Politieberichten van zaterdag 31 maart

Politie lost vernielingen op

LEEUWARDEN- De politie heeft een aantal vernielingen en een diefstal opgelost die in de nacht van 15 op 16 oktober 2011 plaatsvonden in de wijk Schieringen, Heechterp en bij sc. Cambuur. In die nacht werden er meerdere auto’ s bekrast, spiegels van auto’s afgetrapt, een ruit van een school vernield en diverse ramen van bushokjes vernield. Daarnaast werd ook een kentekenplaat van een auto weggenomen en diverse fietsen vernield. Door getuigen verklaringen en eigen onderzoek kwamen de verdachten van 18, 19 en 22 jaar, alleen inwoners van Leeuwarden, in beeld. De politie denkt dat de verdachten mogelijk nog meerdere vernielingen hebben gepleegd in die periode waarvan nog geen aangiftes werden opgenomen. De politie vraagt hen om zich alsnog te melden.

Politie waarschuwt voor zakkenrollers

FRYSLAN- De politie waarschuwt de inwoners van Fryslân om alert te zijn op zakkenrollers. Donderdagmiddag vonden in Drachten, Heerenveen en Sneek totaal zeven gevallen van zakkenrollerij plaats. In Sneek werd donderdagmorgen tussen 10.00 uur en 12.00 uur op de Oosterstraat de portemonnee van een 37-jarige inwoner Sexbierum gerold. Op de Passage in Heerenveen werd tussen 12.00 en 13.00 uur de portemonnee van een 55-jarige inwoner van Heerenveen gestolen. In Drachten op de Noordkade, Houtlaan, Zuiderbuurt, Noorderbuurt werden tussen 15.00 uur en 20.20 uur de portemonnees van een 23, 31, 71 en een 82-jarige inwoonster van Drachten en van een 67-jarige inwoonster van Olterterp gestolen. De politie vraagt u alert te zijn op Oost-Europese personen met name vrouwen die zich met deze strafbare feiten bezig houden.

Televisie gestolen

HARLINGEN- De politie stelt een onderzoek in naar een in braak in een woning die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond in de Hoogstraat. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een deur te forceren. Uit de woning werd een dure televisie gestolen. De eigenaar deed aangifte.

Graafmachine gestolen

FRANEKER- De politie onderzoekt de diefstal van een graafmachine van het merk TACHUSI, type TB 250, grijs van kleur. De graafmachine werd donderdagavond vanaf een bouwterrein aan het Schapendijkje gestolen. Toen het personeel vanmorgen aan het werk wilde gaan, bleek dat graafmachine verdwenen te zijn. Een 52-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Vrouw beroofd van tas

HARLINGEN- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een rugtas die donderdagmiddag rond 13.30 plaatsvond vlak voor de rotonde op de Achlumerdijk in de richting van de Pollendam. Toen het slachtoffer, een 40-jarige inwoonster van Harlingen, op haar fiets reed kwam zij ten val net op het moment dat een bromfiets haar passeerde. Toen zij straat lag ,bleek ook haar rugtas op straat te liggen. De bromfietser stopte, pakte de zwartlederen rugtas van het merk G-Star en ging vervolgens ervandoor. Het slachtoffer deed aangifte.

Man gewond tijdens wegwerkzaamheden

JOURE- De politie heeft vrijdagmiddag rond 13.30 een aanrijding met letsel afgehandeld. Daarbij raakte een man (leeftijd en woonplaats onbekend) gewond. De man die voor Rijkswaterstaat wegwerkzaamheden op de A7 verrichtte, werd toen hij in zijn auto reed aangereden door een andere auto (ook geen leeftijd en woonplaats bekend). Het slachtoffer liep daarbij rugletsel op en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Vernielers autobus blijven vastzitten

TZUMMARUM – De drie verdachten van 21, 22, en 23 jaar, allen inwoners van Tzumarum, die in het onderzoek naar de vernielingen in een autobus in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 februari werden aangehouden, blijven na voorgeleiding bij de rechter-commissaris vast zitten. De mannen worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de problemen die in een autobus ontstonden tussen een groep Harlingers en Tzumarrumers. De ruzie ontaarde zich vervolgens in een vechtpartij waarna diverse ramen van de autobus werden vernield. De politie is nog volop met het onderzoek bezig en sluit meer aanhoudingen niet uit.

Man gedupeerd door Phishing

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een geval van internet-fraude. Op 27maart ontving een 59-jarige inwoner van Leeuwarden een e-mail “van zijn bank” met daarin een link naar internetbankieren. Volgens de mail moest het slachtoffer vanwege veiligheidsredenen opnieuw in loggen. Toen hij dit gedaan en zijn tranktaktie had voltooid en zijn computer had afgesloten, werd hij een paar dagen later door een medewerker van de bank teruggebeld met de mededeling dat er 3500 euro van zijn rekening was afgeboekt. Het slachtoffer deed aangifte. De politie sluit niet uit dat de afgelopen periode veel meer mensen in Fryslân het slachtoffer zijn geworden van deze vorm van internet-fraude.

Phishing

Deze vorm van internet-fraude wordt ook “phishing” genoemd. Phishing is een vorm van internet-fraude Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website en ze daar nietsvermoedend te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcard-nummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De slachtoffers worden ook vaak via e-mail naar deze valse website gelokt met daarin een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd “de inloggegevens te controleren”. De politie vraagt mensen alert te zijn als ze telefonisch of per e-mail worden benaderd door mensen die zich voor doen als medewerkers van een bank. Geef nooit uw persoonlijke gegevens per telefoon of e-mail door. Bel in die gevallen altijd met het voor u bekende nummer van uw bank en doe een controle. Immers uw bank heeft u gegevens al.

Drie aanhoudingen in hennepkwekerij

SNEEK- De politie heeft vrijdagmiddag in een bedrijfspand aan de Wattstraat een inwerkingzijnde hennepkwekerij aangetroffen. In de hennepkwekerij bevonden zich drie mannen, een 32-jarige inwoner van Barneveld, een 33-jarige inwoner van Dronten en een 48-jarige inwoner van Harderwijk die vervolgens werden aangehouden. Daarnaast werden er 1000 hennepstekken aangetroffen. Een andere ruimte bleek te zijn ingericht voor nogmaals 1000 stekken. De elektriciteit werd illegaal afgetapt. Ook werden er drie auto’s in beslag genomen. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. De planten werden vernietigd en de elektronische apparatuur werd in beslaggenomen.

Gezamenlijke aanpak

Politie Fryslân heeft een convenant afgesloten met alle gemeenten in de provincie Fryslân, woningbouwcorporaties, de belastingdienst, UWV om de georganiseerde hennepteelt en thuisteelt te bestrijden. Doordat de politie aangetroffen materiaal in beslag neemt en verder financieel onderzoek doet, hoopt het korps de kweker en de criminele organisatie achter de kwekerij op te sporen en deze financieel en strafrechtelijk te straffen.

Misdaad mag niet lonen!

De politiekorpsen en het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Nederland proberen daarom zo veel mogelijk crimineel vermogen af te pakken. Met het afgepakte vermogen worden, indien mogelijk, eerst slachtoffers gecompenseerd. Wat overblijft vloeit naar de staatskas. Door de status(symbolen) af te pakken van de crimineel, laten politie en OM zien dat misdaad niet loont. Het geld dat de drie Noordelijke politiekorpsen en het OM afpakken kan bovendien niet gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Zo wordt Noord-Nederland veiliger.

Auto gestolen

HURDEGARYP- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een auto die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond vanaf een parkeerplaats aan de Rijksstraatweg. De auto, een zwarte SAAB Cabriolet, voorzien van het kenteken 23-PXG-1, werd donderdagavond tussen 19.00 uur en 20.15 uur weggenomen. De eigenaresse, een 48-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed aangifte.

Inbraken in bedrijfswagens opgelost

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON), heeft onder leiding van het Openbaar Ministerie in Zwolle, donderdag 29 maart acht mannen en een vrouw uit Soest, Amersfoort en Rotterdam in hun woonplaats aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een groot aantal inbraken in bedrijfsvoertuigen in het hele land.

De verdachten, in de leeftijd van 23 – 52 jaar, worden ervan verdacht in de periode januari 2011 tot aan heden in wisselende samenstelling te hebben ingebroken in een groot aantal bedrijfsvoertuigen. De volgende strafbare feiten worden de verdachten ten laste gelegd: diefstal door middel van braak, witwassen, heling en/of deelname aan een criminele organisatie. Welke verdachte waarvoor verantwoordelijk is, zal nader onderzoek moeten uitwijzen. Meerdere aanhoudingen in een later stadium worden niet uitgesloten.

Op het moment wordt een 18-tal zaken onderzocht. De buit bestond voornamelijk uit duur en professioneel (elektrisch) gereedschap. Te denken valt aan boor- en freesmachines en laserapparatuur. Per inbraak verschilt het schadebedrag. Zo zijn er inbraken waarbij de ontvreemde goederen een waarde vertegenwoordigen tussen de € 5.000,- en

€ 12.000,-. Over het totale schadebedrag kunnen nog geen uitspraken worden gedaan. De inbraken vonden plaats door heel Nederland, onder andere in Lichtenvoorde, Staphorst, Bergentheim, Haulerwijk, Vriezenveen, Oldebroek, Putten, Almelo, Ter Aar, Erica, Hollandscheveld, en Grijpskerk.

Man aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Weaze een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Tijdens een ruzie vernielde de man een autoruit. Op aanwijzingen van getuigen kon de man worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Een 22-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Bekeuring voor graffiti spuiten

SNEEK- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag, een 18-jarige inwoner van Heeg en een 21-jarige inwoner van Leeuwarden bekeurd omdat zij ervan worden verdacht graffiti te hebben gespoten op een elektriciteithuisje aan het Kaatsland. Agenten zagen de beide mannen lopen en vonden dat zij zich vreemd gedroegen en iets wegstopten. Toen zij de beide mannen aanspraken, zagen zij dat de mannen rode verf op hun handen hadden. In hun kleding werden spuitbussen met verf aangetroffen. Deze werden in beslag genomen. Tegen beide mannen werd proces-verbaal opgemaakt en zullen de schade moeten vergoeden.

Meisje gewond na val

NOARDBURGUM- De politie heeft vrijdagavond rond 22.00 uur het ambulance personeel geassisteerd bij een ongeval welke plaatsvond bij een horecagelegenheid aan de Rijksstraatweg. Een 16-jarig meisje was zodanig onder invloed van alcohol dat de toegang tot het bedrijf door een portier werd geweigerd. Vervolgens liep zij weg en viel zij ter hoogte van de nooduitgang in een gat van ongeveer 4 meter diep. Zij raakte daarbij gewond en verloor haar bewustzijn verloor. Zij werd per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Man aangehouden voor bezit harddrugs

FRANEKER- De politie heeft vrijdagavond rond 22.35 uur op het Jan Rodenhuisplein een 21-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van harddrugs. Agenten zagen de man in zijn auto rijden en besloten hem te controleren. Toen zij hem aanspraken zagen de agenten in de auto een zakje weed liggen waarna zij besloten de bestuurder te fouilleren. In zijn kleding werden twee wikkels met daarin vermoedelijk cocaïne en nog twee zakjes weed aangetroffen. De drugs werden in beslag genomen en verdachte werd aangehouden waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Geld gestolen bij inbraak

MAKKINGA- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Middelburen. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werd geld gestolen. De eigenaar, een 54-jarige inwoner van Makkinga deed aangifte.

Aangehouden voor belediging

BERLIKUM- De politie heeft vrijdagavond rond 22.30 uur een 15-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. De jongen werd samen met nog een paar vrienden uit een discotheek aan het Hemmemaplein gezet in verband met overlast. Eenmaal op straat wilden de agenten een gesprek met de jeugd voeren. Toen de agenten na het gesprek wegliepen, meende de verdachte de dienders te moeten beledigen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. Na verhoor werd hij overgedragen aan zijn ouders.

Politie houdt inbreker aan

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Elzenstraat een 48-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak bij een bouwmarkt aan die straat. De agenten kregen een 1-1-2 melding van een getuige die had gezien dat de verdachte samen met nog een andere man bezig was in te breken. Na de inbraak vertrokken beide mannen op een fiets met een aangekoppeld klein aanhangwagentje. De getuige gaf een goed signalement en rijrichting door. Toen de agenten direct daarna ter plaatse kwamen kon de verdachte met fiets en aanhangwagentje worden aangehouden. De andere verdachte wist te ontkomen. Op het aanhangwagentje bevonden zich 24 houten vlondertjes welke in beslag werden genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek in gesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar doet aangifte.

Man aangehouden voor vernieling

DOKKUM- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 19-jarige inwoner van Driesum aangehouden op verdenking van vernieling die plaatsvond in een horecabedrijf aan de Hogedyken. De man vernielde in het bedrijf een muur waarna hij door het personeel werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd verhoord. Na verhoor werd hij heengezonden en werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Een 21-jarige medewerker van het horecabedrijf deed aangifte.

Politie lost vernielingen op

SURHUISTERVEEN- De politie heeft de afgelopen week vijf verdachten, een 16, 17-jarige inwoner van Surhuisterveen, een 18 en 20-jarige inwoner van Opende en een 20-jarige inwoner van Grootegast proces-verbaal gegeven op verdenking van openlijke geweldpleging. Deze vond in de nacht van 17 op 18 maart plaats aan het Multifunctioneel Centrum aan de B. Jacobus Schurerweg. Rond 00.30 uur werden en diverse vernielingen gepleegd aan het gebouw waarbij ramen werden bekrast, een kozijn vernield, een muur vernield en werd er nog een tegelpad vernield. De politie kwam de verdachten direct na de melding op het spoor door getuigen verklaringen op te nemen. De dagen daarna moest er meer informatie worden ingewonnen waarna de verdachten dinsdag en woensdag alsnog werden aangehouden. Tegen alle verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. De schade loopt in de duizenden euro. Hiervan werd aangifte gedaan door een 53-jarige inwoonster van Surhuisterveen.

112Fryslan