Fryslân, 31-10-2009 • Politieberichten van vrijdag 30 oktober 07:00 uur tot zaterdag 31 oktober 11:00 uur.

Joure: politie zoekt getuigen van vernielingen
De politie is op zoek naar getuigen van een tweetal vernielingen in Joure. Het eerste geval betrof de vernieling van een achterruit van een personenauto die stond geparkeerd aan de Op de Bouwen. Op maandag 26 oktober rond 21.00 uur hoorde de eigenaar van de auto een harde klap. Hij keek naar buiten maar zag niets. De volgende ochtend ontdekte hij dat het achterruit van zijn groene personenauto was vernield. Tevens was de rechterstijl van het achterraam verbogen. De tweede vernieling vond woensdag 28 oktober tussen 20.30 en 21.30 uur plaats aan de Pastorielaan. Daarbij werd een ruit van de woonkamer van een woning, vermoedelijk met een stoeptegel ingegooid. Dit ging gepaard met een harde knal. De benadeelden hebben inmiddels aangifte gedaan. Voor beide incidenten geldt dat de politie graag in contact komt met getuigen. Mensen die iets gezien of gehoord hebben kunnen zich melden bij de politie via 0900-8844. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat u de dader kent en de dader u, bel dan met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Leeuwarden: politie houdt inbreker aan na DNA-hit
De politie heeft een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vier inbraken en de diefstal van een auto. De politie kwam de inbreker op het spoor dankzij een DNA-hit. De inbraken en de diefstal vonden plaats in de maanden mei, juni en juli.

Betrapt bij poging inbraak
In de nacht van 11 op 12 juli werd de 21-jarige verdachte samen met een 30-jarige plaatsgenoot betrapt bij een poging inbraak bij een horecagelegenheid aan het Groot-Schavernek. Bij de 21-jarige man werd inbrekerswerktuig, waaronder een schroevendraaier, aangetroffen. Het inbrekerswerktuig werd voor nader onderzoek in beslag genomen.

Onderzoek door TR
Uit onderzoek van de technische recherche (TR) bleek dat een gedeelte van de schroevendraaier die de 21-jarige verdachte bij zich had, in een deur van het bedrijf was achtergebleven. Tegen beide verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. Tijdens het onderzoek gaven de twee toestemming voor afname van DNA celmateriaal. Hierna werden beide mannen weer heengezonden.

Inbraken en diefstal auto
Bij een inbraak op 5 mei in een bedrijf aan het Franekereind in Harlingen werd twee keer geprobeerd een kluis te stelen. Deze inbraken mislukten echter. In de nacht van 14 op 15 juni werd in een sportkantine aan de Middelzeelaan in Leeuwarden een inbraak gepleegd. Daarbij werden geld en andere goederen weggenomen. De goederen werden vervoerd in een auto die eerder die nacht was gestolen vanaf de Princessenweg in de stad.

DNA-hit
Bij de inbraken in Harlingen en Leeuwarden werd DNA-materiaal aangetroffen van één van de inbrekers. Het aangetroffen DNA-materiaal werd door de TR veiliggesteld en voor nader onderzoek opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Na onderzoek door het NFI bleek dat het aangetroffen DNA-materiaal afkomstig was van de 21-jarige Leeuwarder.

Aanhouding buiten heterdaad
Na overleg met de officier van justitie werd de 21-jarige verdachte op 20 oktober buiten heterdaad aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de verhoren bekende de verdachte dat hij betrokken was bij de vier inbraken en de diefstal van de auto. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Hij zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor lastig vallen vrouw
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 23- jarige inwoner van Appelscha aangehouden omdat hij in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een meisje had lastig gevallen. Hij bespuugde zijn slachtoffer met alcohol en betaste haar vervolgens. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De vrouw, een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed aangifte.

Wâlterswâld: snelheidscontrole na klachten
De politie heeft naar aanleiding van veel binnengekomen klachten een snelheidscontrole gehouden op de Voorweg. Op deze weg geldt binnen de bebouwde kom een snelheid van 50 kilometer per uur. Tijdens de controle passeerden vele voertuigen, maar werden geen noemenswaardige snelheidsovertredingen gemeten. Wel passeerde een 15-jarige bromfietser uit Dokkum met 73 kilometer per uur. Voor bromfietsen geldt binnen de bebouwde kom een maximum snelheid van 45 kilometer per uur. Na een stopteken volgde er een gesprek met de jongen. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt voor de snelheid en het rijden zonder rijbewijs. De jongen moest zijn reis dan ook wandelend voortzetten.

Damwâld: beginnende bestuurder raakt tweede punt van rijbewijs kwijt
De politie heeft donderdagavond op de Hoofdweg een snelheidscontrole gehouden. Daarbij raakte een 23-jarige man uit Feanwâlden een punt van zijn rijbewijs kwijt. De beginnend bestuurder naderde de controle met hoge snelheid en zijn auto maakte daarbij ook nog eens veel lawaai. Zijn snelheid tijdens het passeren bedroeg 116 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer is toegestaan. Tegen hem werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast raakt hij een punt van zijn rijbewijs kwijt. Dit was hem ook al een keer eerder overkomen.

Doniaga A6: politie houdt grote milieu- en transportcontrole
De politie heeft donderdag op de parkeerterreinen De Lanen en De Wiel bij de A6 nabij Doniaga een grote milieu- en transportcontrole gehouden. De controle vond plaats in samenwerking met de Douane, KLPD, politie Groningen, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Algemene Inspectiedienst, Provincie Fryslân, de Belastingdienst en de RDW.

Tijdens de controle werden 81 voertuigen gecontroleerd. De te controleren voertuigen werden door motorrijders van de weg gehaald en naar de controleplaatsen gebracht. In 3 gevallen werd proces-verbaal opgemaakt vanwege milieuovertredingen zoals het op onjuiste manier vervoeren van gevaarlijke stoffen, het ontbreken van een logboek bij een koelinstallatie en de invoer en vervoer van dierlijke bijproducten zonder handelsdocument. In 25 gevallen werd proces-verbaal opgemaakt vanwege verkeersovertredingen zoals overbelading, niet handsfree bellen, ontbreken van een kentekenplaat op de aanhangwagen en niet-werkende verlichting. In 10 gevallen werd proces-verbaal opgemaakt in het kader van het Arbeidsrijtijdenbesluit/Wet Goederenvervoer. De bestuurders hadden bijvoorbeeld de verzegeling van de tachograaf verbroken en geen of onleesbare keuringstekens op de tachograaf. Tenslotte bleken 11 bestuurders niet in het bezit te zijn van het verplichte Eurovignet.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal
De politie onderzoekt een diefstal die vrijdagmorgen plaatsvond op de Planetenlaan. Daarbij werd de tas van een 46-jarige inwoner van Doetinchem uit zijn auto gestolen. Terwijl de automobilist stond te wachten werd er aan de passagierszijde op het raam geklopt waarna hij uit stapte. Hij werd aangesproken door een buitenlandse man, die hem vertelde dat zijn creditkaart was gestolen en dat hij geld nodig had. Toen hij daar niet op ging, stapte hij weer in de auto en reed vervolgens weg. Direct daarna bemerkte hij dat zijn tas met daarin een fotocamera, portable computer, paspoort en een onbekend geldbedrag weg was. De verdachte man verdween in een grijze Mercedes met een Duits kenteken in onbekende richting. In de auto zaten nog een vrouw en kind. Direct daarop belde hij via 1-1-2 de politie die een Burgernetactie opstartte waarbij 1602 deelnemers werden geactiveerd. Enkele deelnemers aan Burgernet belden met informatie, maar de auto werd niet meer aangetroffen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Heerenveen: bestuurder rijdt in op verkeersregelaar
De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 63-jarige man uit Oudeschoot nadat hij opzettelijk had ingereden op een 24-jarige verkeersregelaar uit Groningen. De man uit Oudeschoot had op de Uraniumweg naar een bepaalde route gevraagd. De verkeersregelaar gaf aan dat hij een klein eindje moest omrijden. De bestuurder zei dit niet te willen en reed weg. Een kwartier later kwam de bestuurder terug. Hier trok hij zich niets aan van het stopteken dat de verkeersregelaar gaf en reed op de Groninger in die ten val kwam op de motorkap. Uiteindelijk stopte de man en werd de politie ingeschakeld waarna de bestuurder werd aangehouden op verdenking van zware mishandeling en agressief en onveilig rijgedrag. Na het verhoor op het politiebureau is hij heengezonden. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt. De verkeersregelaar die geen letsel aan het ongeval overhield heeft aangifte gedaan.

Drogeham: bromfietser gewond
De politie heeft vrijdagmiddag een eenzijdig ongeval afgehandeld waarbij een 16-jarige jongen uit Drogeham gewond raakte. Op de Sannen raakte de bromfietser met zijn banden de stoeprand waarna hij met zijn bromfiets over de kop vloog. Ter plaatse werd de jongen gestabiliseerd door een omstander. Per ambulance is hij met onbekend letsel voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Harlingen: politie onderzoekt woninginbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak, die vrijdagmiddag plaatsvond, in een woning aan de Prinses Beatrixstraat. Na het forceren van een raam kwam men binnen. De gehele woning werd doorzocht waarna een geldbedrag werd weggenomen. De 54-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Stiens: politie treft wietplantjes in auto aan
De politie heeft vrijdagmiddag een 19-jarige man uit Cornjum aangehouden voor het bezit van drugs. Op de Ophirstrjitte was gezien dat de verdachte bezig was zakken, vermoedelijk gevuld met wiet, in zijn voertuig te laden. De politie werd gealarmeerd en trof in de laadruimte van het voertuig 296 afgeknipte wietplantjes aan. De bestuurder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Na onderzoek doorzocht de politie een woning aan de Ophirstrjitte, waar hoogstwaarschijnlijk een hennepkwekerij aanwezig zou zijn. Daar werd een buitenwerking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. De wietplantjes en het materiaal uit de woning is in beslag genomen en vernietigd. De politie heeft de zaak in onderzoek.

A32: politie zoekt getuigen van aanrijding waarbij veroorzaker is doorgereden
De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding op de A32. Vrijdagavond omstreeks 21.45 uur reed een 26-jarige man uit Lelystad in noordelijke richting naar Leeuwarden. Ter hoogte van Haskerdijken haalde een bestelauto enkele auto’s in en ging achter de 26-jarige man rijden. Plotseling reed de bestelauto eerst naar links en botste vervolgens tegen de auto van de man uit Lelystad. Hierdoor verloor hij de macht over het stuur en kwam tegen de vangrail tot stilstand. Zijn auto raakte daarbij zwaar beschadigd. De man uit Lelystad kwam met de schrik vrij. Het onbekende voertuig reed weg in de richting van Leeuwarden. De politie komt graag in contact met getuigen van deze aanrijding en met getuigen die meer kunnen vertellen over het onbekende voertuig. Hiervan is bekend dat het gaat om een bestelauto, vermoedelijk groen van kleur. Het voertuig is mogelijk een Volkswagen Caddy, of lijkt op een Volkswagen Caddy. Mogelijk heeft het voertuig schade aan de voorzijde. Getuigen, maar ook anderen, die weten welk voertuig dit is of wie de bestuurder is geweest, kunnen bellen met 0900-8844. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat u de dader kent en de dader u, bel dan met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Wolvega: politie houdt vernielster aan
De politie heeft vrijdagavond een 16-jarig meisje uit Wolvega aangehouden op verdenking van vernieling. Omstreeks 20.30 uur kreeg de politie de melding van een vechtpartij tussen twee groepen jongeren op de Hoofdstraat West. Daarbij was een woordenwisseling ontstaan en waren enkele klappen over en weer uitgedeeld. De 16-jarige was bij deze ruzie betrokken. De partijen werden gescheiden en na een gesprek ging iedereen weer zijn weg. Bij het uiteengaan van de groep meldde een getuige dat het meisje uit Wolvega zich even daarvoor schuldig had gemaakt aan het vernielen van een prullenbak en een blikje tegen de ramen van een winkel had gegooid. Hierop is de Wolvegaaster aangehouden voor vernieling en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd zij heengezonden.

Leeuwarden: politie zoekt omstander die straatrover wegstuurde
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een straatroof die vrijdagavond omstreeks 19.30 uur plaatsvond op de Wismastate. Een 60-jarige inwoner van Leeuwarden stond daar op straat toen hij werd aangesproken door een jongeman. Deze jongen dreigde, vermoedelijk met een mes, in de richting van de Leeuwarder dat hij zijn pinpas moest afgeven. De dader was in het gezelschap van nog een jongen. Vervolgens kwam een omstander erbij die ervoor zorgde dat de dader zijn bedreiging stopte en wegging. Onbekend is gebleven wie deze omstander was. De politie komt dan ook graag in contact met hem. De omstander of andere getuigen kunnen zich via 0900-8844 melden bij de politie. De Leeuwarder heeft aangifte gedaan.

Franeker: brand in instelling
De politie heeft vrijdagavond de brandweer geassisteerd bij een brand in psychiatrische instelling aan de Burg. J Dijkstrastraat. De brand ontstond in een separeercel. Vermoedelijk is de brand aangestoken. Een bewoner is met ademhalingsproblemen overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in negen processen-verbalen en rijverboden. Opvallend was volgende voorval;

[ul][li]01.20 uur, Ubbemastins in Leeuwarden, 23-jarige man uit Apeldoorn, bestuurder passeerde al slingerend en met hoge snelheid het politiebureau aan de Gardeniersweg. De agenten die net naar binnen wilden gaan gaven de bestuurder een stopteken voor een controle. Deze negeerde hij waarna de achtervolging werd ingezet. Het voertuig bleef doorrijden en voldeed niet aan het stopteken. In de auto zaten nog vier personen die, toen de auto stopte op het fietspad, aangaven dat de bestuurder er vandoor was gegaan. Na een korte zoektocht vonden ze de man verstopt achter een kliko. Hierop werd hij overgebracht naar het politiebureau om voor nader onderzoek te worden ingesloten. Een bloedproef moet uitwijzen in hoeverre hij onder invloed reed.[/li][/ul]

In een geval was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende geval (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]00:49 uur, Voorstraat in Makkum, 41-jarige man uit Makkum, 590 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan