Politieberichten van zaterdag 30 juni

Woninginbraak

GROU – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Biensma die plaatsvond tussen donderdagavond en vrijdagavond. Een raam was opengebroken waarna men de gehele woning heeft doorzocht. Uit de woning werd een flatscreen weggenomen. De 49-jarige bewoner deed aangifte.

Motorrijder gewond

JOURE – De politie heeft vrijdagmorgen om 07.50 uur een verkeersongeval op het verkeersplein (A7) afgehandeld. Een 71-jarige automobilist uit Heelweg reed de rotonde op en zag een naderende 57-jarige motorrijder uit Sneek over het hoofd waarna een aanrijding het gevolg was. De motorrijder kwam met zijn voertuig in de berm tot stilstand. Met onbekend letsel is de 57-jarige overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De automobilist kwam met de schrik vrij. Bureau Verkeersongevalsanalyse kwam ter plaatse voor onderzoek.

Fietsster ten val

DRACHTEN – De politie heeft vrijdagmorgen een verkeersongeval afgehandeld waarbij een 34-jarige inwoonster van Drachten gewond raakte. De fietsster stak de Ringweg over en zag daarbij vermoedelijk het voertuig van een 39-jarige automobiliste uit Drachten niet waarna de 34-jarige werd aangereden. De bestuurster kwam met haar voertuig tegen een geparkeerde auto tot stilstand. De fietsster viel en is met pijnlijke ribben per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Nije Smellinghe.

Aanrijding

DRACHTEN – De politie heeft vrijdagmiddag een verkeersongeval op de Noorderhogeweg afgehandeld. Een 49-jarige inwoner van Niekerk (gem. Grootegast) kwam vanaf de N31 en stopte bij de kruising met de Noorderhogeweg. Hij reed de kruising op maar zag de auto van een 28-jarige vrouw uit Harkema, komende vanuit de richting Harkema, niet met als gevolg een aanrijding. De 49-jarige bestuurder is met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Nije Smellinghe.

Aanhouding na poging diefstal

SNEEK – De politie heeft vrijdagavond een 61-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van diefstal/inbraak. De eigenaar van een auto had omstreeks 20.15 uur gezien dat de verdachte op het Martiniplein aan zijn auto had gezeten en had geprobeerd portieren te openen. De 19-jarige eigenaar uit Sneek had direct 1-1-2 gebeld en de politie gealarmeerd. Ook had hij de 61-jarige gevolgd en kon zo de politie de locatie van de verdachte doorgeven. Agenten hielden hem op de Lemmerweg aan waarna hij op het politiebureau voor nader onderzoek werd ingesloten. Na verhoor werd hij heengezonden. De 19-jarige heeft aangifte van vernieling gedaan. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Bel altijd 1-1-2 bij het zien van een misdrijf

Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan, is een misverstand. U kunt het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf. Dus als u ziet dat iemand inbreekt, iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie razendsnel in actie komen om de dader(s) te pakken!

Vervelende treinreiziger

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige man uit Leeuwarden aangehouden na het niet voldoen aan bevel/vordering. De man werd omstreeks 00.55 uur in de trein gecontroleerd en bleek 1e klas te zitten maar daarvoor niet had betaald. Hij werd weggestuurd naar de 2e klas. Bij een volgende controle zat de 23-jarige wederom 1e klas. Zijn identiteitsbewijs wilde hij niet geven aan de conducteur en opnieuw weigerde hij in de 2e klas te gaan zitten waarna de conducteur hem aanhield. De man werd op het politiebureau in Leeuwarden verhoord en werd met een bekeuring naar huis gestuurd.

Mishandeling

SCHIERMONNIKOOG – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 25-jarige man uit Polen aangehouden op verdenking van mishandeling. Een groepje jongeren stond buiten een uitgaansgelegenheid aan het Van der Molenpad waarbij de verdachte begon te schreeuwen in de richting van het groepje. De jongeren verzoeken hem weg te gaan maar de 25-jarige geeft vervolgens een 17-jarige jongen uit Oldehove, een klap tegen het hoofd. De andere twee jongeren weten de man te overmeesteren en waarschuwen de politie. Na verhoor op het politiebureau is de man heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Poging diefstal van motoren

DRACHTEN – De politie stelt een onderzoek in nadat vrijdagavond was gepoogd enkele motorfietsen te stelen vanaf een hotel aan de Zonnedauw. Vanwege het TT-evenement waren agenten extra alert op de diefstal van motorfietsen en het viel hen omstreeks 04.00 uur op dat een busje werd geparkeerd in de buurt van het hotel. Drie mannen stapten uit en bekeken vervolgens de geparkeerde motorfietsen. De agenten alarmeerde andere eenheden om positie in te nemen. De verdachten knipten en zaagden de sloten van twee motorfietsen door om vervolgens de voertuigen in de richting van de geparkeerde bus te rijden. Agenten besloten om de verdachten aan te houden. Een van de mannen was nog bezig bij een motor en zette het op een lopen toen de agenten hem naderden. De andere twee waren in de buurt van het busje en zagen dat de politie er was waarna ook zij wegrenden. Een grote zoekactie in de omgeving leverde niets meer op. Vanwege het sporenonderzoek werden het achtergebleven busje en de vernielde motorfietsen in beslag genomen. De politie Drenthe doet het vervolgonderzoek en heeft goede hoop dat de verdachten snel kunnen worden aangehouden.

Extra alertheid

Bezoekers van de TT in Assen verblijven, naast de overnachtingsmogelijkheden in Assen, vaak in hotels in de provincies Fryslân en Groningen. Daarbij worden hun motorfietsen geparkeerd in de nabijheid van het hotel. De politie in het noorden is in de (nachtelijke) surveillance extra alert op deze locaties en daarmee op de diefstal van motoren. Zo werden bij een hotel in Groningen drie motoren gestolen.(zie politiebericht Groningen)

Fietsen in de gracht gooien

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mannen van 21 jaar uit Leeuwarden aangehouden voor openlijke geweldpleging tegen goederen. Omstreeks 05.45 uur kwam de melding binnen dat op de Tuinen fietsen in de gracht werden gegooid. Agenten gingen ter plaatse en troffen de twee Leeuwarders aan. Zij verklaarden dat zij de fiets in de gracht hadden gegooid waarop zij werden aangehouden. Na verhoor werden zij heengezonden met een gebiedsverbod.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. In vijf gevallen was zoveel gedronken, dat het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

– 23.18 uur, Anne Vondelingweg in Leeuwarden, 49-jarige vrouw uit Leeuwarden, 610 ug/l;

– 01.11 uur, Archipelweg in Leeuwarden, 21-jarige inwoonster van Hilversum, 410 ug/l, betrof een beginnend bestuurder;

– 02.00 uur, Wirdumerdijk in Leeuwarden, 21-jarige snorfietser uit Leeuwarden, 485 ug/l, betrof een beginnend bestuurder;

– 04.10 uur, Pastoriestraat in Wolvega, 40-jarige man uit Oldemarkt, 660 ug/l;

– 06.18 uur, Lemmerweg in Sneek, 28-jarige automobilist uit Dalfsen, 540 ug/l;

Bromfietsbestuurder zonder rijbewijs en onder invloed

DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond een 16-jarige jongen uit Drachten aangehouden op verdenking van heling. Omstreeks 23.20 uur hadden gemeentelijke handhavers de jongen staande gehouden nadat hij slingeren in het Slingepark reed. Agenten kwamen ter plaatse en na een blaastest volgde op het politiebureau een ademanalyse. Deze had als resultaat 520 ug/l, goed voor een rijverbod van 7 uren. De 16-jarige was niet in het bezit van een rijbewijs en droeg geen helm. Tijdens de procedure werd onderzoek gedaan naar de herkomst van de bromfiets. De verdachte kon niet aangeven van wie de bromfiets was waarna hij op verdenking van heling werd aangehouden en voor verhoor ingesloten. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor de gepleegde overtredingen.

Ernstige gewonden bij eenzijdig ongeval

KIMSWERD – De politie stelt een onderzoek in naar een verkeersongeval dat zaterdagochtend omstreeks 07.45 uur plaatsvond op de Harlingerweg. Een 21-jarige inwoner van Harlingen reed vanuit Harlingen in de richting van Kimswerd. Door onbekende oorzaak verloor hij in een flauwe bocht de macht over het stuur. Naast de bestuurder zat een 21-jarige stadsgenoot. De auto sloeg hierdoor meerdere malen over de kop en kwam tientallen meters verder in de walkant tot stilstand. De hulpdiensten werden gealarmeerd en ook een traumahelikopter kwam ter plaatse. De beide slachtoffers werden uit het voertuig gehaald en met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Vanwege het letsel van de mannen was het niet mogelijk om hen te horen over het incident of bij de bestuurder een blaastest af te nemen. Daarom werd in het ziekenhuis van de bestuurder een bloedproef afgenomen om vaststellen of er sprake was van het rijden onder invloed. Bureau Verkeersongevalsanalyse kwam ter plaatse om een onderzoek in te stellen.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan