Politieberichten van zaterdag 30 juli

Openbare dronkenschap en belediging

AMELAND – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 17-jarige inwoner van Roden aangehouden in Nes. De jongen was samen met twee vrienden eerder die dag al van een camping op het eiland gezet vanwege geluidsoverlast. ’s Nachts ging de jongen met zijn vrienden stappen in één van de discotheken op het eiland. Bij het verlaten van deze discotheek gedroeg de 17-jarige zich erg vervelend. De jongen was zwaar onder invloed van alcohol en een normaal gesprek konden de agenten dan ook niet met hem voeren. Toen hij de agenten begon te beledigen werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Vrijdagochtend werd hij gehoord. De agenten maakten proces-verbaal tegen hem op voor openbare dronkenschap en belediging. De jongen zou tot september werken op het eiland. Maar omdat hij van de camping was gezet en later die nacht werd aangehouden, wilde zijn werkgever hem niet meer in dienst hebben. In de loop van vrijdag heeft de jongen het eiland dan ook maar verlaten.

Gedupeerden van oplichter gezocht

LEEUWARDEN – De politie zoekt mensen die slachtoffer zijn geworden van oplichting door een 29-jarige inwoner van Eelde. De man werd 19 juli in de stad Groningen aangehouden na een winkeldiefstal. Eenmaal op het politiebureau bleek dat de man gezocht werd door de Friese politie in verband met oplichting. Twee gedupeerden hadden namelijk aangifte tegen hem gedaan. De verdachte werd dan ook overgebracht naar een Fries politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De politie heeft het vermoeden dat man veel meer slachtoffers heeft gemaakt dan de twee die nu aangifte hebben gedaan. Het onderzoeksteam komt dan ook graag in contact met eventuele gedupeerden. De man uit Eelde was voornamelijk actief in de maanden mei en juni 2011 in Leeuwarden. Bent u ook gedupeerd door deze man? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

Toezicht op het water

IJSSELMEER – De politie heeft vrijdagmiddag samen met It Fryske Gea toezicht gehouden op het IJsselmeer. Het toezicht was gericht op de kuststrook van Workum naar de Afsluitdijk. Diverse surfers werden aangesproken omdat ze bijna in natuurgebieden kwamen waar men niet mag surfen. Eén surfer voer midden in één van deze gebieden nabij Molkwerum. Hij kreeg dan ook een bekeuring. Tijdens de controle was er ook aandacht voor snelvaarders. Een schipper kreeg een bekeuring omdat hij voer in een snelle motorboot zonder vaarbewijs. Tweejeugdige schippers kregen een bekeuring omdat ze in een snelle motorboot voeren, terwijl dit niet is toegestaan vanwege hun leeftijd.

Samen werken aan veiligheid op en rond het water

Denk je aan Fryslân, denk je aan water. Vele watersporters bezoeken de provincie deze zomer. Het is druk op en rond de Friese wateren. Daarom moet iedereen rekening met elkaar en de omgeving houden. Regels zijn er die bijdragen aan de veiligheid, aan het voorkomen van schade maar vooral om het waterplezier te vergroten.

In het Zomerwatertoezicht werken deProvincie Fryslân,Wetterskip Fryslân,politie Fryslânen hetKLPDintensief samen. Zij bewaken de veiligheid op het water en de naleving van regels. Prioriteiten in de handhaving zijn daarbij varen onder invloed, het snelvaren, vaargedrag en milieuovertredingen.

Automobilist en passagier aangehouden

GORREDIJK – De politie heeft vrijdagmiddag in de Nijewei twee inwoners van De Westereen van 17 en 20 jaar aangehouden op verdenking van bedreiging en poging tot zware mishandeling. Een 19-jarige automobilist uit Surhuisterveen reed door Drachten. Naast hem stopte een auto met daarin de twee mannen uit De Westereen. Omdat de Surhuistervener zijn autoraampje open had kon hij horen hoe de mannen hem met de dood bedreigden. Eén van hen probeerde zelfs een stuk glas door het geopende raam te gooien. Dit mislukte en het stuk glas raakte de autodeur. Het duo reed vervolgens snel weg. De man uit Surhuisterveen ging achter hen aan en waarschuwde ondertussen via 1-1-2 de politie. Hij gaf de positie door en de agenten konden zo de twee verdachten aanhouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Brand in caravan

WITMARSUM – De politie heeft vrijdagmiddag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een caravan op een recreatiepark aan het Mouneplein. Vier omstanders hadden rook binnen gekregen en werden daarom uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting. Ondanks de snelle komst van de brandweer, raakte de caravan zwaar beschadigd.

Drie Polen aangehouden voor heling

SNEEK – De politie heeft vrijdagmiddag op de Dr Boumaweg de drie inzittenden van een auto aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten controleerden het kenteken van een Poolse auto. De auto stond gesignaleerd als gestolen. Het trio van 20, 21 en 23 jaar werd daarom aangehouden op verdenking van heling. De auto werd in beslag genomen. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs van taxichauffeur ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag

JOURE – De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs van een 51-jarige taxichauffeur uit Ede (Gld.) ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. Surveillerende agenten zagen een taxibus al spookrijdend over het verkeersplein van Joure gaan. Dit leverde een gevaarlijke situatie op. De chauffeur bracht zijn bus in een groenstrook in het midden van het verkeersplein tot stilstand. Daar werd hij aangesproken door agenten. De man vervoerde iemand in een rolstoel. Gezien het gevaarlijke rijgedrag werd besloten om het rijbewijs van de chauffeur in te vorderen. De man verklaarde dat hij een verkeerde afslag had genomen.

Vernieler aangehouden

DOKKUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 31-jarige inwoner vanGytsjerk aangehouden op verdenking van vernieling. De man had eerder die nacht in de Vlasstraat de ruiten van een woning ingegooid. Agenten kwamen ter plaatse en hielden vervolgens de verdachte aan. De aanwezigen waren allemaal onder invloed van alcohol. De reden van de vernieling is dan ook nog onduidelijk. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding na vernieling en mishandeling

TERHERNE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 52-jarige inwoner van Woudsend aangehouden op verdenking van mishandeling en vernieling. Eerder die nacht had de man een ruit van een woning aan de Gravinnewei ingegooid. Vervolgens kreeg hij ruzie met de bewoners. Dit liep uit op een vechtpartij en de politie werd door omstanders gewaarschuwd. Meerdere agenten kwamen ter plaatse en hielden vervolgens de 52-jarige man aan. De aanleiding van de vernieling en de daarop volgende vechtpartij is nog onduidelijk. De verdachte werd daarom voor nader onderzoek ingesloten.

Rijden zonder rijbewijs en onder invloed

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op ’t Lot een 19-jarige automobilist uit Drachten betrapt op het rijden zonder rijbewijs en het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten reden over de Veenscheiding en kwamen twee jonge jongens in een auto tegen. Er werd dan ook besloten om hen te controleren. De 19-jarige bekende al snel dat hij geen rijbewijs had en dat zijn moeder niet wist dat hij haar auto mee had. Ook bleek de jongen alcohol te hebben gedronken. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs en het rijden onder invloed. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor belediging

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Beukenstraat een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden nadat hij agenten had beledigd. Eerder die avond en nacht hadden diverse buurtbewoners met de politie gebeld vanwege geluidsoverlast. De 21-jarige man was één van de veroorzakers. Agenten waarschuwden de veroorzakers dat ze moesten stoppen met de geluidsoverlast. Vervolgens gingen ze verder met de surveillance. Niet veel later belden weer diverse buurtbewoners met de politie. Eén van de melders werd belaagd door de 21-jarige man. De agenten verzochten hem om te vertrekken. Hij weigerde en beledigde daarop de agenten. Reden om hem direct aan te houden. Zijn familie kwam vervolgens ook nog verhaal halen. Die begrepen het verzoek van de agenten wel en vertrokken direct. De 21-jarige Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vader en zoon aangehouden

LEMMER – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag voor een horecagelegenheid aan de Kortestreek twee inwoners van Lemmer van 19 en 47 jaar aangehouden. Surveillerende agenten reden over de Kortestreek en zagen een portier druk in gesprek met een stapper. Al snel bleek dat de man uit het café was gezet omdat hij een vrouw had geslagen. Toch wilde hij weer naar binnen. De portier kon dit met moeite voorkomen. De agenten hielden de man aan voor het verstoren van de openbare orde. Zijn 47-jarige vader was het daar niet mee eens. Hij pakte één van de agenten vast en wilde vervolgens niet meer loslaten. Uiteindelijk werd ook hij aangehouden. Vader en zoon werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Recalcitrante man aangehouden

WÂLTERWÂLD – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 19-jarige inwoner van Rinsumageest aangehouden op verdenking van belediging. Surveillerende agenten waren in gesprek op de Foarwei met een aantal jongeren. Toen ze verder wilden rijden passeerde de 19-jarige op zijn fiets. Hij stak de middelvinger op naar de agenten. Reden om hem aan te spreken. Hij wilde echter niet stoppen. Uiteindelijk deed hij dat en kwam daarbij met zijn fietst tegen de politieauto. Vermoedelijk omdat de jongen onder invloed van alcohol verkeerde. Tijdens het uitschrijven van een bekeuring voor belediging werd de 19-jarige recalcitrant. Hij liep plotseling weg en sloeg tot twee keer toe tegen een bord. Agenten besloten toen om hem aan te houden. Dit ging gepaard met veel verzet en pepperspray moest dan ook worden gebruikt om dit verzet te staken. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Agressieve man aangehouden

SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in deKruizebroederstraat een 23-jarige inwoner van Sneek aangehouden. Surveillerende agenten op de fiets werden aangesproken door enkele stappers. Ze vertelden dat ze zonder enige aanleiding lastig waren gevallen door een voor hen onbekende man. Agenten gingen vervolgens naar hem toe en vroegen om zijn legitimatiebewijs. Dit weigerde de Sneker te overhandigen. Ook na diverse verzoeken bleef hij weigeren. Agenten hielden hem dan ook. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten.

Dronken man aangehouden voor mishandeling

JOURE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Griene Dyk een 43-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van mishandeling en vernieling. De man had eerder die avond in de Midstraat een 23-jarige inwoonster van Tolbert geslagen en daarna ook nog haar telefoon vernield. De aanleiding van de mishandeling was onduidelijk. Wel wisten omstanders de agenten te vertellen dat de dader zwaar onder invloed van alcohol verkeerde en deels ontkleed was. Na een zoektocht werd hij aangetroffen op de Griende Dyk. De man werd aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De vrouw deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

HARLINGEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs van een 31-jarige automobiliste uit Harlingen ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten reden over de Noorderhaven en zagen een auto met hoge snelheid naderen. De automobiliste kreeg een stopteken en al snel werd duidelijk dat de vrouw onder invloed van alcohol verkeerde. Ze werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Ze blies hier 700 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Meisje aangehouden voor bedreiging

DRACHTEN – De politie heeft zaterdagochtend vroeg in een woning aan de Fabriekslaan een 13-jarige inwoonster van Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging. Het meisje had een krantenbezorger met een mes bedreigd. Die belde daarop direct met de politie. Agenten kwamen ter plaatse en het meisje werd vervolgens aangehouden. Waarom ze de krantenbezorger bedreigde is nog onduidelijk. De verdachte werd dan ook overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan