Politieberichten van zaterdag 31 juli.

Bromfietser gewond
WOLVEGA – De politie heeft vrijdagmiddag op het Pastorieplein een verkeersongeval afgehandeld. Daarbij kwam een 62-jarige man uit Oldeberkoop met zijn bromfiets ten val vermoedelijk door een aanrijding met de auto van een 84-jarige bestuurster uit Heerenveen. De bromfietser werd per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Bureau Verkeersongevalsanalyse onderzoekt het ongeval. Mede omdat niet duidelijk is of de auto en de bromfiets elkaar geraakt hebben.

Jonge vernieler aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagmiddag een 14-jarige jongen uit Almere aangehouden op verdenking van vernieling. Door getuigen was gezien dat de jongen een steen door een ruit van een basisschool aan de Frisia gooide. Direct werd de politie gealarmeerd en werd een signalement doorgegeven. De jongen werd in de buurt van de school aangetroffen en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. Een 58-jarige man uit Beetsterzwaag heeft namens de school aangifte gedaan.

Ongeval met dodelijke afloop
BLIJA – Bij een eenzijdig ongeval is vrijdag aan het einde van de middag een 52-jarige man uit Blija om het leven gekomen. Vermoedelijk is de man tijdens het autorijden onwel geworden en verloor hierbij de macht over het stuur en belandde in het water aan de Heskamperweg. Door een omstander werd de man uit het voertuig gehaald. De gealarmeerde hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter kwamen ter plaatse waarbij de reanimatie werd opgestart. De man is ter plaatse overleden. Door de brandweer is de sloot nog nagezocht naar nog meer personen. Hieruit bleek dat de 52-jarige man de enige inzittende van het voertuig was. Bureau Verkeersongevals Analyse heeft een onderzoek ingesteld.

Motorrijder onderuit
MENALDUM – De politie heeft vrijdagavond een eenzijdig ongeval op de Slappeterpsterdyk afgehandeld. Een 24-jarige man uit Wommels was, vermoedelijk na een schrikreactie, met zijn motor in de bocht onderuit gegaan. Met letsel aan zijn schouder is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Snelheidsovertreding
LEMMER – De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige man uit Lemmer. Deze motorrijder passeerde op de Suderseewei een snelheidscontrole met 173 kilometer per uur. De maximum toegestane snelheid op deze weg is 100 kilometer per uur. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Niet tonen identiteitsbewijs leidt tot aanhouding
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond een 24-jarige man uit Burgum en een 24-jarige man uit Drachten aangehouden. Aan het einde van de avond kreeg de politie de melding dat een groep jeugd luidruchtig aanwezig was op de Noordkade. Ter plaatse troffen de agenten een groepje aan waarvan de twee verdachten met een geopend blikje bier in hun handen stonden. Hiervoor kregen zij een bekeuring. Meerdere malen werd de man uit Burgum gevraagd een identiteitsbewijs te tonen. Hier werd geen gehoor aangegeven waarna hij werd aangehouden. Dit ging moeizaam omdat de man zich verzette. De andere verdachte uit Drachten bemoeide zich met de aanhouding en belemmerde dit. Ook hij werd aangehouden. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau. Bij de fouillering van de 24-jarige uit Burgum werd een wit poeder, mogelijk cocaïne aangetroffen. Voor nader onderzoek zijn zij ingesloten.

Inbraak pinautomaat
KOLLUM – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een pinautomaat aan de Mr Andreaestraat. Daarbij hebben dader(s) geprobeerd in de nacht van vrijdag op zaterdag de pinautomaat op te blazen. De gehele gevel heeft daardoor flinke schade opgelopen. Er wordt nog onderzocht of er iets is weggenomen. De omgeving van de pinautomaat is afgezet. De technische recherche gaat onderzoek doen. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Diefstal van fiets en opgeven valse naam
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een man (zonder vaste woon- of verblijfplaats) aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets, belediging en het opgeven van een valse naam. Surveillerende agenten zagen de man in de Doelensteeg fietsen op een fiets met een geopend slot, vermoedelijk geopend door een loper. De man werd staande gehouden maar gooide de fiets tegen de agenten en ging er vandoor richting Ruiterskwartier. Op de Nieuwestad kon de man aangehouden worden. Hij gaf een valse naam op en beledigde de agenten onderweg naar de politieauto. Op het bureau werd hij ingesloten voor verhoor. De fiets werd in beslag genomen. Na verhoor werd de man zaterdagochtend heengezonden. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Voor het fietsen door de Doelesteeg en het opgeven van een valse naam werd een bekeuring uitgeschreven.

Vechtpartij op camping
FROMERUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 18-jarige man en een 20-jarige man, beide uit Klazienaveen, aangehouden op verdenking van mishandeling. Door de beveiliging van een camping aan Formerum-Zuid werd de politie gealarmeerd omdat zij twee personen, mogelijk veroorzakers van een vechtpartij, vasthielden. Ter plaatse werd met de betrokkenen gesproken. Drie personen zouden daar klappen hebben gekregen van de twee uit Klazienaveen. De verwonding bestond uit letsel aan het gezicht. Beide heren werden ingesloten voor nader onderzoek. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Rijden terwijl rijbewijs is ingevorderd
EASTERGA – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag proces-verbaal opgemaakt tegen een 46-jarige man uit Almere. Op de A6 stond een voertuig in de berm. Surveillerende agenten gingen polshoogte nemen en troffen een slapende man aan op de bestuurdersstoel. Deze werd wakker en verklaarde niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd een bloedproef afgenomen omdat de 46-jarige mogelijk onder invloed van drugs was. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhoudingen na vechtpartij
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag drie mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Rond 03.30 uur kwam de melding binnen dat er een vechtpartij gaande was op het Ruiterskwartier. Meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse maar de vechtpartij was niet meer bezig. Via het cameratoezicht kreeg de politie de signalementen door van de betrokken partijen en in welke richting ze zich verplaatsten. Zo konden meerdere betrokkenen gehoord worden en werden uiteindelijk vijf mannen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor onderzoek. Door agenten werden de camerabeelden bekeken van de mishandeling. Vlak achterelkaar ontstonden twee vechtpartijen tussen twee groepen. Bij de eerste vechtpartij werd een 23-jarige man uit Jellum zonder duidelijke aanleiding mishandeld. Van de vijf verdachten konden twee naar huis omdat zij geen aandeel hadden in de vechtpartij. Drie mannen, twee 22-jarigen uit Leeuwarden en een 23-jarige uit Sneek zijn ingesloten.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse locaties in de provincie gecontroleerd op het rijden onder invloed. Vijf bestuurders hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof de volgende gevallen:

[bullets]Tijdens een alcoholcontrole in de gemeenten Lemsterland en Skarsterlân ondergingen 25 bestuurders een blaastest. Twee personen werden overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse met als resultaat 240 ug/l en 750 ug/l. Deze laatste betrof een 34-jarige man uit Wouwse Plantage die rond 04.02 uur op de Spaanderbank staande werd gehouden. Gezien de uitslag van de ademanalyse werd zijn rijbewijs ingevorderd.
Rond 02.00 uur kreeg de politie een melding dat er mogelijk op de A7 ter hoogte van Oudehaske een dronken bestuurder zou rijden. Het voertuig viel op omdat deze een langzaam tempo had en meerdere malen over de vluchtstrook reed. De agenten troffen de bestuurder een 27-jarige man uit Urk aan bij zijn auto die in de berm, na een aanrijding met een hectometerpaaltje, tot stilstand was gekomen. De bestuurder werd na een blaastest overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse met als uitslag 750 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.
03.05 uur, Pollendam in Harlingen, een 24-jarige man uit Arnhem, 660 ug/l, auto was niet verzekerd.
03.43 uur, Van Harenstraat in Wolvega, een 22-jarige man uit Wolvega, 780 ug/l, was niet in het bezit van een rijbewijs en kreeg een stopteken voor een horecagelegenheid. Proces-verbaal voor het rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs. De sleutels werden overgedragen aan de 24-jarige eigenaar van de auto die de 22-jarige man stond op te wachten. De eigenaar werd, een uur later, rijdend in hetzelfde voertuig aangetroffen op de Julianaweg waar hij een blaastest onderging. Op het politiebureau gaf de ademanalyse een uitslag van 635 ug/l aan. Het betrof hier een beginnend bestuurder waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Rijverbod van 9 uren. Ook tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed.[/bullets]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan