving van het stadion gecontroleerd op parkeerovertredingen. Omwonenden hadden geklaagd dat tijdens de wedstrijden veelvuldig buiten de vakken en op de stoep geparkeerd wordt. In totaal werden 22 bekeuringen uitgeschreven. Om de overlast te voorkomen, zal de politie ook bij de komende thuiswedstrijden streng controleren.

Man met cocaïne aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Weerd een 30-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Tijdens een preventieve fouilleer actie werd de man staande gehouden en werden twee wikkels met vermoedelijk cocaïne bij hem aangetroffen. De man werd voor nader onderzoek op het bureau ingesloten.

Horecaverbod genegeerd
SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige man uit Sneek aangehouden omdat hij een collectief horecaverbod genegeerd had. Portiers hadden gezien dat de man in een café in de Kleine Kerkstraat zat en wisten van zijn horecaverbod. Ze belden de politie. De man werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor heling
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op de Albert Schweizerstraat een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten zagen op de Koopmansstraat twee mannen zonder helm op een bromfiets rijden. In de Albert Schweizerstraat kreeg de bestuurder een stopteken. Hij probeerde te keren, maar kwam hierbij door de gladheid ten val. De agenten probeerden meteen de twee mannen staande te houden, maar de bestuurder wist te ontkomen. Uit onderzoek bleek de bromfiets gestolen te zijn, waarna de bijrijder aangehouden werd. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De bromfiets werd in beslag genomen.

Man met speed en cocaïne aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond op de Middelwyk een 37-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van bezit harddrugs. Surveillerende agenten zagen de man fietsen en hadden het vermoeden dat hij net drugs gehaald had. Hij werd staande gehouden en bleek speed en cocaïne bij zich te hebben. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De drugs werden in beslag genomen.

Garage uitgebrand
NOORDWOLDE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een garage aan De Stelling. In de garage stonden twee auto’s en een scooter gestald. Zowel de garage als de inhoud is volledig afgebrand. De garage stond ongeveer acht meter van de woning vandaan, waardoor deze geen gevaar liep. De brand is waarschijnlijk ontstaan door een straalkacheltje dat in de garage aan stond. Er vielen geen gewonden.

Man met speed en GHB aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in een uitgaansgelegenheid in de Kerkstraat een 19-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van bezit harddrugs. Beveiligers hadden de man aangehouden en de politie gebeld. Tijdens de fouillering werd een zakje speed en een buisje GHB gevonden. De man werd overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Verkeersongevallen door gladheid
FRYSLAN – De politie heeft gisteren en vannacht, door de hele provincie, geassisteerd bij diverse aanrijdingen ten gevolge van sneeuw en gladheid. Hier volgt een samenvatting:

[bullets]Jirnsum, Butlanswei, een 48-jarige automobiliste uit Jirnsum raakte vrijdagochtend rond 08.00 uur in de slip en kwam in de bermsloot tot stilstand. De vrouw raakt niet gewond.
Beetsterzwaag, Beetsterweg, een 38-jarige bestuurder van een bestelbus uit Groningen raakte vrijdagmorgen rond 8.45 uur in de slip, raakte een boom waarna de auto meerdere malen om zijn as draaide. De bestuurder werd voor controle per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd.
Sneek, Grootzand, een 57-jarige vrouw uit Sneek raakte gewond toen zij met haar kleinzoon op de fiets, door de gladheid viel. Ze liep hierbij een bloedende wond aan haar hoofd op. Ze werd per ambulance naar het ziekenhuis is Sneek overgebracht. De kleinzoon bleef ongedeerd.
Leeuwarden, Groningerstraatweg, een 18-jarige bestuurder uit Bakkeveen verloor rond 15.45 uur door de gladheid de macht over het stuur, waarna hij via de middenberm over de kop sloeg en op de ventweg tot stilstand kwam. De man bleef ongedeerd. [/bullets]

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In de onderstaande gevallen werd zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]20:08 uur, Mounestrjitte in Kootstertille, een 39-jarige bestuurder uit Kootstertille, 1025 ug/l, De man was tegen een strooiauto aangereden, waarna hij naar het bureau overgebracht werd voor een ademanalyse.
00:20 uur, Dulfplein in Leeuwarden, een 50-jarige automobilist uit Leeuwarden, de man reed zonder verlichting en met, op een kijkgaatje na, bevroren ramen. Nadat hij met moeite ingeparkeerd had, werd hij door een agent aangesproken. Op het bureau lukte de ademanalyse niet, waarna een bloedproef werd afgenomen. Het rijbewijs werd ingevorderd en de man kreeg een rijverbod van 24-uur opgelegd. Bovendien kreeg de man twee bekeuringen voor het rijden zonder licht en met bevroren ramen.
04:25 uur, Waaigat in Lemmer, een 22-jarige automobilist uit Oudemirdum, surveillerende agenten zagen de man slingerend rijden en gaven een stopteken. Duurde even voor dit werd opgevolgd, waarna de bestuurder grote moeite had om achter het stuur vandaan te komen. De man werd overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse, maar weigerde hieraan mee te werken. Hierop werd hij aangehouden. Hij wordt vandaag gehoord.[/bullets]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan