Fryslân, 31-01-2009 • Politieberichten vrijdag 30 januari 07.00 uur t/m zaterdag 31 januari 11.00 uur

Heerenveen: zakkenrollers actief
De politie doet onderzoek naar zeven gevallen van zakkenrollerij. Deze vonden de afgelopen dagen ‘s middags plaats in diverse winkels aan De Dracht en De Passage. De gestolen lege beurzen werden teruggevonden in andere winkels. Zij waren in nieuwe kleding verstopt. Op dit moment zijn er zeven aangiftes van deze vorm van diefstal bij de binnen politie binnengekomen.

Wijnjewoude: man aangehouden
De politie heeft vrijdagmorgen een 38-jarige inwoner van Wijnjewoude aangehouden. Agenten kwamen rond 04.00 uur bij de woning van de man na een melding van geluidsoverlast. Behalve dat er inderdaad luide muziek was te horen, zagen de agenten via het huiskamerraam ook dat de man met twee geweren zat te zwaaien. De agenten vroegen daarop via de meldkamer versterking aan. Toen die gearriveerd was, werd de bewoner gesommeerd uit zijn woning te komen. Omdat de man met een mes in zijn hand bij de voordeur verscheen, werd hij, terwijl hij door één van de agenten onder schot werd gehouden, tegen de grond gewerkt en geboeid. Hij werd daarna naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Twee buksen en een mes zijn in beslag genomen.

Oosterwolde: joyriding zonder rijbewijs
De politie heeft vrijdagavond een 25-jarige inwoner van Winschoten aangehouden. De man werd op de Nanningaweg staande gehouden omdat hij in een auto met een grotendeels dichtgevroren voorruit reed. Aangezien hij geen geldig rijbewijs had en bovendien zonder toestemming van de eigenaar in de auto reed, werd de man aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Daar werd voor deze feiten proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Warten: te snelle Polen
De politie heeft vrijdagavond op de N31 een Poolse auto staande gehouden vanwege een forse snelheidsovertreding. Ter hoogte van Warten reed de auto 169 km/u, terwijl ter plaatse een snelheidslimiet geldt van 100 km/u. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van het Wroclaw (Polen), kreeg in overleg met de officier van Justitie, een boete opgelegd van 620 Euro. Deze moest hij direct op het politiebureau betalen.

Leeuwarden: poging diefstal fiets
De politie onderzoekt de poging tot diefstal van de fiets van een 14-jarige inwoner van Leeuwarden. De jongen fietste rond 20.30 uur over de Egelantierstraat vanuit Camminghaburen richting Archipelweg. Ter hoogte van het Comenius werd de jongen door een hem onbekende man van de fiets geslagen. Deze onbekende man probeerde vervolgens zijn fiets mee te nemen. De jongen wist dit te voorkomen door de man een aantal klappen gegeven, waarna deze de benen nam. Het signalement van de dader luidt: blanke man met lange zwarte baard, lengte 1,86 tot 1,90 meter. De man droeg een zwarte muts, een zwarte korte stoffen jas en een blauwe spijkerbroek. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen. U kunt daarvoor contact opnemen met 0900 8844.

Leeuwarden: aanhouding
De politie heeft vrijdagavond een 21- en een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Beide mannen misdroegen zich in een horecagelegenheid aan het Herenwaltje en weigerden, ondanks het verzoek daartoe van de eigenaresse, de zaak te verlaten. Het duo werd daarop door de inmiddels gewaarschuwde politie aangehouden, waarbij één van hen in het bezit bleek te zijn van twee grote mensen. Ze werden naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Jubbega: aanrijding onder invloed
De politie heeft vrijdagavond een 27-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden, die onder invloed tot tweemaal toe een aanrijding had veroorzaakt. Op de Joghem Alberdaweg reed de man met zijn auto over de voet van een 18-jarige inwoonster van Jubbega, die daar met haar pony langs de weg liep. De bestuurder raakte daarna in een slip en reed met zijn auto door een afrastering langs de weg. Hij reed vervolgens verder en botste op de Ericalaan nog tegen een langs de weg geparkeerde auto. De bestuurder ging daar een woning binnen, waar hij later door de politie werd aangehouden. Omdat hij onder invloed bleek te zijn, moest de man op het politiebureau een ademanalyse ondergaan, met 465 ug/l als resultaat. Er werd voor verschillende feiten proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De voetgangster moest zich met onbekend letsel aan haar voet in het ziekenhuis laten behandelen.

Sneek: aanhouding na mishandeling
De politie heeft vrijdagavond kort na middernacht een 18-jarige Leeuwarder aangehouden. De man wordt er van verdacht in een horecagelegenheid aan de Kruizebroederstraat om nog onduidelijke reden een 23-jarige inwoonster van Sneek te hebben mishandeld. Deze vrouw liep daarbij vermoedelijk een gebroken neus op. De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Drachten: aanhouding
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 24-jarige inwoner van Surhuisterveen aangehouden. De man had in een horecagelegenheid aan de Noordkade met glazen gegooid en een medewerker geslagen. Hij werd door een portier aangehouden en aan de politie overdragen. Die nam de verdachte mee naar het bureau, waarna hij werd ingesloten.

Heerenveen: man slaat met autokrik
De politie onderzoekt een incident waarbij een nog onbekende man zaterdag rond 04.00 uur op de Nieuwstraat een 26-jarige inwoonster van Drachten met een krik heeft geslagen. De vrouw was zojuist in haar auto gestapt, toen de onbekende man ineens op naar auto afliep. Hij opende het bestuurdersportier en sloeg de vrouw met een autokrik in haar zij. De man sloeg daarna met de autokrik het raam van een achterportier in. De vrouw en twee andere inzittenden vluchtten vervolgens uit de auto. Buiten de auto sloeg de man de vrouw nogmaals met de krik, maar ze wist weg te vluchten. De dader stapte vervolgens in een klaarstaande auto en reed weg. De politie is, op basis van het door getuigen opgegeven kenteken van de auto, nog op zoek naar de eigenaar. De vrouw hield aan de mishandeling enkele kneuzingen en schaafwonden over.

Heerenveen:fietser gewond
De politie heeft vrijdagavond hulp verleend bij een ongeval op de Haskeruitgang. Een 13-jarige fietsster uit Heerenveen was daar ineens de weg overgestoken, waarop een 27-jarige automobilist uit dezelfde plaats haar niet meer kon ontwijken. De fietsster werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in haar woonplaats overgebracht.

Fryslân: rijden onder invloed – rijbewijzen ingevorderd
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal en moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen.

[ul][li]Zaterdag, 01.20 uur, Harlingerweg te Franeker, 21-jarige beginnend automobilist uit gemeente Wûnserdadiel, 460 ug/l[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag, 00.45 uur, Gauke Boelenstraat te Drachten, 42-jarige automobilist uit Drachten, 925 ug/l, reed zonder verlichting[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag 01.30 uur, Spanjaardslaan te Leeuwarden, 36-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 605 ug/l[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag 02.00 uur, Wederik te Heerenveen, 20-jarige automobiliste uit Joure, 430 ug/l, niet in bezit van geldig rijbewijs[/li][/ul]
[ul][li]Vrijdag 16.00 uur, Heliconweg te Leeuwarden, 61-jarige inwoonster van de gemeente Franekeradeel, 1000 ug/l, bestuurster was op de Heliconweg achterop een voor haar rijdende auto gebotst en daarna doorgereden. Kon korte tijd later in haar woonplaats staande worden gehouden.[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag 05.00 uur, De Singel te Drachten, 43-jarige automobiliste uit Drachten, 755 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan

})