Fryslân, 30-05-2009 • Politieberichten van vrijdag 29 mei 07.00 uur t/m zaterdag 30 mei 11.00 uur

Harlingen: politie lost overval op Videotheek op
De politie heeft het onderzoek naar een overval op een videotheek in Harlingen afgerond. Tijdens het onderzoek werden twee inwoners van Harlingen van 26 en 22 jaar aangehouden. Naast de overval op een videotheek bekende het duo ook een inbraak in een winkel, horecabedrijf en woning. De twee Harlingers zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld en zitten nog steeds vast.

Overvallen
Op donderdag 4 december 2008 werd een Ster Videotheek overvallen waarbij de overvaller het aanwezige personeelslid met een mes bedreigde om het geld af te geven. Het personeelslid overhandigde een geldkistje aan de gemaskerde man waarna hij de zaak verliet. Een getuige zag even later dat de inzittenden van een auto een geldkistje in water aan de Hermeskade gooiden. Hij noteerde het kenteken van de auto en gaf dit door aan de politie die een onderzoek instelde.

In de periode van mei 2008 tot december 2008 vonden in Harlingen diverse inbraken plaats.

Bij deze inbraken werden veelal geld en kluizen weggenomen. Door deuren en ramen te forceren verschaften de overvallers zich toegang tot de panden. Door opnieuw getuigen te horen en een nader technisch onderzoek te verrichten kwam naar voren dat beide verdachten betrokken zijn geweest bij een aantal van deze bedrijfsinbraken.

In overleg met de Officier van Justitie is besloten om beide verdachten aan te houden.

Op 24 maart 2009 is de 22-jarige verdachte aangehouden. Op 2 april 2009 is de 26-jarige verdachte buiten heterdaad aangehouden.

Verhoor en onderzoek
De twee verdachten zijn diverse malen verhoord. Zij worden ervan verdacht de overval op 4 december 2008 te hebben gepleegd. Daarnaast bekende de 22-jarige verdachte dat hij betrokken is geweest bij een inbraak in een winkel aan de Voorstraat te Franeker. De 26-jarige verdachte wordt verdacht van een inbraak in een woning aan de Grote Bredeplaats en een inbraak in een bedrijf aan de Voorstraat heeft gepleegd. Het geld van de overval en inbraken is gebruikt voor uitgaan en de aanschaf van genotsmiddelen. Het wapen dat bij de overval is gebruikt, trof de politie aan in de woning van één van de verdachten.

Grou: diefstal van fiets
De politie onderzoekt een diefstal van een elektrische fiets van het merk Sparta, type Ion. De fiets is meerkleurig. De diefstal vond plaats rond 17:00 uur op het erf van een woning aan de Setangel. De fiets was niet afgesloten en de dader liet een oude Batavus fiets achter. Een 66-jarige inwoner van Grou deed aangifte.

Nijland: aanrijding auto wielrenner
De politie heeft vrijdagavond op de Ingengawei het ambulance personeel geassisteerd bij een aanrijding tussen een bestelwagen en een wielrenner. De wielrenner, een 42-jarige inwoner van Groningen die bezig was met een tijdrit botste na de finish door nog onbekende oorzaak tegen de spiegel van de bestelauto die bestuurd werd door een 38-jarige inwoner van Scharnegoutum. De wielrenner kwam zodanig ten val, dat hij met rugklachten en pijn in zijn arm per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Harlingen: gevaarlijk rijgedrag door rijden onder invloed
De politie heeft vrijdagavond een 20-jarige inwoner van Harlingen op de Noorderhaven aangehouden voor gevaarlijk rijgedrag en voor het rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de man samen met een passagier zonder helm op een bromfiets rijden. Toen men de mannen staande wilde houden, gingen zij ervandoor waardoor. De bestuurder die door over trottoirs was gaan rijden om de politie van zich af te schudden, reed bijna de aanwezige voetgangers omver. Toen men de mannen te pakken kreeg, bleek de bestuurder onder invloed van alcohol te zijn. Ook was de man niet in het bezit van een bromfietsrijbewijs. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en gevaarlijk rijgedrag en het rijden zonder rijbewijs, kreeg de bestuurder en passagier een bekeuring voor het niet dragen van de helm.

Bakkeveen: autoruit vernield.
De politie onderzoekt de vernieling van een ruit van een auto die rond middernacht plaatsvond. De auto die geparkeerd stond op een parkeerplaats aan de Jarig van der Wielenwei werd door onbekenden vernield. De eigenaar een 41-jarige inwoner van Steenwijk deed aangifte.

Franeker: drie abri’s vernield
De politie onderzoekt de vernieling van ruiten van drie abri’s aan de Harlingerweg. De vernieling vond plaats rond middernacht. De eigenaar van de bushokjes deed aangifte.

Westergeest: rijden onder invloed, gevaarlijk rijgedrag en geen rijbewijs
De politie heeft zaterdagmorgen een 18-jarige inwoner van Driesum aangehouden. De man reed samen met een aantal vrienden in zijn auto op Triemsterloane. Toen de agenten de man wilden controleren en hem een stopteken gaven, ging hij er met grote snelheid ervan door. Via de dorpen Driesum, Wouterswoude, Damwoude reed de man in de richting van Dokkum. Ter hoogte van de Driesummer bulten, kreeg men de bestuurder te pakken. Tijdens de achtervolging pleegde de automobilist diverse verkeersovertredingen waaronder overschrijding van maximumsnelheid. Toen men de man aansprak bleek hij ook nog onder invloed van alcohol te zijn. Hij is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 400 ug/l blies. Naast proces-verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol en voor gevaarlijk rijgedrag kreeg hij een rijverbod van 6 uur. Ook werd zijn bromfietsrijbewijs AM ingevorderd.

Sneek: rijden zonder rijbewijs en in het bezit van verboden wapens
De politie heeft vrijdagavond op de Oppenhuizerweg een 22, 23 en een 25 jarige man uit Sneek aangehouden voor het in bezit hebben van wapens welke genoemd worden in de Wet Wapens en Munitie. De agenten zagen de 23-jarige man een auto besturen waarvan zij wisten dat hij geen rijbewijs in zijn bezit had en gaven hem een stopteken. Ook hadden zij vermoeden dat de man mogelijk in het bezit was van wapens. Na onderzoek in de auto trof men een honkbalknuppel een pistool aan. Alle drie mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau daar voor verhoor in gesloten. De wapens en de auto werd door de politie in beslag genomen.

Slotermeer: snoekbaarsvissen, drie bekeuringen
De politie heeft vrijdagmiddag drie mannen, een 49 en 20 jarige inwoner van Bolsward en een 60-jarige inwoner van Burgwerd, proces-verbaal gegeven voor het vissen op snoekbaars in de gesloten periode. De mannen die in een hun bootje op het Slotermeer waren vissen, hadden acht snoekbaarzen gevangen en teveel hengels bij zich. Daarnaast visten de mannen met levend aas.

De vis met een totaal gewicht van 10,5 kilogram is door de politie in beslag genomen. De gesloten periode voor het vissen op snoekbaars is van 1 april tot de laatste zaterdag in mei.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan