Fryslân, 04-04-2009 • Politieberichten van vrijdag 3 april 07.00 uur t/m zaterdag 4 april 11.00 uur

Oudega: brand in een schuur
De politie heeft donderdagmiddag geassisteerd bij de bestrijding van de gevolgen van een brand in een schuur bij een woning aan De Band. De brandweer kon voorkomen dat het vuur zich naar de naastgelegen woning uitbreidde. Bij de brand kwam asbest vrij. De bewoner liep bij de brand verwondingen op aan zijn handen en hoofd en werd daarvoor per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht. De brand is vermoedelijk ontstaan door een technisch defect in de elektrische installatie in de schuur.

Buitenpost: aanhouding verdachte drugshandel
De politie heeft donderdagmiddag een 19-jarige inwoner van Buitenpost in zijn woning aangehouden.
Deze 19- jarige wordt gezien als één van de hoofddealers in een drugsonderzoek in het noordoosten van Fryslân. In de woning van de verdachte werd een waarschijnlijk voor de handel bedoelde hoeveelheid harddrugs aangetroffen. Op het moment van de aanhouding was de 19-jarige Buitenposter in gezelschap van een 21-jarige inwoner uit Kootstertille. In de woning van deze 21-jarige man werden gebruikershoeveelheden speed, cocaïne en GHB aangetroffen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en na verhoor heengezonden.

Grou en Terherne: snelheidcontrole op klachtlocaties
De politie heeft vrijdag een tweetal snelheidscontroles gehouden op het Leechlan in Grou en op de Jinshuzen te Terherne. Dit naar aanleiding van klachten uit de buurt. Op het Leechlan geldt een maximum snelheid van 80 km/u. Bij de controle passeerden 514 bestuurders. 82 keer werd de maximum snelheid overschreden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 125 km/u.
In Terherne, op de Jinshuzen, waar ook een maximum snelheid van 80 km/u geldt, passeerden 684 bestuurders de controle. Het aantal snelheidsovertredingen werd hier geteld op 81. De hoogste gemeten snelheid bedroeg op de Jinshuzen 116 km/u.

Sneek: man gevallen met fiets
De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Stadsrondweg-Zuid. Een 82-jarige man uit Sneek was daar door onbekende oorzaak gevallen met zijn fiets. Vermoedelijk heeft hij een gebroken heup aan de val overgehouden. Per ambulance is de man overgebracht naar het ziekenhuis in zijn woonplaats.

Heerenveen: bestelbusje te water, bestuurder meldt zich binnen het uur
De politie heeft vrijdagavond de brandweer en ambulance geassisteerd met de afhandeling van een eenzijdig ongeval aan de Wetterwille. Rond 22.00 uur was een bestelbusje te water geraakt in de Van Engelenvaart. Ter plaatse waren er geen inzittenden aanwezig. Het was niet duidelijk of zich in het voertuig personen bevonden. Daarvoor kwam de brandweer om een zoektocht te starten. Ook werden de medische hulpdiensten ingeschakeld. Een getuige had gezien dat direct na het ongeval een persoon in een andere auto was gestapt en was weggereden. Drie kwartier later meldde de 21-jarige bestuurder uit Joure zich, inmiddels met een droog stel kleren aan, op het politiebureau. Hij verklaarde de bestuurder te zijn geweest van het bestelbusje en eerder die avond, vermoedelijk door moeheid de macht over het stuur had verloren. Hierdoor belandde hij in de berm en raakte daarna in de Van Engelenvaart. De man kon via een portierraam de auto verlaten voordat deze geheel ten onder was gezonken. De bestuurder heeft een lift naar huis geregeld en meldde zich binnen het uur bij de politie. Er was geen sprake van het rijden onder invloed, zo bleek uit de ademanalyse. De man is aangehouden voor overtreding van artikel 5 van de wegen en verkeerswet; het veroorzaken van gevaar of hinder voor het verkeer op de weg. Hiervoor krijgt hij proces-verbaal. De inzittende was dus terecht en de hulpdiensten konden hun weg vervolgen.

Drachten: mishandeling
De politie stelt een onderzoekt in naar een mishandeling, vrijdagavond op de Noordkade. Nabij een uitgaansgelegenheid werd een 20-jarige man uit Drachten aangetroffen met verwondingen aan zijn arm. Eerder die avond was het slachtoffer door een voor hem onbekend persoon vermoedelijk geslagen of gestoken met een scherp voorwerp. De dader zou dit zonder enige aanleiding hebben gedaan en volgens omstanders zijn weggerend. Op basis van een signalement leverde een zoekslag naar de mogelijke dader(s) niets meer op. De 20-jarige man is voor behandeling aan zijn verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Noardburgum: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagavond een aanrijding tussen een scooterrijder en een automobilist op de Zomerweg afgehandeld. Een 49-jarige automobilist uit Noardburgum wilde een oprit van een woning oprijden en zag de 19-jarige scooterrijder uit Twijzelerheide, rijdend op het naastgelegen bromfietspad, over het hoofd met een aanrijding tot gevolg. De scooterrijder is met letsel aan zijn bovenbeen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Heerenveen: mishandeling
De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Vleesmarkt. Vermoedelijk was er binnen in een uitgaansgelegenheid een opstootje ontstaan met een aantal jongens. Toen beide partijen op een gegeven moment buiten waren werd een 22-jarige man uit Sonnega met een voorwerp achter op zijn hoofd geslagen. Met letsel aan zijn hoofd is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Op aanwijzing van getuigen werd vervolgens in de omgeving met meerdere eenheden uitgekeken naar de groep jongens, maar niet meer aangetroffen. Het slachtoffer moet nog aangifte doen.

Dronrijp: snelheidsovertreder valt in herhaling.
De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 34-jarige man uit Leeuwarden. De man reed op de A31 nabij Dronrijp met een snelheid van 181 km/u terwijl 120 km/u is toegestaan. Surveillerende agenten gaven de bestuurder een stopteken waar hij aan voldeed. De bestuurder had zijn rijbewijs niet bij zich maar kreeg wel een vordering tot overgifte waarbij hij zijn rijbewijs moest inleveren op het politiebureau. Er werd proces-verbaal opgemaakt. Enkele uren later reed dezelfde bestuurder politieagenten voorbij waarbij hij tussen Franeker en Dronrijp een snelheid van 176 km/u werd geconstateerd. Het bleek om dezelfde auto te gaan als eerder op de avond in Dronrijp. De Leeuwarder kreeg op een parkeerplaats nabij een benzinestation een stopteken. Omdat eerder die avond hem duidelijk was gemaakt dat hij na zijn eerste overtreding niet meer mocht rijden kreeg hij proces-verbaal voor het rijden met een ingevorderd rijbewijs, snelheidsovertreding en het rijden onder invloed. De blaastest gaf een uitslag van 105 ug/l. De auto is in beslaggenomen en de beginnend bestuurder is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten waar na onderzoek bleek dat hij nog een gevangenisstraf van 14 dagen had open staan. In de auto van de bestuurder waren nog twee personen aanwezig. Deze passagiers werden ook aangehouden. Bij de fouillering bleek een 32-jarige passagier uit Leeuwarden een mes op zak te hebben waarvoor hij proces-verbaal kreeg. De andere inzittende, een 35-jarige stadsgenoot kon geen identiteitsbewijs overhandigen waarvoor ook hij een proces-verbaal kreeg. Tevens bleek dat hij voor ruim honderd euro aan boetes had openstaan.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in zestien processen-verbaal en rijverboden. In vijf gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]17:56 uur, Loswal in Drachten, 46-jarige man uit Drachten, bestuurder weigerde een blaastest en ademanalyse. Hiervoor werd een bloedproef afgenomen. Twee uur rijverbod en rijbewijs ingevorderd.[/li][/ul]
[ul][li]Alcoholcontrole [/li]
[li]De politie heeft van vrijdagavond tot en met zaterdagochtend een alcoholcontrole gehouden in de gemeenten Franekeradeel en Harlingen. Daarbij ondergingen 550 bestuurders een blaastest. Van een bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd gezien het resultaat van 765 ug/l. Een 29-jarige bromfietser uit Wijnaldum blies 485 ug/l. Deze bromfietser wilde niet mee voor een ademanalyse. Hij verzette zich en beledigde de agenten. Hiervoor werd hij aangehouden. [/li]
[li]Op de Kiesterzijl werd een 37-jarige bestuurder uit Harlingen gecontroleerd. De man bleek nog drie bekeuringen open te hebben staan. Toen de bestuurder hoorde dat hij een ademanalyse moest ondergaan ging hij er met zijn auto als een haas vandoor. Even verderop verliet hij het voertuig en zette het op een lopen, maar kon later alsnog worden aangehouden. [/li][/ul]
[ul][li]22:00 uur, Handwerkerszijde in Drachten, een 57-jarige vrouw uit Drachten. Bestuurster verloor de macht over het stuur en reed tegen een geparkeerde auto op. De blaastest lukte niet waardoor de bestuurster werd overgebracht naar het politiebureau voor een bloedproef. Zij kreeg een rijverbod van 12 uur en het rijbewijs werd ingevorderd. [/li][/ul]
[ul][li]00:05 uur, Ame in Drachten, 27-jarige man uit Drachten, 585 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]01:00 uur, Haersma de Withstraat in Buitenpost, 19-jarige man uit Kollum, 400 ug/l, bestuurder reed op een bromfiets zonder helm.[/li][/ul]

112Fryslan

})