Politieberichten van zaterdag 30 oktober.

Man aangehouden voor brandstichting woning
HEERENVEEN- De politie heeft vrijdagmorgen een 52-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van brandstichting. Rond 09.00 uur kregen de politie en brandweer en ambulance via 1-1-2 een melding van een woningbrand aan de Wielen. Toen de hulpdiensten eenmaal ter plaatse kwamen, bleek er al een behoorlijke rookontwikkeling te zijn. In de kamer van de woning trof het brandweer personeel de bewoner in bewusteloze toestand aan. De man werd met ademhalingsproblemen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Uit onderzoek van de technische recherche bleek dat er vermoedelijk sprake is van brandstichting. De man werd in het ziekenhuis aangehouden.

Poging gewapende overval
GORREDIJK- De politie onderzoekt een overval die vrijdagmorgen rond 07.25 uur plaatsvond op de Leitswei. Een man, een 48-jarige inwoner van Nijbeets, zat in zijn auto te wachten voor het bedrijf waar hij werkte, toen plotseling de portier van zijn auto werd opengetrokken. Nadat de man die de portier had geopend begon hij tegen het slachtoffer te schreeuwen dat hij geld wilde. Bestuurder stapte uit zijn auto omdat hij dacht dat het een grap betrof. Eenmaal uit zijn auto, zag hij drie gemaskerde mannen staan. Opnieuw eisten de mannen geld. Vervolgens werd het slachtoffer vastgepakt werd hij onder bedreiging van een mes vast gehouden en moest geld afgeven. Vervolgens werd de auto doorzocht Tijdens de overval kwamen net collega’s van het slachtoffer aanrijden en zagen wat er gebeurde. De overvallers staakten vervolgens direct hun actie en vluchten weg. Even verder stapten de mannen in een zwarte volkswagen golf, type 2, en reden met hoge snelheid weg. De collega’s van het slachtoffer aarzelden geen moment en stapten in hun auto en volgden de zwarte auto die via de Overtoom en Badweg verdween. De drie verdachten spraken met een buitenlands accent en droegen bivakmutsen en maskers en donkere kleding. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze overval. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Man aangehouden voor bezit 1 kilo henneptoppen
FRANEKER- De politie heeft vrijdagmorgen op de klipper een 31-jarige inwoner van Franeker in zijn woning aangehouden op verdenking van hennepteelt. Via een aantal anonieme tips stelden de agenten in de desbetreffende woning een onderzoek in. Op zolder troffen zij twee henneptenten aan met daarin resten van hennepplanten. Even verder op zolder vonden de agenten de oogst bestaande uit 1 kilogram henneptoppen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De oogst en de apparatuur die gebruikt zijn voor het vervaardigen van hennep, werden door de politie in beslag genomen.

Daarnaast werd ook zijn auto en een laptop hem ontnomen omdat hij deze zou hebben gekocht van de inkomsten van hennepteelt.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
ZWEINS- De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs van een 26-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd. De automobilist reed over de A31 van Leeuwarden in de richting van Harlingen. Ter hoogte van Zweins werd hij met de lasergun met een snelheid van 180 kilometer per uur gemeten daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor belediging
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. Agenten zagen de man in de Grote Hoogstraat in een portiek liggen. Toen de man die door een portier van een horecabedrijf overeind was geholpen, werd hij tegenover de portier erg vervelend. De agenten hebben de man vervolgens diverse keren weggestuurd. Toen de man uiteindelijk in een taxi wilde stappen, schold hij de agenten uit voor “kankerlijers”. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Tweede verdachte aangehouden illegaal vuurwerk
WEST-TERSCHELLING- De politie heeft vrijdagmiddag een 25-jarige inwoner van Terschelling aangehouden. De man wordt ervan verdacht medeplichtig te zijn in het onderzoek van aantreffen van 190 kilogram vuurwerk in een auto. Bij de terminal van de veerboot werd donderdagmiddag in een auto toen die de boot verliet, het illegale vuurwerk aangetroffen. Ter plaatse werd toen een 37-jarige eilander aangehouden. Het vuurwerk werd in beslag genomen.

Man veroorzaakt ongeval onder invloed alcohol
SIJBRANDAHUIS- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 19-jarige inwoner van Dokkum op de Trekweg aangehouden op verdenking van plaatsverlaten van een ongeval en voor het rijden onder invloed van alcohol. Rond middernacht had een getuige een harde klap gehoord en vertrouwde de zaak niet en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Toen die ter plaatse kwamen troffen zij een auto in een weiland aan de Burdaarderstrjitwei aan. De auto lag op zijn zijkant en was behoorlijk beschadigd. Er zat niemand meer in de auto. Even verder zagen zij een man lopen en spraken deze man aan. Hij vertelde aan de agenten dat hij in de auto had bestuurd. De agenten roken dat hij alcohol had gedronken. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 625 ug/l blies. Het rijbewijs, vanaf 1 juli 2010 in zijn bezit, kon hij direct weer inleveren. Naast een proces-verbaal kreeg hij een rijverbod van 9 uur.

Onderzoek na woninginbraak
SNEEK- De politie stelt een onderzoek in na een woninginbraak in de Amaliastraat. De bewoner had zijn woning vrijdagmorgen rond 10.00 uur verlaten. Toen die ’s middags rond 16.00 uur weer terugkwam, bleek er te zijn ingebroken. De dader(s) zijn vermoedelijk via een achterraam de woning binnengekomen. Het is nog onduidelijk wat er is weggenomen. De eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling auto
HEERENVEEN- De politie heeft vrijdagavond in de Azaleastraat een 36-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van vernieling van een geparkeerde auto. Van de auto werd een raam vernield. De inmiddels gewaarschuwde agenten troffen de verdachte liggend op straat aan. De man was vermoedelijk die onder invloed van GHB. Daarnaast troffen de agenten nog een mes bij hem aan. De man werd vervolgens aangehouden werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het mes werd in beslag genomen. Een 20-jarige inwoner van Hoornsterzwaag deed aangifte.

Vrouw licht gewond bij aanrijding
DAMWOUDE- De politie heeft vrijdagmiddag op de Koaileane een ongeval afgehandeld. Daarbij raakte een 19-jarige inwoonster van Dokkum die op haar fiets reed gewond. De vrouw reed op het fietspad naast de Haadwei. Op de kruising van Koaileane kreeg zij geen voorrang van een 72-jarige automobilist uit Dokkum. De vrouw werd met kneuzingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Proces-verbaal voor afsteken vuurwerk
WOLVEGA – De politie heeft vrijdagavond in de Andries Veenstrastraat een 16-jarige inwoner van Wolvega en een 15-jarige inwoner van Steggerda proces-verbaal gegeven voor het afsteken en voor het in bezit hebben van vuurwerk. De jongens staken het vuurwerk af waarna er klachten uit de omgeving kwamen. Toen de agenten de jongens aanspraken, bleek dat zij een hoeveelheid rotjes, bumblebees, romeinsekaarsen en nog een aantal onbekend vuurwerk in hun bezit hadden. De jongens hebben het vuurwerk in moeten leveren en kregen proces-verbaal.

Man aangehouden voor vernieling ramen
LIPPENHUIZEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in De Buorren een 29-jarige inwoner van Gorredijk aangehouden op verdenking van vernieling. Na een melding, bleek dat de man met een honkbalknuppel een aantal ramen van een woning had vernield. De bewoner van de betreffende woning bleek de man al te hebben aangehouden toen de politie arriveerde. De verdachte werd overgedragen aan de politie waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor werd ingesloten. De aard van de vernieling ligt in de relationele sfeer. De eigenaar deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na vier keer met alcohol achter het stuur
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond op de Plutoweg een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Vanaf september 2009 werd de verdachte voor de vierde keer met alcohol op achter het stuur betrapt. De man, een beginnend bestuurder, bleek vrijdag opnieuw met alcohol op achter het stuur te zitten. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 95 ug/l blies. Opnieuw werd er proces-verbaal opgemaakt en nu werd zijn rijbewijs.

112Fryslan